Nu sender fødevareministeren ekstra millioner til de "unge" landmænd som etableringsstøtte
Hvis du er en yngre landbruger eller gartner, kan du faktisk få op til 745.000 kr. i etableringsstøtte fra Fødevareministeriet. Det er ret unikt for lige præcis den erhvervsgruppe. Men her kommer det sjove: du kan faktisk søge indtil 4 år efter, du har købt en ejendom, så ordet "etableringsstøtte" er lidt misvisende. Desuden kalder de det for støtte til "unge landbrugere", men du kan være helt op til 40 år og stadig søge. Og hvis du har en virksomhed sammen med andre, som for eksempel din partner, så skal bare én af jer være under 41 år
Er du nyuddannet elektriker, snedker eller murer og vil gerne starte din egen selvstændige virksomhed med værksted eller servicebil, så må du spare op, gå i banken eller tigge om økonomiske lån fra venner og familie.
Samme situation står du i, hvis du som ung frisør vil starte op med egen salon, eller som arkitekt drømmer om at oprette egen tegnestue, eller – ja, eller stort set hvilken som helst anden erhvervsfremtid du drømmer om. Sådan er det jo i et liberalt samfund, der klarer man sig selv.
Blot ikke hvis du vil være landmænd eller gartner. Så er der hjælp at hente hos fødevareminister Jacob Jensen (V).
Hele 234 mio. kroner står den gavmilde minister fra Danmarks liberale parti parat med som støtte til virksomhedsejere under 41 år, der gerne vil have lidt ekstra at gøre godt med.
Fødevareminister Jacob Jensen, der selv er gårdejer, er ”positivt overrasket” over årets mange ansøgere, fremgår det 4. juli af ministerens pressemeddelelse. Ministeren mener, at tallene viser, at ”langt flere unge end forventet vil etablere sig som landmænd”, selvom støtten kan søges i helt op til 4 år efter etableringen.
Skaffer ekstra millioner
Jacob Jensen har angiveligt som mærkesag at få flere unge til at vælge landbruget som levevej, og han har besluttet at finde ekstra 41 mio. kr. for at kunne imødekomme alle årets ansøgere, da der ’kun’ var afsat 193 mio. kr. til ordningen. Ifølge pressemeddelelsen er fødevareministeren så glad, at han har besluttet at fremrykke midler fra 2026, så alle kan få deres bid af kagen.
Sidste år besluttede ministeren at lempe for etableringsstøtteordningens krav om, at ansøgere skal have relevant uddannelse. Dermed kan praksiserfaring – og ikke kun uddannelse – benyttes i unge landmænds ansøgning til etableringsstøtte. Det kan være en del af forklaringen på den markante stigning i antallet af ansøgere.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger selv:
"Det er utroligt positivt, at så mange unge kræfter har lyst til at træde til og udvikle dansk landbrug, så vi også i fremtiden har et stolt erhverv. Det har været en rigtig beslutning at lempe kravene til at søge støtteordningen for at etablere sig. For selvfølgelig skal vi skabe de bedste rammer for, at det bliver nemmere og mere attraktivt som ung landmand at overtage stafetten fra tidligere generationer."
Støtte til både mænd og kvinder
Ejendommeligt nok nævner Jacob Jensen (V) ikke antallet af ansøgere i sin pressemeddelelse, kun det samlede millionbeløb der er ansøgt.
Landbrugsstyrelsen oplyser, at det drejer sig om 374 ansøgere, hvoraf de 322 ejer en heltidsbedrift og 52 en deltidsbedrift. Som det fremgår af tabellen over modtagne ansøgninger, så er der langt flere jyske bedrifter med 287 eller 77% af samtlige. Især Sønderjylland springer i øjnene med 108 eller 29% af samtlige ansøgere.
Landbrugsstyrelsens presserådgiver oplyser, at der ikke har været kørt særskilte kampagner i nogen områder i Danmark, men Spiras, der er den sønderjyske rådgivningsforening for landbrug, reklamerer direkte for ordningen. Spiras skriver på sin hjemmeside:
”Landbrugsstyrelsen tilbyder en hjælpende hånd i form af etableringsstøtte, hvor unge landbrugere og gartnere kan få et tilskud på ca. 745.000 kroner, når de etablerer sig med en heltidsbedrift. Ordningen er gældende fra 2023 – 2027, dog kan der kun ansøges én gang pr. ansøger. Kontakt os, hvis du vil høre mere om dine muligheder for etableringsstøtte.”
Etableringsstøtte eller Driftsstøtte?
Selve ordningen benævnes ”Etableringsstøtte til unge landbrugere” af Retsinformation, som i § 1 under overskriften ”Anvendelsesområde” skriver:
”Landbrugsstyrelsen kan give tilskud til, at unge landbrugere eller unge gartnere etablerer sig med en landbrugsbedrift eller et gartneri.”
Denne definition synes at være en anelse uklar, da støtte først kan søges, når man har etableret sig som virksomhedsejer. Det fremgår direkte af de efterfølgende paragraffer, at der skal fremlægges endeligt skøde eller en endelig købsaftale, når der søges om støtte, dvs. man kan først søge støtte, når man har etableret sig.
Til gengæld kan støtten søges i op til 4 år efter købet af en ejendom, så selve overskriften på ordningen må siges at være ganske vildledende. Korrekt ville det nok være at kalde den ekstra ”Driftsstøtte til unge landbrugere.” Dertil kommer, at hvis virksomheden er ejet af flere personer f.eks. et ægtepar, så er det nok, at bare en af dem ikke er fyldt 41 år.
Mand eller kvinde – ung eller voksen
Selve ordningen er som nævnt målrettet unge landbrugere, men i Jacob Nielsens pressemeddelelse tales der konsekvent om unge ”landmænd”.
Dog er det ikke sådan, at de 241 mio. kr. er forbeholdt mænd, men reelt er det hankønnet, der scorer kassen. Landbrugsstyrelsen oplyser, at kun 35 af de 374 ansøgere er kvinder, dvs. 91% er mænd, så ministerens sprogvalg er ikke helt ved siden af.
Endelig er der det med de ”unge” landbrugere. Det fremgår, at støtten kan søges frem til det fyldte 41. år, men så længe er man jo ikke ung. Vil man f.eks. købe en ungdomsbillet hos SAS, så skriver flyselskabet, at ”Du skal være mellem 12 og 25 år for at blive anset som ung. Når du fylder 26 år, anses du for at være voksen og kan ikke længere booke ungdomsbilletter.”
En faglig definition blev præsenteret af sociologerne Peter Gundelach og Esther Nørregård-Nielsen allerede i 2002, som i en artikel i tidsskriftet Dansk Sociologi fastslog, at man kun er ung i perioden 18-30 år. Her hjælper det hverken landbrugere eller gartnere at være under 41 år, undtagen når der søges støtte i Fødevareministeriet.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Den grønne trepart er kun et lille skridt – og i den gale retning22.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det mest konkrete i aftalen er, at der afsættes et historisk stort skattebetalt milliardbeløb til landmænd, som ophører med dyrkning på lavbundsjorde og omlægger nogle af deres marker til nye skove
Stop Mink- og Chinchillaavl: ”Forbyd Pelsdyravl for Dyrenes Skyld”21.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Mink og chinchillaer holdes under forhold, der ikke imødekommer deres naturlige behov, hvilket resulterer i lidelse og psykiske skader for dyrene
Heunicke gennemhuller atter EU-forbud mod Reglone20.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
For femte år i træk udsteder Miljøstyrelsen dispensation til den diquatbaserede sprøjtegift Reglone, der blev forbudt i 2019 på grund af mistanke om fosterskader og miljøskadelig virkning. Det stærkt giftige aktivstof er også under mistanke for at fremkalde den frygtede Parkinson Syge, men det ser Miljøstyrelsens stort på, da det ikke er endegyldigt bevist
Nødråb fra Bornholm: Vi drukner i skidt19.11.2024 17:05:00 CET | Pressemeddelelse
Redaktionen har modtaget dette indlæg fra 'Holger' på Bornholm. Han tolker vist mange bornholmeres følelser, efter at være blevet reduceret til en slags andenrangsborgere, der bare kan fortsætte med at leve i skidt og fedtemøg
Landbrugets dødsspiral18.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Man kaldte det Dansk Familiebrug det var kernen i den danske selvforståelse med andelsmejerier, brugsforeninger og forsamlingshuse
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum