Billund Kommune

Nye indsatser skal hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel

Del

Billund Kommune er klar med en plan for mere hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel. Planen indeholder både nye og eksisterende gratis behandlingstilbud til børn og unge fra 0-klasse (5-6 år) til og med 17 år.

Børne- og Familieudvalget har godkendt en plan for, hvordan børn og unge med psykisk mistrivsel kan sikres hurtig hjælp i kommunen. Foto: Billund Kommune
Børne- og Familieudvalget har godkendt en plan for, hvordan børn og unge med psykisk mistrivsel kan sikres hurtig hjælp i kommunen. Foto: Billund Kommune Foto: Billund Kommune

På landsplan mistrives flere og flere børn og unge psykisk. Inden udgangen af 2025 skal alle landets kommuner derfor have etableret tilbud, som sikrer, at forældre til børn og unge med psykisk mistrivsel får hjælp. Det skyldes loven om etablering af lettilgængeligt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse, som trådte i kraft den 1. juli i år.

Billund Kommune har i flere år haft tilbud til målgruppen, og den eksisterende tilbudsvifte bliver nu suppleret med flere tiltag. Børne- og Familieudvalget har nemlig godkendt en plan for, hvordan børn og unge med psykisk mistrivsel kan sikres hurtig hjælp i kommunen.

”Som hjemsted for Børnenes Hovedstad er det enormt vigtigt for os, at vi kan tilbyde hurtig og lettilgængelig hjælp til vores sårbare børn og unge. I flere år har vi tilbudt behandling til børn og unge i psykisk mistrivsel, og vores erfaringer viser, at både lettere behandling og tidlig forebyggende hjælp fungerer godt. Vi har derfor et godt fundament at arbejde videre ud fra, og vi supplerer nu med flere tiltag, så vi er på forkant med lovgivningen til gavn for vores børn og unge,” udtaler Bjarne Larsen, formand for Børne- og Familieudvalget i Billund Kommune.

Eksisterende tilbud suppleres af flere nye

Målgruppen for de lettilgængelige behandlingstilbud er børn og unge med let til moderat nedsat funktionsniveau pga. bekymring, tristhed, adfærdsvanskeligheder samt uro og opmærksomhed.

I Billund Kommune eksisterer der allerede en række forskellige tilbud til målgruppen; bl.a. programmerne ”Cool Kids”, ”Chilled” og ”Tilbage til Skole”. Derudover tilbyder kommunen tidlig forebyggende hjælp i samarbejde med familien og hverdagslivets aktører i henhold til Barnets Lov.  

De eksisterende tilbud vil blive suppleret af initiativerne ”Invest in Play” og ”Få Styr på Angsten” samt en ny hjemmeside, hvor information om de forskellige behandlingstilbud er lettilgængelige for både børn og forældre.

Nye indsatser målrettet ADHD og angst

”Invest in Play” er et program for forældre med børn i alderen 2-12 år med ADHD eller ADHD-lignende symptomer. Gennem leg og positiv opmærksomhed støttes forældre til at sætte omsorgsfulde grænser, der skaber forudsigelige og trygge rammer for, at barnet kan trives. Programmet afprøves i efteråret 2024 i samarbejde med Center for ADHD.

”Få Styr på Angsten” er et forældrebaseret program til børn i 1.-6. klasse, der handler om at opdage og forebygge angst hos børn så hurtigt og effektivt som muligt. Programmet er alene målrettet forældrene, der mødes 2-3 gange, mens den øvrige del af behandlingen er internetbaseret. Første hold forventes at starte i foråret 2025.

Behandlingen vil primært blive tilbudt som gruppeforløb, da det er en effektiv form for lettere behandling, både på grund af fællesskab og støtte fra gruppen og mulighed for læring gennem andre.

I løbet af det næste år vil der løbende blive tilføjet flere tilbud inden for rammen af Lettilgængelig Behandling, som kan komme børn, unge og deres familier til gavn.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Billund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Billund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye