Lange ventetider presser virksomhederne til forlig
Sagsbehandlingstiden hos de danske domstole vokser støt, og det kan tage op mod to år for borgere og virksomheder at få afgjort deres juridiske tvister. Helt urimeligt, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der som konsekvens kan være nødt til at anbefale medlemmerne at indgå forlig i flere sager.
Det går den forkerte vej med sagsbehandlingstiden hos de danske domstole. For de civile søgsmål kan det tage op mod to år at få en endelig afgørelse i sagen. Den udvikling får nu kritik af TEKNIQ Arbejdsgiverne, da medlemsvirksomhederne bliver nødt til at overveje forlig for at få en afslutning på sagerne.
- Det er simpelthen urimeligt lang tid at vente. En uafklaret sag kan påvirke en virksomheds økonomi og ydeevne, især hvis der er uafklarede tvister om kontrakter eller ydelser. Og når sager trækkes i langdrag, kan det samtidig blive vanskeligt at bevise sin sag, da vidners hukommelse svækkes over tid, og medarbejdere kan skifte job, siger Linda Nordstrøm Nissen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den lange sagsbehandlingstid er ifølge underdirektøren et problem for retssikkerheden, og derfor er det uacceptabelt, at sagsbehandlingstiden fortsætter med at stige. Men realiteten er, at det kan være en fordel for at undgå de betydelige omkostninger ved en retssag, som bliver trukket i langdrag.
- Nu er det ofte penge, man strides om. For hver måned, der går, løber renterne på sagen, og det kan blive en dyr affære. Virksomhederne skal se det store billede og overveje, om et forlig kan være en hurtigere og mere omkostningseffektiv løsning, siger Linda Nordstrøm Nissen.
Fortsætter samme kurs i år
TEKNIQ Arbejdsgiverne tilbyder omfattende støtte til deres medlemmer i forligsprocessen, og yder rådgivning og hjælper med at vurdere sager på det erhvervsretlige område.
- Det er vigtigt at være godt forberedt, kende sine argumenter og søge rådgivning for at afprøve dem. Og samtidig er det nødvendigt at lære af erfaringerne for at undgå fremtidige konflikter, siger Linda Nordstrøm Nissen
Selvom der er igangsat lovændringer for at nedbringe sagsbehandlingstiderne, forventes der ikke markante forbedringer på kort sigt.
Domstolsstyrelsen vurderer selv, at sagsbehandlingstiden vil være status quo eller svagt stigende i år.
Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ved retterne i 2023:
Civile sager: 22,5 måneder (byret + landsret)
Domsmandssager: 8,6 måneder
Nævningesager: 6,4 måneder
Kilde: Domstolsstyrelsen, Årsrapport 2023
Yderligere info, kontakt:
Linda Nordstrøm Nissen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 42 42 03 / lnn@tekniq.dk
Kontakter
Michael DegnPresseansvarlig
Tlf:77424227mdc@tekniq.dkLinks
Om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ
TEKNIQ: Tiltrængt vindpust til de grønne teknologier31.1.2025 10:31:46 CET | Pressemeddelelse
Stort skridt i retning af at gøre Danmark mere bæredygtig og uafhængig i energiforsyningen. Sådan lyder reaktionen fra erhvervsorganisationen TEKNIQ på baggrund af regeringens netop fremlagte plan for mere havvind og brintproduktion.
OK25: Forhandlingerne skudt i gang på VVS-området23.1.2025 12:32:52 CET | Pressemeddelelse
Overenskomstforhandlingerne mellem TEKNIQ, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal er i dag skudt i gang. Det sker på et baggrundstæppe af globale usikkerheder, som kan få betydelige konsekvenser for erhvervslivet, pointerer TEKNIQ, mens Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal fremhæver, at dansk økonomi og økonomien i VVS-branchen er i verdensklasse og er i stand til at modstå eventuelle kriser.
Nye tal: Varmepumpesalget på niveau med 201822.1.2025 06:43:00 CET | Pressemeddelelse
Efter et år med historisk lave salgstal viser varmepumpemarkedet spirende tegn på bedring, men det er stadig banket tilbage til niveauet i 2018, viser nye tal fra Energistyrelsen. Der er brug for klare politiske signaler og en målrettet indsats for at få den grønne omstilling på skinner igen, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Overenskomstforhandlinger bliver for første gang digitale17.1.2025 11:53:44 CET | Pressemeddelelse
TEKNIQ og Dansk El-Forbund trækker som de første nu overenskomstforhandlingerne ind i den digitale tidsalder. Det skal spare mange tusinde printede papirer og give en mere overskuelig og effektiv forhandling, lyder det fra de to parter, der mener, at det er startskuddet til at revolutionere måden at forhandle overenskomst på i Danmark.
Organisationer: Mere inklusion og diversitet er vejen frem14.1.2025 08:25:00 CET | Pressemeddelelse
Både uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedets parter skal i højere grad være gearet til at rumme sårbare unge og medarbejdere med minoritetsbaggrund. Sådan lyder den fælles målsætning fra TEKNIQ, Dansk El-Forbund og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum