Fra næste år tager de unge en chancebillet, hvis de vil på universitetet
Stor stigning i ansøgertallet til videregående uddannelser. Og det forstår Akademikernes formand Lisbeth Lintz udmærket. For det hænger formentlig sammen med, at fra næste år træder kandidatreformen i kraft. Og det er endnu uvist, hvilke universitetsuddannelser der skal afkortes.
Igen i år har mange håbefulde unge søgt ind på en videregående uddannelse via den koordinerede tilmelding (KOT). I år endda flere end de sidste par år. Men fra næste år vil meget være anderledes. Den 5. juli 2024 bliver på mange måder en skelsættende dato. For fra næste studieår vil de nye studerende pga. kandidatreformen blive mødt med risiko for kortere kandidatoverbygninger og mere usikkerhed. Og den allerede aftalte sektordimensionering vil betyde færre studiepladser og højere adgangskrav.
”Jeg forstår godt, hvis de unge har mere end travlt med at få søgt ind i år. Ellers risikerer de jo at købe katten i sækken. De ved ikke, om deres drømmeuddannelse næste år reduceres fra en 5-årig til en 4-årig universitetsuddannelse. De unge ved, hvad de har, men de aner ikke, hvad de får, siger Akademikernes formand Lisbeth Lintz.
Den nye reform betyder to afgørende ting for næste års studieansøgere. For det første er der 10 pct. færre pladser på universiteterne. For det andet må mellem 10 og 20 pct. af de nye bachelorstuderende forvente, at deres kandidatuddannelse bliver forkortet fra i dag 2 år (120 ECTS. point) til et år (75 ECTS.). Det er blot uvist, hvilke uddannelser der forkortes.
Et kandidatudvalg, der aktuelt arbejder på at tegne det fremtidige kandidatlandskab har netop udgivet deres delrapport. Den viser, at udvalget er langt fra mål. Tværtimod sår delrapporten tvivl om, hvorvidt den politiske ambition om, at 20 pct. af kandidatuddannelserne skal omlægges til erhvervsrettede kandidatuddannelser, er realistisk.
”Vi står tilbage med et meget uklart billede af, hvilke kandidatuddannelser der skal omlægges. Derfor er det heller ikke muligt at give en fyldestgørende vejledning til de uddannelsessøgende, der overvejer en universitetsuddannelse. Det synes jeg ærligt talt er en helt urimelig situation at sætte de unge i. Jeg tror derfor, at mange forældre og studievejledere har rådet de unge til at skynde sig at søge ind i år, og derfor ser vi den store stigning i ansøgertallet. Ja jeg indrømmer gerne at have rådgivet min søn til at prioritere at søge ind på universitet nu fremfor at vente til næste år, siger Lisbeth Lintz.
Læg dertil, at det allerede er besluttet, at universiteterne, de næste år skal reducere optaget på bacheloruddannelserne med 10 pct. Det sker som en del af den såkaldte sektordimensionering, der også er del af kandidatreformen.
”Det er ingen hemmelighed, at vi i den akademiske fagbevægelse ikke ligefrem har heppet på nedskæringerne af uddannelsespladser. Men derudover er jeg reelt bekymret over, hvad det vil betyde for de unge og det karakterræs, de i forvejen lider under. Den nye reform – og et betydeligt antal færre studiepladser, vil helt givet påvirke kravene til gymnasieelevernes karaktergennemsnit i opadgående retning. Mere karakterræs og mere usikkerhed er formentlig, den præcis modsatte cocktail af, hvad dagens unge har brug for.
Jeg håber meget, at regeringen og forligspartierne bag aftalen om kandidatreform, som minimum tager de uddannelsesøgenes behov for vejledning og information dybt alvorligt. Det må ikke ende med forhastede løsninger, hvor hastværk bliver til makværk, siger Lisbeth Lintz.
Kontakt:
Formand for Akademikerne
Lisbeth Lintz 24 88 84 42
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. juli 2024 ca. 500.0000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”19.12.2024 16:41:53 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum