Akademikerne

Akademikerne: Tillykke til alle de optagne! Til jer andre: der er stadig ledige pladser

Del

Ved midnat får 85.000 håbefulde unge svar på, om de er optaget på en videregående uddannelse. Mere end 61.000 af dem er blevet tilbudt en plads, viser årets tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Akademikernes formand ønsker de optagne stort tillykke, men råder samtidig dem, der missede optaget, til at kigge på alternative uddannelser med ledige pladser. Til næste år vil uddannelseslandskabet nemlig se meget anderledes ud.

Det er en festdag for de tusindvis af unge, der snart kan kalde sig studerende på landets erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter. Faktisk er den lidt mere særlig end normalt, fordi næste års ansøgning til især universiteterne allerede nu overskygges af de enorme omvæltninger, der venter i horisonten. Det giver dagen en lidt bitter eftersmag, siger Lisbeth Lintz, Akademikernes formand.

Den politisk besluttede kandidatreform, der træder i kraft i 2025, indebærer, at der vil være færre pladser på universiteterne til næste år og højere adgangskrav. Samtidig skal en del af kandidatuddannelserne afkortes, og en del af dem omlægges til erhvervskandidater.

Årets høje ansøgertal til de videregående uddannelser vidner om, at mange unge har skyndt sig at søge ind i år for ikke at tage en chancebillet til næste år. I de netop offentliggjorte optagelsestal ses da også en stigning på 8 pct. i antallet af afviste kvalificerede ansøgere.

Lige nu handler det om at holde ilden i gang hos de unge, så et afslag ikke slukker drømmen om at starte på et studie i år. Der er heldigvis mange ledige studiepladser – faktisk hele 16.727 på tværs af landets institutioner – og mange veje til et godt studieliv uanset faglig interesse. Mit råd er at søge de åbne alternativer nu i stedet for at vente, siger Lisbeth Lintz.

En af grundene til opfordringen fra Akademikernes formand er, at den præcise udformning af kandidatlandskabet ikke er på plads endnu, her under 1 år til næste ansøgningsrunde. Derfor står studievejledere over for en vanskelig opgave med at vise tydelige uddannelsesveje. Samtidig barsler regeringen med en reform af professionshøjskolerne og erhvervsakademikerne.

De næste måneder vil jeg og hele den akademiske fagbevægelse knokle for, at uddannelsesmulighederne bliver så attraktive og gennemskuelige som muligt. Danmark lever af viden, nysgerrighed og dygtige hoveder og hænder. Det har vi ikke råd til at sætte over styr.

 

Kontakt:

Lisbeth Lintz

Formand for Akademikerne

Tlf. 24 88 84 42

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye