DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Danmark hjemtager EU-støtte for 1 mia. euro til forskning og innovation

Del

Danske universiteter, virksomheder og institutioner har succes med at hjemtage forsknings- og innovationsmidler fra EU, men bliver modregnet for hele beløbet i den nationale støtte.

DTU har siden 2022 ansøgt om EU-støtte til 314 projekter. Halvdelen af de bevilgede midler er gået til projekter inden for globale udfordringer med klima og energiforsyning som f.eks. i projektet TURBO, der forsker i en mere bæredygtig fabrikation af vindmøllevinger.
DTU har siden 2022 ansøgt om EU-støtte til 314 projekter. Halvdelen af de bevilgede midler er gået til projekter inden for globale udfordringer med klima og energiforsyning som f.eks. i projektet TURBO, der forsker i en mere bæredygtig fabrikation af vindmøllevinger. Foto:Siemens Gamesa Renewable Energy A/S

Forskere på danske universiteter, i virksomheder og institutioner er blevet så gode til at skrive ansøgninger, at de siden 2022 har hjemtaget 1.083 millioner euro i forsknings- og innovationsmidler fra EU’s støtteprogram Horizon Europe. Blandt de videregående uddannelsesinstitutioner placerer DTU sig helt i top som nummer tre blandt de mest hjemtagende universiteter i EU. Men trods succesen, så øges de samlede midler til forskning ikke, fordi den danske stat reducerer sin støtte til forskning tilsvarende.

”Det er meget glædeligt, at vi har forskning i Danmark som EU og samarbejdspartnere kan se værdien i. DTU er et af de universiteter i EU, der hjemtager flest forsknings- og innovationsmidler, men når den danske stat fortsat modregner EU-midlerne, så er konsekvensen, at forskning og internationalt samarbejde begrænses. Derfor er vores opråb til politikerne at afskaffe modregningen, så vi styrker engagementet i de europæiske forskningsprogrammer og forskning til gavn for det danske samfund, siger rektor på DTU Anders Bjarklev.

Loft over forskningsmidler

Danmark har i dag et nationalt mål om, at det offentlige forskningsbudget skal udgøre 1 pct. af BNP. De penge, som universiteter, private virksomheder og øvrige forskningsinstitutioner tiltrækker fra EU’s forskningsprogrammer til deres projekter, indgår som en del af det offentlige forskningsbudget. 

Det betyder konkret, at når der på de årlige finanslove budgetteres med, at det offentlige forskningsbudget skal udgøre 1 pct. af BNP, så tæller hjemtaget af EU’s forskningsmidler også med i forhold til målsætningen. Dvs. at 1 pct.-målsætningen er blevet til et loft og ikke til et gulv.
Hvis danske aktører øger deres hjemtag, så vil det udgøre en større andel af 1 pct.-målsætningen. Staten vil så reducere sine investeringer i forskning tilsvarende, da der nu er behov for færre statslige midler for at nå målsætningen.

12 organisationer: drop modregningen af EU-midler

Danske Universiteter sendte i april på vegne af 12 organisationer, heriblandt DTU, en opfordring til regeringen om at stoppe modregningen af EU-midler i forskningen. I opfordringen foreslår de 12 organisationer, at beregningsgrundlaget for 1 pct.-målsætningen ændres, så kun det bidrag, som Danmark giver til EU’s forskningsprogrammer, tæller med i forskningsbudgettet. De penge, som forskningsinstitutioner og virksomheder derudover tiltrækker, modregnes ikke.

En ændring af beregningsmetoden vil medføre et større ambitionsniveau for dansk forskning, fordi den betyder, at det statslige forskningsbudget øges med forskellen på Danmark hjemtag af EU-forskningsmidler og Danmarks bidrag til EU-forskningsprogrammer. Disse penge vil Folketinget kunne disponere til nye forsknings- og innovationsaktiviteter, herunder internationalt samarbejde.

De 12 organisationer opfordrer til at beregningsgrundlaget ændres hurtigst muligt, f.eks. fra og med finansloven for 2025.

Fakta: DTU hjemtager EU-midler

DTU har siden 2022 hjemtaget 207 millioner euro i støtte fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe, svarende til 19 pct. af de i alt 1.083 mio. euro, som er hjemtaget til danske projekter, det fremgår af EU Kommissionens database.

DTU’s ansøgninger om støttemidler er fordelt på i alt 314 projekter. Knap halvdelen af EU-midlerne er gået til DTU-projekter med fokus på globale udfordringer med klima og energiforsyning. Herefter hjemtager projekter på højeste videnskabelige niveau, excellent forskning, yderligere lidt over en tredjedel af EU-forskningsmidlerne, efterfulgt af forskning inden for innovation og andre områder.

EU´s Horizon Europe program har siden 2022 bidraget med i alt 36 mia. euro til forsknings- og innovationsprojekter i EU-landene. I alt deltager 24.592 unikke organisationer i programmet, som har fordelt støtte til 13.815 projekter.

Kontakter

DTU - Danmarks tekniske universitet

DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.

Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye