Enkelt tiltag kan hæve deltagelsen i screening for tarmkræft og livmoderhalskræft
Ny forskning fra Randers viser, at et tilbud om at tjekke kvinders screeningshistorik, når de kommer til brystkræftscreening, kan hæve deltagelsen i screening for livmoderhalskræft og tarmkræft.
Kan man hæve deltagelsen i screeningsprogrammerne for tarmkræft og livmoderhalskræft ved at sætte ind, når kvinder mellem 50 og 69 år kommer til screening for brystkræft?
Svaret er ja. Det viser ny forskning fra Universitetsklinik for Kræftscreening på Regionshospitalet Randers og Aarhus Universitet.
I et stort studie, der inkluderer 27.000 midtjyske kvinder, som læge Anne Dorte Helgestad står bag, er 20 procent af kvinderne blevet spurgt, om de ville have tjekket, hvornår de sidst var blevet screenet for livmoderhalskræft og tarmkræft, når de mødte op til mammografi.
Svarede de ja, og viste det sig, at der var gået længere tid end anbefalet siden sidste screening, så blev kvinderne tilbudt at få tilsendt et hjemmeprøve-sæt til både screening for tarmkræft og livmoderhalskræft.
Flere deltog indenfor 6 måneder
Og projektet viser altså, at det lille ekstra tilbud kan være med til at hæve deltagelsen i screeningsprogrammerne for tarmkræft og livmoderhalskræft, når man sammenligner med de kvinder der gik til brystkræftscreening i samme periode, men uden at få det ekstra tilbud.
Blandt de kvinder, der ikke var screenet rettidigt for livmoderhalskræft, deltog 32 procent af kvinderne i screeningsprogrammet inden for 6 måneder efter at være blevet mødt af forskningsprojektets projektmedarbejder. Blandt de kvinder, der ikke var screenet rettidigt for tarmkræft, deltog 24 procent af kvinderne i screeningsprogrammet indenfor 6 måneder.
- Deltagelsen i brystkræftscreeningsprogrammet er rigtig høj, og derfor er vi glade for at se, at vi med et ret simpelt tiltag kan udnytte den høje deltagelse til også at hæve deltagelsen i de to andre nationale screeningsprogrammer, siger Anne Dorte Helgestad.
- Det kan forhåbentlig sikre endnu flere sunde leveår for mange danske kvinder og færre kræftrelaterede dødsfald, fortsætter hun.
Resultaterne af studiet er så gode, at Afdeling for Folkeundersøgelser, som Universitetsklinik for Kræftscreening er en del af, nu overvejer, om tilbuddet om at få tjekket sin screeningshistorik i forbindelse med brystkræftscreening kan gøres permanent på Region Midtjyllands fem screeningsenheder, så det kan blive nemmere for flere at deltage i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft og tarmkræft.
Anne Dorte Helgestads studie er netop blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift PLOS Medicine.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Klinisk, klynge-randomiseret studie
Samarbejdspartnere: Laboratorieenheden - Patologi, Regionshospitalet Randers
Ekstern finansiering: Ingen
Interessekonflikter: Roche Diagnostics sponsorerede Cobas 4800 HPV DNA tests, som blev brugt i studiet. De havde ingen indflydelse på studiets design, dataindsamling og analyse, udarbejdelsen af manuskript eller beslutningen om publicering.
Læs den videnskabelige artikel hos PLOS Medicine: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004431
Nøgleord
Kontakter
Anne Dorte HelgestadLægeUniversitetsklinik for Kræftscreening, Afdeling for Folkeundersøgelser
annesper@rm.dkAnne Brik JensenPresse- og kommunikationskonsulentKommunikation
Tlf:23 28 37 59abrje1@rm.dkFølg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Stor udvidelse af Regionshospitalet Randers skal bygges af LINK Arkitektur og 5E Byg5.12.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
LINK Arkitektur og 5E Byg med underrådgiverne INGENIØR’NE og Langebæk har vundet udbuddet på Vita - Regionshospitalet Randers’ kommende udvidelse.
Nyt dialyseafsnit på Regionshospitalet Randers skal bygges af Juul & Nielsen A/S22.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dialysen på Regionshospitalet Randers skal flytte for at gøre plads til nybyggeriet Vita. Juul & Nielsen A/S skal stå for at færdiggøre byggeriet af et allerede eksisterende råhus, hvor det nye dialyseafsnit skal ligge.
Akutlægehelikopteren overraskede til åbent hus i Grenaa22.9.2024 13:54:47 CEST | Pressemeddelelse
Der var aktiviteter for både børn, unge og ældre, da Regionshospitalet Randers sammen med Præhospitalet holdt åbent hus i Grenaa Sundhedshus søndag. Akutlægehelikopteren lagde også vejen forbi.
Grenaa Sundhedshus og Præhospitalet inviterer til åbent hus11.9.2024 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Kom til en dag med viden, indsigt og oplevelser, når Grenaa Sundhedshus i samarbejde med Præhospitalet slår dørene op til åbent hus søndag den 22. september.
Børn, voksne og bamser i massevis gæstede Åbent Hospital på Regionshospitalet Randers1.9.2024 14:47:23 CEST | Pressemeddelelse
Søndag d. 1. september slog Regionshospitalet Randers endnu engang dørene op til Åbent Hospital. Godt 900 børn og voksne kiggede forbi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum