Grøn trepartsaftale: Flotte ord gør det ikke alene
Aftalen er stærk på løfter og forhåbninger om mere natur og mindre kvælstof og CO2, men den er bekymrende svag på klare bud på implementering og opfølgning
Den grønne treparts-aftale er blevet meget rost for parternes vilje til at tage ansvar og indgå kompromisser. Sikkert er det da også, at parterne med aftalen har reddet det landbrug, vi kender, reddet venstre fra oprør i baglandet og reddet regeringen fra mulig opløsning som følge af CO2 afgift på landbruget.
Men redder det også vores natur, biodiversitet, havmiljø og rene drikkevand? Det kan kun tiden vise. Ingen tvivl om at aftalen er stærk på løfter og forhåbninger om mere natur og mindre kvælstof og CO2, men den er bekymrende svag på klare bud på implementering og opfølgning. Som bekendt gør flotte ord det ikke alene.
Parterne bag aftalen taler om et paradigmeskift, fordi der er enighed om, at naturen skal fylde mere og landbruget skal fylde mindre. Og det er nyt og meget glædeligt. Det, der ikke tales meget om, er et andet paradigmeskift. Aftalen knæsætter nemlig endegyldigt, at forureneren betaler – princippet, som har været grundlaget for al miljøpolitik siden 70erne, - ikke gælder for landbruget. Her slår aftalen nemlig fast, at forureneren betales.
Et tredje paradigmeskift er også, at aftalen blåstempler, at Danmark ikke behøver leve op til vandrammedirektivet på trods af, at kravet om god økologisk tilstand i de kystnære farvande, søer og åer inden 2027 har været kendt siden starten af 00erne. Forhåbentlig er EU ikke enig i den del af aftalen.
Nu er det så op til kommunerne. De har fået hovedansvaret for at bringe aftalen i hus. Landbruget derimod kan ånde lettet op, læne sig tilbage og vente på de gode tilbud på køb af deres jord til naturforbedringer. Der skal nemlig to til en god handel.
Connie Hedegaard skriver den 3. juli 2024 i Altinget om treparts-aftalen, at hun også kan få øje på hullerne i osten, men hun appellerer til, at vi glæder os over, at der faktisk er en ost og ikke kun ser hullerne i osten. Det er jeg helt enig i, men at lave en ost giver for mig kun mening, hvis den bliver spist – skive for skive – ikke at den ligger og mugner.
Først ad åre kan vi se, om tre-parts aftalen rent faktisk giver mere natur, mindre iltsvind og renere grundvand og ikke blot er endnu en flot politisk aftale. Ser vi på tidligere grønne aftaler, hvor frivillighed er grundprincippet, så er der ikke grund til den store optimisme. Men håbet er stadig lysegrønt.
Nøgleord
Kontakter
Ella Maria Bisschop-LarsenFhv. Præsident i Danmarks Naturfredningsforening
Tlf:20402310embisschoplarsen@gmail.comOm Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
”Stop grisenes lidelser”15.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Stifterne af gruppen “Stop grisenes lidelser” kræver handling – det er tid til at tage dyrevelfærd alvorligt
Vi har ret til giftfri mad14.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Vi skriver nu 2025, og jeg vil ønske rigtig godt og grønt nytår til alle med økologiske haver. Når jeg her ved årsskiftet tænker frem på året, der kommer, er det første ord, der falder mig ind, glæde – haveglæde. Selv om det stadig er vinter, og foråret ikke er lige om hjørnet, så begynder dyrkningssæsonen om lidt med drømme, planlægning og forkultivering
Hvor er alle fuglene?13.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
Svinelandbruget anvender systematisk sult til at øge produktionen10.1.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Synes du, at prisen på flæskestegen er for billig til at være sand? Så er det nok, fordi flæskestegens mor er blevet udsultet. Mens de færreste danskere gik sultne fra julebordet, så har dyrene, der lægger krop til produktionen, været udsat for perioder uden tilstrækkeligt foder. Sult er en helt bevidst metode i det konventionelle landbrug
Blomsterbuketter i Danmark kan indeholde nervegift - forbyd det9.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum