Træer er nøglen til bedre ernæring i Malawi
Ny forskning afslører, at kvinder i områder med mange træer får mere vitamin A, jern og zink. Når folk henter mad direkte fra træerne på deres gårde, får de langt bedre næring, især i tørketider. Det her kan virkelig ændre spillet for dem, der ikke har råd til at købe sund mad.
Træer er med til at tackle både klimaproblemer og dårlig ernæring på én gang!
I Malawi er underernæring et alvorligt problem, hvor mange familier er afhængige af, hvad de selv kan dyrke. Desværre har traditionelle politikker primært fokuseret på at øge udbyttet af kalorierige korn, hvilket fører til en mindre forskelligartet og næringsfattig kost.
Ny forskning af postdoc Emilie Vansant, offentliggjort i Nature Food, fremhæver en lovende løsning: træer.
Vansants undersøgelse viser, at træer i landbrugslandskaber kan forbedre den ernæringsmæssige kvalitet af lokal kost betydeligt, især for kvinder. Forskningen viser, at kvinder, der bor i områder med mere trædække, har højere niveauer af essentielle næringsstoffer som vitamin A, jern og zink. Disse fordele er især mærkbare for dem, der får mad direkte fra de træer på gården, som giver vigtige mikronæringsstoffer hele året.
"Flere undersøgelser i Afrika syd for Sahara har vist, at bedre kostvaner er forbundet med områder med flere træer", forklarer Vansant. "Vores forskning tyder på, at madtræer på gårde spiller en afgørende rolle i dette forhold". I betragtning af at mange malawiere ikke har råd til at købe nærende fødevarer regelmæssigt, fremhæver undersøgelsen vigtigheden af at bevare træer i landbrugslandskaber som en gratis måde at forbedre kosten på.
Vansants resultater understøtter politikker og programmer, der integrerer træer i landbrugspraksis, hvilket hjælper med at tackle både miljømæssige og ernæringsmæssige udfordringer samtidigt.
Denne forskning er en del af det ERC-finansierede FORESTDIET-projekt, der har til formål at udforske træers rolle i at øge fødevaresikkerhed og ernæring i Afrika.
Nøgleord
Kontakter
Emilie VansantInstitut for Geovidenskab og Naturforvaltning, KU
Tlf:+45 50 23 58 80ecv@ign.ku.dkOm Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Vores forskning og uddannelse er med til at løse de store udfordringer vi står overfor, med markante klimaforandringer og et øget pres på naturressourcerne.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Klimaforandringer i Tibet ændrer plantevæksten19.6.2024 13:06:58 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at klimaforandringer påvirker plantevæksten på det Tibetanske Højland. Resultaterne viser, at forholdet i biomasse over og under jorden har ændret sig og varierer markant afhængigt af, om der er tale om tørre eller fugtige landskaber. Dette er afgørende for den fremtidge afgræsning og dermed livsvilkårene for både dyr og mennesker.
Naturvejlederuddannelsen kommer til Djursland19.4.2024 13:33:46 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år åbnede Skovskolen dørene for Naturvejlederuddannelsen i Nødebo på Sjælland, og lige siden er tilmeldingerne strømmet ind. "Vi oprettede dobbelte hold, men havde alligevel venteliste. Derfor glæder vi os over, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har meldt ud, at vi nu også kan udbyde uddannelsen i Jylland. Det er et vigtigt skridt mod mere naturdannelse i Danmark," fortæller Rasmus Kjær, der er forstander på Skovskolen.
Grøn omstilling på kirkegården: Fra traditionelle gravsteder til biologiske oaser29.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plads til mere biodiversitet, bedre klimatilpasning, vildere landskabelige udtryk og en mere bæredygtige drift på landets kirkegårde er i højsædet under årets Kirkegårdskonference, hvor over 600 deltagere samles på Nyborg Strand den 7. marts 2024.
Hornmaskebi genfundet i Odense efter århundreders fravær14.12.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hornmaskebi (Hylaeus cornutus) er genfundet i Danmark efter 109 års fravær. Forskere fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet fandt de små enlige bier inde i plantestængler i VandCenter Syds klimatilpasningsprojekt "Træøen" i Bolbro, Odense.
Fremtidens fødevarer i fokus: Elever imponerer med kreative og digitale løsninger25.9.2023 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever på tværs af folkeskoler og gymnasier udforsker fremtidens fødevarer og præsenterer kreative ideer. Det sker i forbindelse med SESAM-projektet 2023, der skal være med til at fremme STEM-undervisning og projektbaseret læring i naturvidenskabens navn og FN’s Verdensmål.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum