Akademikerne: Tillykke til alle de optagne! Til jer andre: der er stadig ledige pladser
Ved midnat får 85.000 håbefulde unge svar på, om de er optaget på en videregående uddannelse. Mere end 61.000 af dem er blevet tilbudt en plads, viser årets tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Akademikernes formand ønsker de optagne stort tillykke, men råder samtidig dem, der missede optaget, til at kigge på alternative uddannelser med ledige pladser. Til næste år vil uddannelseslandskabet nemlig se meget anderledes ud.
Det er en festdag for de tusindvis af unge, der snart kan kalde sig studerende på landets erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter. Faktisk er den lidt mere særlig end normalt, fordi næste års ansøgning til især universiteterne allerede nu overskygges af de enorme omvæltninger, der venter i horisonten. Det giver dagen en lidt bitter eftersmag, siger Lisbeth Lintz, Akademikernes formand.
Den politisk besluttede kandidatreform, der træder i kraft i 2025, indebærer, at der vil være færre pladser på universiteterne til næste år og højere adgangskrav. Samtidig skal en del af kandidatuddannelserne afkortes, og en del af dem omlægges til erhvervskandidater.
Årets høje ansøgertal til de videregående uddannelser vidner om, at mange unge har skyndt sig at søge ind i år for ikke at tage en chancebillet til næste år. I de netop offentliggjorte optagelsestal ses da også en stigning på 8 pct. i antallet af afviste kvalificerede ansøgere.
Lige nu handler det om at holde ilden i gang hos de unge, så et afslag ikke slukker drømmen om at starte på et studie i år. Der er heldigvis mange ledige studiepladser – faktisk hele 16.727 på tværs af landets institutioner – og mange veje til et godt studieliv uanset faglig interesse. Mit råd er at søge de åbne alternativer nu i stedet for at vente, siger Lisbeth Lintz.
En af grundene til opfordringen fra Akademikernes formand er, at den præcise udformning af kandidatlandskabet ikke er på plads endnu, her under 1 år til næste ansøgningsrunde. Derfor står studievejledere over for en vanskelig opgave med at vise tydelige uddannelsesveje. Samtidig barsler regeringen med en reform af professionshøjskolerne og erhvervsakademikerne.
De næste måneder vil jeg og hele den akademiske fagbevægelse knokle for, at uddannelsesmulighederne bliver så attraktive og gennemskuelige som muligt. Danmark lever af viden, nysgerrighed og dygtige hoveder og hænder. Det har vi ikke råd til at sætte over styr.
Kontakt:
Lisbeth Lintz
Formand for Akademikerne
Tlf. 24 88 84 42
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”19.12.2024 16:41:53 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum