Farvel til det røde kød som frit valg
Region Syddanmark har besluttet, at der ikke bliver serveret rødt kød for regionens 25.000 ansatte, når de er på kursus eller til betalte arrangementer ude af huset. Beslutningen er en del af regionens klimaindsats, men den har virkelig fået redaktøren på Effektivt Landbrug op i det røde felt
”Først tog de smøgerne fra folket. Nu tager de også det røde kød.” Sådan indleder redaktør Jacob Lund-Larsen på det landbrugsfaglige magasin Effektivt Landbrug sin ledende artikel 27. juli. Med henvisning til den afdøde folkesanger Kim Larsens protestsange mod rygeforbuddet for 15 år siden opfordrer lederskribenten til kamp mod forbuddet mod det røde kød.
Overraskende nok argumenterer landbrugsredaktøren ikke med den danske kødproduktion som den ”mest klimarigtige i verden”, som det ellers er på mode i de kredse. Han taler heller ikke om den profitable, EU-støttede oksekødsproduktion, som mange af hans læsere vil gå glip af i takt med et faldende kødforbrug. Det er selve menneskehedens frie valg, der er under angreb fra Region Syddanmark, mener lederskribenten.
Men døm selv. Her kommer et uddrag af Lund-Larsens artikel:
”NU ER TUREN også kommet til det røde kød. I hvert fald i Region Syddanmark, hvor 25.000 ansatte kan se frem til et kødforbud fra politikerne, når de ansatte er på kurser. I klimaets navn, naturligvis. Hvad ellers?
VI HAR NÆRMEST ikke fantasi til at forestille os, at det røde kød-forbud, som brede politiske kredse i Region Syddanmark vil pålægge alle ansatte, ikke skulle kunne blive til noget. Det vil nemlig, siger alle grønne klima-regneark på de regionale direktionsgange, kunne gavne regionens klimaregnskab. Den slags er blodig alvor. Og det frie valg er en by i Rusland, når klimaet er på spil.
(…)
MENNESKERS FRIE VALG er under et gevaldigt pres fra forebyggelses-kommissioner og under et omsiggribende, politisk klima-enevælde. Det er umuligt at bekæmpe den slags udefra. Det er selveste Kim Larsens nytteløse anti-rygeforbudssange et klassisk eksempel på.
DET ENESTE, MAN reelt kan gøre, er at engagere sig i politik og den vej rundt forsøge at ændre tingene indefra, hvis man synes, der er behov for det. Ellers er et kommende forbud mod rødt kød langt fra det sidste, vi har set på den front. Bare vent. Eller ta’ kampen.”
Læs også Syddanmarks svar
Koncerndirektør Jørgen Bjelskou i Region Syddanmark er ikke enig i at, at det krænker menneskers frie valg at opsætte retningslinjer for, hvad der er på menuen, når medarbejderne er ude af huset til arrangementer.
- Jeg anerkender, at der kan være forskellige meninger, men mener ikke, at konsekvenserne er så voldsomme, eller at det er særligt indgribende over for den enkelte. Selvom nogle medarbejdere sætter pris på en god bøf, som jeg også selv gør, så går verden også videre uden, og der vil jo i stedet være et lækkert stykke kylling eller fisk, man kan vælge.
- Vi vil gerne reducere vores klimaaftryk, og det her er en lavthængende frugt. Det redder ikke verden, men det er mange bække små, og her kan vi med en lille indsats opnå en lille, men ikke uvæsentlig effekt, og de fleste kan nok overleve en dag til et kursus eller et møde uden en bøf, siger Bjelskou.
- Den gode historie er, at langt de fleste er positive overfor det, og så er der nogle enkelte, som lige skal vænne sig til det, men det skal nok gå, siger Bjelskou.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Den grønne trepart er kun et lille skridt – og i den gale retning22.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det mest konkrete i aftalen er, at der afsættes et historisk stort skattebetalt milliardbeløb til landmænd, som ophører med dyrkning på lavbundsjorde og omlægger nogle af deres marker til nye skove
Stop Mink- og Chinchillaavl: ”Forbyd Pelsdyravl for Dyrenes Skyld”21.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Mink og chinchillaer holdes under forhold, der ikke imødekommer deres naturlige behov, hvilket resulterer i lidelse og psykiske skader for dyrene
Heunicke gennemhuller atter EU-forbud mod Reglone20.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
For femte år i træk udsteder Miljøstyrelsen dispensation til den diquatbaserede sprøjtegift Reglone, der blev forbudt i 2019 på grund af mistanke om fosterskader og miljøskadelig virkning. Det stærkt giftige aktivstof er også under mistanke for at fremkalde den frygtede Parkinson Syge, men det ser Miljøstyrelsens stort på, da det ikke er endegyldigt bevist
Nødråb fra Bornholm: Vi drukner i skidt19.11.2024 17:05:00 CET | Pressemeddelelse
Redaktionen har modtaget dette indlæg fra 'Holger' på Bornholm. Han tolker vist mange bornholmeres følelser, efter at være blevet reduceret til en slags andenrangsborgere, der bare kan fortsætte med at leve i skidt og fedtemøg
Landbrugets dødsspiral18.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Man kaldte det Dansk Familiebrug det var kernen i den danske selvforståelse med andelsmejerier, brugsforeninger og forsamlingshuse
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum