Skal dit barn lære at slå krabber ihjel?
Skal børn såvel som voksne ikke prøve at finde ud af, hvorfor der er så mange strandkrabber, og samtidig øve sig i at respektere alt liv? Hvad mener en fiskeribiolog mon om naturfredningsforeningens kampagne for at udrydde strandkrabberne...
Hvad har Danmarks Naturfredningsforening gang i, når foreningen opfordrer børn og voksne til at slå strandkrabber ihjel?
En læser af gylle.dk kalder kampagnen for ’imbecil’ og opfordrer DN til at droppe den. Læs hele argumentation fra Carsten Murmann, der har skrevet nedenstående mail til DN-præsidenten Maria Reumert Gjerding:
Kære Maria
Atter i år, i nyhedsbrev d. 7.ds., opfordrer DN til: ' Red havet i sommerferien.
Fang og spis strandkrabber.
De spiser fiskenes unger
og de andre bunddyrs mad'.
Jeg påtalte samme imbecile bandbulle ovf. Krabber
i mail til DN i 2023, men minsandten om DN ikke
fremturer / persevererer denne sommer.
KRABBER er blandt havets skraldemænd og er selv
føde for mange fisk og fugle.
Har DN overhovedet NOGET som helst BELÆG for,
at det vil gavne havet, hvis strandgæster begynder
at slå krabber ihjel ???????
______________
PS: Det har altid været et stort plus for børns strand-
oplevelse, at ku' fiske en lille krabbe op.
Den sku' nødigt afløses af:
' SLÅ DEN IHJEL '.
______________
Hjælper det at børn dræber strandkrabber?
Redaktionen har bedt fiskeribiolog Steen Ulnits om svar på følgende spørgsmål:
• Hvad betyder det for fiskebestandene, at sommergæster og deres børn render rundt og slår strandkrabber ihjel? Ophjælper det mængden af fisk i havet?
• Er det en god ide at opdrage børn til at slå strandkrabber ihjel? Kan du nævne andre dyr, der bør slås ihjel?
• Hvilke virkelige årsager er der til de stigende bestande af strandkrabber?
Her kommer fiskeribiologens svar:
”DN har da ganske ret i, at vort hav er i ubalance, og at der er alt for mange krabber i forhold til et naturligt økosystem.
Vi har jo gennem det sidste årti set, at krabber og fjæsinger er gået markant frem i takt med torskens tilbagegang. Den sammenhæng er velkendt og til at tage og føle på. Vandkvaliteten er for ringe. Der er alt for meget kvælstof og alt for lidt ålegræs. Bundtrawl og iltsvind presser rovfiskene i bund, så der ikke længere er torsk til at holde hverken krabber eller fjæsinger nede.
Men jeg tvivler på, at badegæsters fangst af krabber kan have nogen som helst betydning - positiv eller negativ - på fiskebestanden og vandmiljøet. Der skal en faktor mange gange større til for at ændre blot en smule på det. En helt naturlig ubalance, som vi selv har formået at etablere, og som kun et bedre vandmiljø og et mere skånsomt erhvervsfiskeri kan ændre på.
Den der med, at de mange strandkrabber skulle ødelægge ålegræsmarkerne, har jeg aldrig set dokumentation for. Men måske det er tilfældet enkelte steder. Det er vist mere for at sætte fokus på det ålegræs, som Tænketanken Hav har fået millioner af støttekroner til at arbejde med og udplante, selv om videnskaben siger det ikke virker - så længe vandmiljøet er så ringe, som tilfældet er. De millioner vil man jo gerne score og vise noget frem for. Det negative forties.
Kan på samme måde se, at DSF var lynhurtigt ude med, at de mange fjæsinger i Ebeltoft havn skyldes iltsvind. Det er ingenlunde tilfældet. Der manglede ikke ilt. Det skyldtes blot for mange fjæsinger og er set flere gange tidligere. Men det passer jo fint ind i fortællingen og arbejdet for millionerne omkring ålegræs og iltsvind.
Det er lidt med ålegræs som historien om den gamle dame, den rare spejder hjalp over gaden for at gøre dagens gode gerning. Hun skulle bare slet ikke over. Og ålegræsset kan slet ikke vokse. Men folk hjælper gerne til med udplantning i den tro, at det er en god gerning. De kloge organisationer hjælper hellere end gerne velstående Velux af med pengene. Til dem selv. Det er vist en rigtig god forretning.
Verden vil som bekendt bedrages, og det bliver den så. Når det så er sagt, kan det bestemt ingen skade eller noget ændre at fange og spise en mikroskopisk del af de alt for mange krabber, der er i dag.
Så mere magt til børn og badegæster, der vil fange og spise dem.”
Så vidt fiskeribiologen. Fagligt og sagligt er det altså ligegyldigt, om dine børn dræber en bunke strandkrabber eller ej. Men hvad gør den slags dræber-kampagner ved børnenes naturglæde?
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
”Stop grisenes lidelser”15.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Stifterne af gruppen “Stop grisenes lidelser” kræver handling – det er tid til at tage dyrevelfærd alvorligt
Vi har ret til giftfri mad14.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Vi skriver nu 2025, og jeg vil ønske rigtig godt og grønt nytår til alle med økologiske haver. Når jeg her ved årsskiftet tænker frem på året, der kommer, er det første ord, der falder mig ind, glæde – haveglæde. Selv om det stadig er vinter, og foråret ikke er lige om hjørnet, så begynder dyrkningssæsonen om lidt med drømme, planlægning og forkultivering
Hvor er alle fuglene?13.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
Svinelandbruget anvender systematisk sult til at øge produktionen10.1.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Synes du, at prisen på flæskestegen er for billig til at være sand? Så er det nok, fordi flæskestegens mor er blevet udsultet. Mens de færreste danskere gik sultne fra julebordet, så har dyrene, der lægger krop til produktionen, været udsat for perioder uden tilstrækkeligt foder. Sult er en helt bevidst metode i det konventionelle landbrug
Blomsterbuketter i Danmark kan indeholde nervegift - forbyd det9.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum