Trods dom og konkurs: Hjarnø Havbrug fortsætter - nu blot i konens navn
Har den mangeårige retssag med forsvundne ringbind og psykiatriske diagnoser samt gentagne udsættelser været forgæves, fordi Hjarnø Havbrugs forurenende aktiviteter kan fortsætte blot med en anden ejer

Trods en otte år lang straffesag, der resulterede i en millionbøde, konfiskation af endnu flere millioner kroner og en endelig konkurs, fortsætter Hjarnø Havbrug sine aktiviteter. Nu blot i Pedersen Line Aps. Der er tale om et selskab, der ejes og drives af Britt Holmgaard Pedersen, bekræfter Miljøstyrelsen. Britt Holmgaard Pedersen er gift med den nu dømte og tidligere ejer af Hjarnø Dambrug, Anders Østergaard Pedersen. Denne udvikling rejser spørgsmålet om det mangeårige retsforløb har været forgæves.
25 mio. kr. trukket ud inden retssagen
Det er statens Gældsstyrelse, der har erklæret Hjarnø Havbrug konkurs, fordi havbruget ikke kunne betale en bøde på 21 mio. kr., og fordi konfiskation 125 mio. kr. i ulovlige fortjeneste ikke kunne gennemføres, da kassen var tom. Havbruget havde inden konkursen en negativ egenkapital på 15 mio. kr.
Næsten samtidig med, at der i sin tid blev rejst sigtelse i straffesagen, blev der ekstraordinært udloddet 25 mio. kr. fra Hjarnø Havbrug til holdingselskabet bag Hjarnø Havbrug, antagelig Anders Østergaard Pedersen. Desuden blev havbrugets miljøtilladelse overført til havbrugsejerens kone,
Britt Holmgaard Pedersen, der p.t. er registreret som ejer af i alt 5 virksomheder. Af disse er ét firma ejet direkte - og 4 ejerskaber går gennem firmaet Pedersen Fiskeinvest ApS, som hun er registreret som eneejer af. Britt Holmgaard Pedersen ejer blandt andet 100 % af Pedersen Line ApS, der ved seneste regnskab (2023) leverede et resultat på 2,97 mio. DKK og har en egenkapital på 12,3 mio. DKK, ifølge lasso.dk.
Har det været det hele værd?
Miljøstyrelsens chefkonsulent Yvonne Korup bekræfter overfor gylle.dk, at et selskab, der ejes og drives af Britt Holmgaard Pedersen, fortsætter aktiviteterne i Hjarnø Havbrug, nu blot under navnet Pedersen Line Aps. Derfor er det åbenlyse spørgsmål: Har den årelange retssag overhovedet været hele besværet værd, når det kan se ud til, at Hjarnø Havbrug og den tidligere ejer slipper for konsekvenserne af straffesagen og konkursen.
Det spørgsmål har www.gylle.dk derfor stillet til Jan Karnøe, Horsens, næstformand i Horsens og Omegns Sportsfiskerforening og medlem af bestyrelsen for Danmarks Sportsfiskerforbund. Han har fulgt hele sagen nøje, og mener ikke, at sagen har været forgæves. Det var bl.a. ham og sportsfiskerforbundet, der med en anmeldelse af Hjarnø Havbrug for ulovligt opdræt af fisk i burene i Horsens Fjord, der startede hele sagen:
”Det har helt sikkert været sagen værd. Der er faldet dom for, at Hjarnø Havbrug ulovligt har opdrættet alt for mange fisk. Dermed har havbruget forurenet langt mere, end de havde tilladelse til. Havbrugets konkurs betyder, at hele det økonomiske forløb omkring Hjarnø Havbrug nu undersøges. Så lad os se, hvad det bringer.”
Desuden er Anders Østergaard Pedersen blevet frakendt retten til at drive havbrug i tre år og dømt til at underkaste sig psykiatrisk behandling.
Fjorden fra ringe til dårlig
Endelig vil Hjarnø Havbrug sammen med to andre havbrug i Horsens Fjord flytte til As Vig syd for fjorden. Det skyldes, at Horsens Yderfjord er gået fra at have miljøkarakteren ”ringe” til ”dårlig”.
”Hvis Miljøstyrelsen giver tilladelse til flytningen, vil vi selvfølgelig anke denne afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Miljøstyrelsen træffer i øvrigt efter sommerferien beslutning om, hvorvidt der skal foretages en miljøvurdering og laves en VVM-redegørelse, inden beslutningen kan tages. Hjarnø Havbrug og de to andre havbrug har ikke en placeringstilladelse til den nuværende beliggenhed, så her kan de jo ikke fortsætte,” siger Jan Karnøe.
Fem organisationer protesterer
Fem organisationer protesterer allerede mod placeringen af de tre havbrug i As Vig. Det er Foreningen for godt havmiljø i As Vig og Omegn, Sportsfiskerforeningen for Horsens og Omegn, Havbrugsgruppen ved Horsens Fjord, Danmarks Naturfredningsforening og Endelave Hav- og Dambrug. De har haft foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Sagen kort fortalt
Straffesagen mod Hjarnø Havbrug drejede sig om produktion af fire gange så mange flere ørreder end det tilladte. Anklagemyndigheden mente derfor, at havbrugsejeren ulovligt havde tjent 191 mio. kr., som man krævede konfiskeret. For at undgå det overførte Anders Østergaard Pedersen firmaet til sin hustru, da tiltalen blev rejst mod ham. Straffesagen kørte i otte år, men allerede inden 2015 blev der klaget over den alt for store produktion af fisk og forurening på Hjarnø Havbrug. Sagen er gang på gang blevet udsat, ikke mindst på grund af, at 77 ringbind med materiale i sagen forsvandt hos Sydøstjyllands Politi i Horsens. Ringbindene blev aldrig fundet, men retten bestemte, at straffesagen kunne fortsætte uden de 77 ringbind.
Nøgleord
Kontakter
Flemming SeiersenJournalist
Tlf:40169122fs@hojgaard-okologi.dkBilleder




Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum