Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Ny guide: Få hjælp til at skabe god tone på arbejdspladsen og undgå negative handlinger

Del

Forskningsprojektet ’God Tone’ har udgivet en række anbefalinger til at undgå negative handlinger på arbejdspladsen.

En gruppe voksne, smilende mennesker sidder sammen ved et bord i et mødelokale.

Mobning og seksuel chikane er desværre velkendt på flere arbejdspladser. Men der er nu hjælp at hente for at komme problemet til livs.

Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Institut for Psykologi på Syddansk Universitet har udarbejdet en guide til, hvordan arbejdspladsen kan arbejde med at undgå negative handlinger.

- Der er mange studier, der peger på, at forekomsten af negative handlinger på arbejdspladsen blandt andet hænger sammen med højt sygefravær, lavere arbejdsengagement og ønsket om at skifte job, siger seniorforsker på NFA Jesper Kristiansen, der er leder af projektet ’God Tone’.

Læs guiden ’God Tone på Arbejdspladsen’ her.

Sådan skaber man en politik mod negative handlinger

Det er dokumenteret, at arbejdsmiljøet spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af de negative handlinger. Der findes flere forskningsbaserede anbefalinger til, hvordan man skal forebygge negative handlinger på arbejdspladsen.

Men der er få studier, hvor man har afprøvet anbefalingerne, og netop den øvelse har forskerne med projektet ’God Tone’ kastet sig ud i. De har gennemført studier af indsatsen på to mellemstore industrivirksomheder med fokus på blandt andet arbejdspladskulturen og øget bevidsthed om de negative handlinger.

Et af manualens punkter handler om, hvordan man udarbejder en politik mod negative handlinger. Det er ifølge Jesper Kristiansen vigtigt af flere grunde:

- For det første kan den bruges til at gøre det klart, hvilke typer af adfærd, som ikke accepteres på arbejdspladsen. For det andet kan den fortælle arbejdspladsens ledere og medarbejdere, hvad der er deres ansvar i forhold til at opretholde et godt kollegaskab. Den kan også indeholde retningslinjer for, hvordan alvorlige tilfælde af negative handlinger – for eksempel mobning – håndteres, siger han.

Henvender sig både til ledelse og medarbejdere

Den primære målgruppe for guiden er arbejdspladsernes samarbejdsudvalg og arbejdsmiljøorganisation.

- Samarbejdsudvalget er vigtigt, fordi både medarbejdere og den øverste ledelse er repræsenteret. Den øverste ledelse skal være med, fordi den sætter retningen for, hvad det er for en kultur, man vil have med hensyn til omgangstone og adfærd på arbejdspladsen, og hvilken slags adfærd som er uacceptabel. Og medarbejderne skal naturligvis inddrages og medvirke til de forandringer, som er nødvendige. Ellers bliver de ofte ikke til noget, siger Jesper Kristiansen.

Den sekundære målgruppe er arbejdsmiljøprofessionelle, som kan hente inspiration og redskaber til indsatser for at forebygge negative handlinger i samarbejde med den arbejdsplads, de er på.

Guiden – den såkaldte webmanual - til ’God Tone’

Manualen omfatter fire temaer og en guide til yderligere hjælp.

  • Tema 1: Hvad er negative handlinger? Få viden om, hvad negative handlinger er, og hvorfor det er vigtigt at forebygge dem.
  • Tema 2: Bliv parate til at arbejde med at forebygge negative handlinger.
  • Tema 3: Kom godt i gang med jeres indsatser.
  • Tema 4: Hvem skal gøre hvad? Roller og opgaver for ledelse, medarbejderrepræsentanter og andre.
  • Guide: Mere viden og redskaber: Hvor finder vi det?

Fakta:

  • I webmanualen bruges ’negative handlinger’ om handlinger, der opleves som uønskede eller krænkende af de personer, som de går ud over. Det kan være bagtalelse, nedvurdering af ens kompetencer, upassende jokes, drillerier eller at man bliver udelukket fra fællesskabet.
  • ’God Tone’ projektets overordnede formål var at skabe øget viden om mekanismerne bag negative handlinger og at udvikle en indsats, som virksomheder kan anvende til at ændre en arbejdspladskultur præget af negative handlinger til en kultur med godt kollegaskab.
  • Interventionen blev gennemført i 2021-2022 på to mellemstore virksomheder på det industrielle område. Interventionen blev tilpasset og målrettet virksomhedernes behov og havde bl.a. fokus på at skabe øget bevidsthed om negative (krænkende) handlinger og styrke handlekompetencerne.
  • Der blev indsamlet både kvantitative spørgeskemadata og kvalitative data fra interviews med ledelsesrepræsentanter, medarbejdergrupper og medarbejderrepræsentanter.
  • De erfaringer, som er opnået i projektet, er blevet indarbejdet i en manual, som beskriver, hvordan man på en arbejdsplads kan arbejde med sin arbejdspladskultur for at styrke det gode kollegaskab. Videnskabelige publikationer om projektets resultater er under udarbejdelse.
  • God Tone er et samarbejdsprojekt mellem NFA, SDU og TekSam, som er støttet af Velliv Foreningen.

Kontakter

Links

Om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark

Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye