Ballerup lader private virksomheder slå græsset
Når der skal tømmes skraldespande, slås græs eller lappes huller i vejene i Ballerup, er det ansatte i private virksomheder, der løser 46 procent af kommunens vej- og parkopgaver. I Tårnby og Rødovre derimod gælder det under 20 procent af opgaverne. Der er penge at spare for de hovedstadskommuner, der lader private virksomheder slå græsset, viser nye tal fra DI
Borgerne i hovedstadskommunerne lægger næppe mærke til, om det er en medarbejder fra en privat virksomhed eller en medarbejder fra kommunens egen vej- og parkafdeling, der slår græsset, rydder sne eller tømmer skraldespandene. Men det kan have stor betydning for både pris, kvalitet og bæredygtighed.
En ny analyse fra DI viser, at København kan spare 82 millioner kroner om året ved at lade private virksomheder stå for kommunens vej- og parkopgaver som f.eks. at tømme skraldespande, vedligeholde veje, slå græs eller rydde sne. I Gentofte og Hvidovre er der henholdsvis 15 og 12,2 millioner kroner om året at hente. På Frederiksberg og i Rødovre er der over ni millioner kroner at spare.
- Kommunerne siger, at buen er spændt, og de mangler penge til velfærd. Her er et godt sted at starte og udnytte, at private virksomheder har en ekspertise og nogle stordriftsfordele, som gør at de kan tilbyde andre løsninger end kommunens egne vej- og parkafdelinger kan, siger bestyrelsesleder for DI Byggeri Hovedstaden Mads Raaschou og uddyber:
- Private virksomheder er underlagt en masse krav f.eks. i forhold til ESG-rapportering, og de er vant til krav om bæredygtighed fra deres kunder. De udvikler derfor hele tiden nye grønne løsninger, som jo også kan hjælpe kommunerne med deres mål i forhold til CO2-udledning osv.
Private virksomheder står i dag for at løse cirka 30 procent af hovedstadskommunernes mange vej- og parkopgaver. Kommunerne i hovedstadsområdet kan samlet set spare cirka 200 millioner kroner ved at skrue op for samarbejdet med private virksomheder.
- I Ballerup løser private virksomheder næsten halvdelen af kommunens vej- og parkopgaver, og de er dermed den kommune i hovedstadsområdet, som er længst fremme på det her område. Alligevel er der i Ballerup stadig besparelser at hente på over 4,5 millioner om året. Jeg kan kun opfordre alle kommunerne til at se på muligheden for at lade private virksomheder byde ind på deres vej- og parkopgaver, siger Mads Raaschou, DI Byggeri Hovedstaden.
I en rundspørge, som Wilke har foretaget for DI, svarer cirka 55 procent af borgerne i de 17 hovedstadskommuner, at kommunerne bør koncentrere sig om ældrepleje, folkeskoler og børnehaver, og lade private virksomheder løse praktiske opgaver som f.eks. snerydning og vedligeholdelse af veje og bygninger.
- For borgerne er det jo lige meget, om det er en ansat i kommunen eller en ansat i en privat virksomhed, der tømmer skraldespandene ved busstoppestederne. Bare det bliver gjort, og de får mest muligt for skattekronerne, siger bestyrelsesleder Mads Raaschou, DI Hovedstaden.
Nøgleord
Kontakter
Bestyrelsesleder for DI Hovedstaden Mads Raaschou, telefon 28 44 00 88
Regional konsulent for DI Byggeri Hovedstaden Ron Amir, telefon 52 13 23 21
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00
Billeder
Links
DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere. Læs mere: DI Byggeri - https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/
Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri
Odder Kommune er Danmarks bedste til sagsbehandling2.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Uanset om det er byggetilladelser eller sygedagpenge, så er de lokale virksomheders tilfredshed med Odder Kommunes sagsbehandling den højeste i hele Danmark. Ventetiden på en byggetilladelse er ligeledes Danmarks korteste. Derfor kårer Dansk Industri i en ny måling Odder som Danmarksmester i sagsbehandling. DI Byggeri opfordrer andre kommuner til at lære af Odder.
Frederikssund og Hillerød lader private virksomheder slå græsset11.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når der skal tømmes skraldespande, slås græs eller lappes huller i vejene i Frederikssund og Hillerød, er det ansatte i private virksomheder, der løser kommunernes vej- og parkopgaver. I Fredensborg og Hørsholm gælder det kun 25 procent af opgaverne. Der er penge at spare for de nordsjællandske kommuner, der lader private virksomheder slå græsset, viser nye tal fra DI
Greve lader private virksomheder slå græsset11.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når der skal tømmes skraldespande, slås græs eller lappes huller i vejene i Greve, er det ansatte i private virksomheder, der løser kommunens vej- og parkopgaver. I Lejre og Faxe gælder det kun omkring 30 procent af opgaverne. Der er penge at spare for de kommuner i Region Sjælland, der lader private virksomheder slå græsset, viser nye tal fra DI
Lolland-Falster kan spare 12 millioner på at lade private slå græsset11.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Guldborgsund og Lolland kan spare 12 millioner kroner om året ved at lade private virksomheder stå for at slå græsset, tømme skraldespande og rydde sne på kommunernes områder. Der er nemlig penge at spare for de kommuner, der lader private virksomheder slå græsset, viser nye tal fra DI
Favrskov lader private virksomheder slå græsset4.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når der skal tømmes skraldespande, slås græs eller lappes huller i vejene i Favrskov, er det ansatte i private virksomheder, der løser 70 procent af kommunens vej- og parkopgaver. I Syddjurs gælder det kun 30 procent af opgaverne. Der er penge at spare for de østjyske kommuner, der lader private virksomheder slå græsset, viser nye tal fra DI