
Holstebro Kommune bør bidrage til EU's ambitiøse naturgenopretningsmål
Næppe noget sted i landet vil det være nemmere og mere oplagt at genoprette naturen end i vestjyske Græm Kær, for der er ingen huse eller anden menneskeskabt infrastruktur – der er blot et dræningssystem, som skal fjernes, og så vil vådområdet genopstå mere eller mindre af sig selv. Ovenikøbet ligger Græm Kær lige op ad den kommende Naturnationalpark Husby Klitplantage, så hvorfor tøver Holstebro Kommune?

Det var en god nyhed for naturen, som blev annonceret midt i juni, da EU's miljøministre stemte en ambitiøs plan for naturgenopretning igennem.
Dermed skal EU-medlemslandene indføre naturgenopretningstiltag på mindst 20 % af deres landarealer og 20 % af deres havområder, inden dette årti er omme.
Den danske miljøminister Magnus Heunicke (S) stemte for og var meget begejstret for, at naturgenopretningsforordningen nu endelig er vedtaget: Han kaldte det ”en ualmindelig stor dag for naturen i Europa” og ”en sejr for den grønne omstilling”.
Som bekendt gør flotte ord det ikke alene, så nu skal der handling til, hvis Danmark skal kunne leve op til de ambitiøse mål, som vi nu har forpligtet os til.
Den handling tror jeg at vi er mange, som har savnet længe, så lad os håbe, at der endelig sker noget.
Det vil være til gavn for vores alles fremtid; men mon ikke også det vil kunne hjælpe landets statsministerparti – og vores lokale borgmesterparti – ud af den aktuelle vælger- og tillidskrise, hvis der endelig bliver handlet på dette vigtige felt?
Det var i hvert fald noget af det, som EP-kandidat Magnus Barsøe (S) pegede på i P1 Morgen samme dag, da han prøvede at udlægge valgets tale, og det er interessant nok også noget af det, som Holstebro Kommunes borgmester, H.C. Østerby (S), pegede på, da han morgenen efter valget i samme program blev bedt om at gøre det samme: At vælgerne er skuffede over, at Socialdemokratiet ikke har leveret tilstrækkeligt på den grønne dagsorden.
Nu er forpligtelsen – og dermed lejligheden – til at handle der, og skulle vi så ikke se at komme i gang?
Lokalt i vores område vil det være oplagt, at Holstebro Kommune straks skrotter planerne om at bygge oversvømmelsestruede og dermed ikke-fremtidssikrede sommerhuse i Græm Kær, så dette område kan blive naturgenoprettet som et attraktivt vådområde, for som miljøministeren sagde i radioavisen mandag: ”Vi skal have flere vådområder”.
Intet sted vil det være nemmere og mere oplagt at genoprette naturen end i Græm Kær, for der er ingen huse eller anden menneskeskabt infrastruktur – der er blot et dræningssystem, som skal fjernes, og så vil vådområdet genopstå mere eller mindre af sig selv. Ovenikøbet ligger Græm Kær lige op ad den kommende Naturnationalpark Husby Klitplantage og lever dermed til fulde op til de anbefalinger, som blev givet i en nylig rapport fra Københavns Universitet: At det er mest formålstjenligt at genoprette natur i forbindelse med allerede eksisterende natur, så planter og dyr får større sammenhængende områder at udbrede sig på.
Hvis vi skal nå fra 2 % til 20 % natur, inden dette årti er omme, er dette imidlertid langt fra nok. Derfor tillader jeg mig at pege på endnu et område, som med fordel kan naturgenoprettes ud fra de anførte kriterier: Lige nord for Husby Klitplantage har Holstebro Kommune nemlig i Sdr. Fjand planer om at udstykke et andet sommerhusområde med kæmpemæssige og dermed ikke-bæredygtige sommerhuse. Også her ville man uden at skulle rive huse ned og fjerne anden menneskeskabt infrastruktur hurtigt kunne genoprette naturen ved blot at fjerne afvandingen.
Hvis problemet er, at kommunen ikke selv kan finansiere købet af disse områder, er jeg sikker på, at der er nogle venligtsindede fonde, som gerne vil gå ind i det, hvis man spørger dem: Det er bare om at komme i gang!
Kampen for at redde Græm Kær fra udstykningsplanerne har stået på i en årrække. Læs her en grundig frontberetning fra 2019.
Nøgleord
Kontakter
Lars RoesenRektor på Ringkøbing Gymnasium
Tlf:2130 6709larsroesen@gmail.comBilleder



Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed