Kunstig intelligens skal blive bedre til at sige ”Nej…”
Det skal være fortid med frustrerende dårlige undskyldninger fra kunstig intelligens takket være forskning fra Aalborg Universitet.
AI bruges i f.eks. søgemaskiner, sociale medier og hjemmesiders chatbots, og især sidstnævnte kan være roden til megen frustration, når man ikke får de svar, man gerne vil have.
Hvis man f.eks. spørger en chatbot om noget for kompliceret om sit nedbrudte internet, så kunne den svare med: "Jeg er ked af det, men jeg kan ikke hjælpe med den anmodning.” uden yderligere kommentarer.
Men sådan en blank afvisning kan nu blive fortid takket være forskning fra Aalborg Universitet.
”Vi oplever alle situationer, hvor AI ikke kan gøre det, vi beder om. Vores resultater tyder på, at en bedre tilgang ville være at omdirigere brugerne til nyttige ressourcer, som YouTube-videoer, der underviser i emnet. Det kan også være andre ressourcer, der giver brugeren en måde at komme videre på,” siger Joel Wester, der er ph.d. fellow ved Aalborg Universitet og har forsket i, hvordan store sprogmodeller siger "nej".
Han har undersøgt, hvordan folk opfatter fire forskellige afvisningsstile fra store sprogmodeller (LLM) på tværs af tre forskellige emner. Gennem to studier har han evalueret afvisningsstile både ud fra tekniske og sociale årsager til at afvise brugeranmodninger, og vist at den grundlæggende afvisningsstil opleves som mest frustrerende og mindst nyttig, passende og relevante.
Vi kan bedst lide alternative svar
Forskerne har benyttet sig af kvalitative data fra 51 mennesker med en gennemsnitsalder på 41 år i spændet 20 til 80 år og en kønsfordeling på 26 kvinder og 25 mænd.
Det viser sig, at folk typisk er mest positive over for en afledende afvisningsstil, hvor chatbotten giver alternative svar, der omgik den oprindelige anmodning, og dermed kan det være en endnu mere effektiv tilgang at lede brugerne væk fra afvisningen til at begynde med.
Det betyder dog ikke, at kunstig intelligens og chatbots fremadrettet kan hjælpe dig med alverdens spørgsmål – f.eks. ulovlige ting som skattesnyd - men det betyder, at man kan undgå frustration i lang række andre situationer, forklarer Joel Wester.
"På grund af tekniske begrænsninger kan AI-systemer nogle gange ikke levere de svar, vi ønsker. Virksomhedspolitikker begrænser også visse typer indhold, hvilket kan føre til frustrerende oplevelser for brugerne. Vores undersøgelse viser dog, at vi kan reducere denne frustration ved at ændre, hvordan AI-systemer reagerer, når de ikke kan give brugerne, hvad de ønsker," siger Joel Wester.
Bedre afvisning kan gøre en chatbot høflig
Forskningen viser, at brugerne er langt mere tilbøjelige til at acceptere uønskede svar, så længe de leder videre til noget, der har potentiale, fremfor et standardiseret svar i stil med "det kan jeg ikke gøre" – og det kan gavne både brugere og eks. de virksomheder, der bruger chatbots.
"Det at omdirigere brugere mere smidigt kan gøre chatbots mere høflige og positivt påvirke interaktionerne med brugerne, så de undgår at blive så frustrerede, at de helt opgiver interaktionen. For eksempel, hvis en AI ikke kan booke en flyrejse på grund af manglende tilgængelighed, kunne den foreslå alternative datoer eller nærliggende lufthavne," siger Joel Wester.
Joel Wester har bl.a. præsenteret forskning ved ACM Conference on Human Factors in Computing Systems, der er en serie af akademiske konferencer, som generelt anses for at være den mest prestigefyldte inden for menneske-computer interaktion og er en af de toprangerede konferencer inden for datalogi.
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet13.11.2024 09:47:24 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.
Euro-millioner til Danmark: Fremtidens elnet skal udvikles i Aalborg5.11.2024 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
De største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd er i dag blevet annonceret, og det sætter gang i arbejdet med at udvikle fremtidens klimavenlige udbygninger af elnettet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og RWTH Aachen University i Tyskland.
Mikroboliger udfordrer traditionelle boligformer4.11.2024 13:44:31 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet har undersøgt, hvordan mikroboliger kan bidrage til at løse aktuelle udfordringer inden for bæredygtighed, byudvikling og et presset boligmarked. Interessen for den nye boligform er øget, men der mangler fleksibel lovgivning og mere viden, før tiny houses, mikrolejligheder og micro living for alvor kan få fodfæste i Danmark.
Danskernes adfærd under energikrisen kan drive grøn omstilling31.10.2024 21:37:30 CET | Pressemeddelelse
Danskernes evne til at tilpasse sig hurtigt og ændre adfærd og vaner i en krisesituation kan være et nyttigt redskab, når politikerne skal sikre den grønne omstilling. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet af danskernes adfærd under energikrisen i 2022.
Pindsvinet er nu officielt i voldsom tilbagegang i Europa28.10.2024 21:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mistanken har været der længe, men nu er danske og internationale forskere ikke længere i tvivl. Det europæiske pindsvin er truet i så høj en grad, at den fra i dag ændrer status på IUCN’s rødliste over truede dyr. Flere lande i Europa har oplevet en tilbagegang på mere end 30 procent de seneste 10 år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum