Danmark hjemtager EU-støtte for 1 mia. euro til forskning og innovation
Danske universiteter, virksomheder og institutioner har succes med at hjemtage forsknings- og innovationsmidler fra EU, men bliver modregnet for hele beløbet i den nationale støtte.
Forskere på danske universiteter, i virksomheder og institutioner er blevet så gode til at skrive ansøgninger, at de siden 2022 har hjemtaget 1.083 millioner euro i forsknings- og innovationsmidler fra EU’s støtteprogram Horizon Europe. Blandt de videregående uddannelsesinstitutioner placerer DTU sig helt i top som nummer tre blandt de mest hjemtagende universiteter i EU. Men trods succesen, så øges de samlede midler til forskning ikke, fordi den danske stat reducerer sin støtte til forskning tilsvarende.
”Det er meget glædeligt, at vi har forskning i Danmark som EU og samarbejdspartnere kan se værdien i. DTU er et af de universiteter i EU, der hjemtager flest forsknings- og innovationsmidler, men når den danske stat fortsat modregner EU-midlerne, så er konsekvensen, at forskning og internationalt samarbejde begrænses. Derfor er vores opråb til politikerne at afskaffe modregningen, så vi styrker engagementet i de europæiske forskningsprogrammer og forskning til gavn for det danske samfund, siger rektor på DTU Anders Bjarklev.
Loft over forskningsmidler
Danmark har i dag et nationalt mål om, at det offentlige forskningsbudget skal udgøre 1 pct. af BNP. De penge, som universiteter, private virksomheder og øvrige forskningsinstitutioner tiltrækker fra EU’s forskningsprogrammer til deres projekter, indgår som en del af det offentlige forskningsbudget.
Det betyder konkret, at når der på de årlige finanslove budgetteres med, at det offentlige forskningsbudget skal udgøre 1 pct. af BNP, så tæller hjemtaget af EU’s forskningsmidler også med i forhold til målsætningen. Dvs. at 1 pct.-målsætningen er blevet til et loft og ikke til et gulv.
Hvis danske aktører øger deres hjemtag, så vil det udgøre en større andel af 1 pct.-målsætningen. Staten vil så reducere sine investeringer i forskning tilsvarende, da der nu er behov for færre statslige midler for at nå målsætningen.
12 organisationer: drop modregningen af EU-midler
Danske Universiteter sendte i april på vegne af 12 organisationer, heriblandt DTU, en opfordring til regeringen om at stoppe modregningen af EU-midler i forskningen. I opfordringen foreslår de 12 organisationer, at beregningsgrundlaget for 1 pct.-målsætningen ændres, så kun det bidrag, som Danmark giver til EU’s forskningsprogrammer, tæller med i forskningsbudgettet. De penge, som forskningsinstitutioner og virksomheder derudover tiltrækker, modregnes ikke.
En ændring af beregningsmetoden vil medføre et større ambitionsniveau for dansk forskning, fordi den betyder, at det statslige forskningsbudget øges med forskellen på Danmark hjemtag af EU-forskningsmidler og Danmarks bidrag til EU-forskningsprogrammer. Disse penge vil Folketinget kunne disponere til nye forsknings- og innovationsaktiviteter, herunder internationalt samarbejde.
De 12 organisationer opfordrer til at beregningsgrundlaget ændres hurtigst muligt, f.eks. fra og med finansloven for 2025.
Fakta: DTU hjemtager EU-midler
DTU har siden 2022 hjemtaget 207 millioner euro i støtte fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe, svarende til 19 pct. af de i alt 1.083 mio. euro, som er hjemtaget til danske projekter, det fremgår af EU Kommissionens database.
DTU’s ansøgninger om støttemidler er fordelt på i alt 314 projekter. Knap halvdelen af EU-midlerne er gået til DTU-projekter med fokus på globale udfordringer med klima og energiforsyning. Herefter hjemtager projekter på højeste videnskabelige niveau, excellent forskning, yderligere lidt over en tredjedel af EU-forskningsmidlerne, efterfulgt af forskning inden for innovation og andre områder.
EU´s Horizon Europe program har siden 2022 bidraget med i alt 36 mia. euro til forsknings- og innovationsprojekter i EU-landene. I alt deltager 24.592 unikke organisationer i programmet, som har fordelt støtte til 13.815 projekter.
Kontakter
Anders Overgaard BjarklevRektorDTU
Tlf:4525 1000dtu-rektor@adm.dtu.dkPeter Aagaard BrixenChefkonsulent og journalistDTU Formidlilng og presse
Tlf:45257878Pbrix@dtu.dkDTU - Danmarks tekniske universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Biofiltre fra DTU kan mindske udledning af metan fra gylle – og spare penge i landbruget2.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
DTU’s test af et biofilter ved en grisefarm viser en markant reduktion af den potente drivhusgas metan. Samtidig viser beregninger, at biofiltret kan være en god forretning, der er langt billigere end de kommende CO2-afgifter.
DTU om kandidatrapport: Vi kommer til at uddanne endnu færre ingeniører20.11.2024 10:12:48 CET | Pressemeddelelse
Kandidatudvalgets arbejde er slut, men DTU er ikke tilfreds med resultatet. Ifølge rektor Anders Bjarklev vil Kandidatudvalgets anbefalinger medføre et betydeligt fald i DTU’s optag af kandidatstuderende.
DTU åbner laboratorie på 10.000 m2 til nye gennembrud i den grønne omstilling18.11.2024 09:54:48 CET | Pressemeddelelse
En ny forskningsbygning på DTU samler energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer, som skal sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af nye materialer, der kan omdanne og lagre grøn energi.
Prisen for oversvømmelser fra skybrud og stormfloder kan løbe op i 406 milliarder14.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra DTU viser, at de samlede oversvømmelsesskader på boliger, sommerhuse, erhvervsbygninger mv. efter alt at dømme vil løbe op i omkring 406 milliarder kroner over de næste 100 år. Beregningerne viser samtidig, at der er milliarder at spare, hvis Danmark sætter ind med ambitiøse klimasikringstiltag.
Prestigiøse EU-bevillinger til tre DTU-forskere6.11.2024 13:48:57 CET | Pressemeddelelse
Det Europæiske Forskningsråd (ERC), som støtter banebrydende forskningsprojekter, har netop uddelt de årlige Synergy Grants. Tre topforskere fra DTU er blandt modtagerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum