Gylle.dk

Farvel til det røde kød som frit valg

Del

Region Syddanmark har besluttet, at der ikke bliver serveret rødt kød for regionens 25.000 ansatte, når de er på kursus eller til betalte arrangementer ude af huset. Beslutningen er en del af regionens klimaindsats, men den har virkelig fået redaktøren på Effektivt Landbrug op i det røde felt

Det er godt for miljøet at skifte røde bøffer ud med fjerkræ og vegetariske retter. Derfor får 25.000 ansatte i Region Syddanmark nu ikke længere serveret rødt kød. Foto til download: Sven Brandsma/Unsplash
Det er godt for miljøet at skifte røde bøffer ud med fjerkræ og vegetariske retter. Derfor får 25.000 ansatte i Region Syddanmark nu ikke længere serveret rødt kød. Foto til download: Sven Brandsma/Unsplash

”Først tog de smøgerne fra folket. Nu tager de også det røde kød.” Sådan indleder redaktør Jacob Lund-Larsen på det landbrugsfaglige magasin Effektivt Landbrug sin ledende artikel 27. juli. Med henvisning til den afdøde folkesanger Kim Larsens protestsange mod rygeforbuddet for 15 år siden opfordrer lederskribenten til kamp mod forbuddet mod det røde kød.

Overraskende nok argumenterer landbrugsredaktøren ikke med den danske kødproduktion som den ”mest klimarigtige i verden”, som det ellers er på mode i de kredse. Han taler heller ikke om den profitable, EU-støttede oksekødsproduktion, som mange af hans læsere vil gå glip af i takt med et faldende kødforbrug. Det er selve menneskehedens frie valg, der er under angreb fra Region Syddanmark, mener lederskribenten.

Men døm selv. Her kommer et uddrag af Lund-Larsens artikel:

”NU ER TUREN også kommet til det røde kød. I hvert fald i Region Syddanmark, hvor 25.000 ansatte kan se frem til et kødforbud fra politikerne, når de ansatte er på kurser. I klimaets navn, naturligvis. Hvad ellers?

VI HAR NÆRMEST ikke fantasi til at forestille os, at det røde kød-forbud, som brede politiske kredse i Region Syddanmark vil pålægge alle ansatte, ikke skulle kunne blive til noget. Det vil nemlig, siger alle grønne klima-regneark på de regionale direktionsgange, kunne gavne regionens klimaregnskab. Den slags er blodig alvor. Og det frie valg er en by i Rusland, når klimaet er på spil.

(…)

MENNESKERS FRIE VALG er under et gevaldigt pres fra forebyggelses-kommissioner og under et omsiggribende, politisk klima-enevælde. Det er umuligt at bekæmpe den slags udefra. Det er selveste Kim Larsens nytteløse anti-rygeforbudssange et klassisk eksempel på.

DET ENESTE, MAN reelt kan gøre, er at engagere sig i politik og den vej rundt forsøge at ændre tingene indefra, hvis man synes, der er behov for det. Ellers er et kommende forbud mod rødt kød langt fra det sidste, vi har set på den front. Bare vent. Eller ta’ kampen.”

Læs også Syddanmarks svar

Koncerndirektør Jørgen Bjelskou i Region Syddanmark er ikke enig i at, at det krænker menneskers frie valg at opsætte retningslinjer for, hvad der er på menuen, når medarbejderne er ude af huset til arrangementer.

- Jeg anerkender, at der kan være forskellige meninger, men mener ikke, at konsekvenserne er så voldsomme, eller at det er særligt indgribende over for den enkelte. Selvom nogle medarbejdere sætter pris på en god bøf, som jeg også selv gør, så går verden også videre uden, og der vil jo i stedet være et lækkert stykke kylling eller fisk, man kan vælge.

- Vi vil gerne reducere vores klimaaftryk, og det her er en lavthængende frugt. Det redder ikke verden, men det er mange bække små, og her kan vi med en lille indsats opnå en lille, men ikke uvæsentlig effekt, og de fleste kan nok overleve en dag til et kursus eller et møde uden en bøf, siger Bjelskou.

- Den gode historie er, at langt de fleste er positive overfor det, og så er der nogle enkelte, som lige skal vænne sig til det, men det skal nok gå, siger Bjelskou.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Det frie valg er en by i Rusland, når klimaet er på spil, mener redaktør Jacob Lund-Larsen. Foto: Linkedin
Det frie valg er en by i Rusland, når klimaet er på spil, mener redaktør Jacob Lund-Larsen. Foto: Linkedin
Download
Koncerndirektør Jørgen Bjelskou mener, at regionens medarbejdere nok kan overleve en dag til et kursus eller et møde uden en bøf. Pressefoto fra Region Syddanmark
Koncerndirektør Jørgen Bjelskou mener, at regionens medarbejdere nok kan overleve en dag til et kursus eller et møde uden en bøf. Pressefoto fra Region Syddanmark
Download
Det er godt for miljøet at skifte røde bøffer ud med fjerkræ og vegetariske retter. Derfor får 25.000 ansatte i Region Syddanmark nu ikke længere serveret rødt kød. Foto til download: Sven Brandsma/Unsplash
Det er godt for miljøet at skifte røde bøffer ud med fjerkræ og vegetariske retter. Derfor får 25.000 ansatte i Region Syddanmark nu ikke længere serveret rødt kød. Foto til download: Sven Brandsma/Unsplash
Download

Links

Om Gylle.dk

Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.

Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".

Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!

GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.

Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!

Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk

Havets forurening skyldes helt overvejende andre kilder end spildevand4.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse

Gang på gang forsøger selvudnævnte talsmænd for landbruget at flytte fokus væk fra kritikken af landbrugets kvælstofforurening og over på byernes spildevand. Trods voldsomme krumspring og alskens udokumenterede påstande afslører de konkrete tal, at når det kommer til udledninger til det danske vandmiljø, udgør kvælstofudledningen fra spildevandsselskaberne kun en lille del af den samlede mængde. Det er agroindustrien, der er skurken

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye