PROSA

Ny tværfaglig brancheklub for spiludviklere

Del

Bedre vilkår for spiludvikling i Danmark – og bedre vilkår for dem, der arbejder inden for branchen. Dét er målet med den tværfaglige brancheklub, der nu formelt set er stiftet.

Grafik for Gameworkers
Banner for Gameworkers

Med den nye klub – kaldet Game Workers Guild – er det fælles fagforeningsinitiativ Gameworkers.dk fra tidligere i år blevet suppleret af en tværfaglig brancheklub med en medlemsvalgt bestyrelse. Dermed har spiludviklere i Danmark taget et nyt skridt i retning af kollektiv organisering. Ultimativt med mål om en brancheoverenskomst og med udgangspunkt i fagforeningerne PROSA – It-professionelle i Danmark, HK Privat, DM Akademikerforeningen og FAF - Film- og TV-arbejderforeningen.

I dag er spiludvikling blevet en branche i egen ret og med en omsætning, der overstiger film- og tv-området. Men forbedringer i forhold til løn, arbejdstid, efteruddannelse og regler omkring kreditering har længe stået øverst på ønskesedlen hos de ansatte i branchen, der både omfatter faggrupper som it-professionelle, grafikere, animatorer og akademikere samt massevis af freelancere, der sælger deres ydelser til den voksende branche.

Den nyvalgte arbejdsgruppe for brancheklubben repræsenterer et bredt udsnit af fagligheder og roller inden for spildesign og spiludvikling:

  • Arendse Andersen, Producer
  • Allan Christophersen, Games Preservationist
  • Jorge Villa Yagüe, Game Designer & Programmer
  • Kristian Hedeholm, Senior Game Engineer
  • Lani Feldstedt, Game Designer
  • Mads Falkenberg Sønderstrup, Games developer

For forbundssekretær i PROSA Mirza Cirkinagic er gode arbejdsvilkår afgørende:

-Vi ser frem til at få startet dialog med arbejdsgiver- og brancheforeningen Games Denmark, der selv også er nystiftet i år. Vi har oplagt mange fællesinteresser i forhold til at løfte branchens anseelse og modenhed. For os omfatter det selvfølgelig, at der skal være ordnede forhold og overenskomstdækning, så branchen kan blive langt mere professionel, transparent og i stand til at udløse sit store potentiale. Der er heldigvis også sket forbedringer i branchen allerede, og vi vil klart gerne arbejde for udbredelse og generalisering af disse, men der er stadigvæk også problemer, som vi er nødt til at tage seriøst. F.eks. omkring efteruddannelse, pensionsopsparing, overtidsarbejde og kreditering. Der er derfor stærkt brug for, at spiludviklerne har dygtige fagforeninger i ryggen.

I HK Privat glæder afdelingsleder Kirstine Baloti sig over engagementet hos den nye klub:

-Vi har medlemmer med IT-baggrund og også grafiske designere, der arbejder i branchen, og hele fundamentet for at kunne arbejde for bedre arbejdsvilkår er, at vi kan stå sammen på tværs i fagbevægelsen og på tværs af de mange fagligheder i spiludvikling. Mange i branchen kommer fra udlandet, og vores møder og informationer på det her område foregår på engelsk, så alle kan være med. Jeg glæder mig til at se, hvad vi kan løfte sammen på den anden side af sommeren.

For Anders Dalsager i DM Akademikerforeningen er vilkår for og værdien af kulturproduktion centralt:

-Spil er på en række områder blevet et af Danmarks mest anvendte kulturprodukter, og de spilansatte løser masser af spændende opgaver med deres stærke kompetencer. Men de ansatte har behov for fokus på efteruddannelsesmuligheder, ordentlige pensionsordninger, fastansættelser og løn, der svarer til den øvrige IT-branche. Vi støtter derfor vores medlemmer, når de organiserer sig indenfor branchen. Det kan føre til samarbejde med den nye brancheorganisation Games Denmark og det nye spilinstitut Nimbi GameLab. Og det kan styrke hele branchen og få skabt bedre vilkår for alle.

Sekretariatschef René Høyer Jørgensen i FAF fokuserer på betydningen af samarbejde:

-FAF er glad og stolt over, at vi nu sammen med de øvrige fagforbund inden for spiludvikling har samlet vores kræfter på lønmodtagersiden. Vi ønsker et godt samarbejde internt og med brancheorganisationen. Der skal komme flere jobs på gode vilkår, ikke mindst til FAFs kreative medlemmer, der har et stort ønske om ordnede forhold i branchen.

For mere information

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Grafik for Gameworkers
Banner for Gameworkers
Download

Links

About gameworkers

The Gameworkers website is powered by four unions active in the Danish games development industry. The gameworkers website is intended to be a repository of all relevant knowledge regarding your rights whilst working in the games development industry in Denmark. If, after reading about your rights, you feel inspired to join a union then feel free to browse our union websites and choose the union that best suits your profile and needs.

As trade unions each of us offer legal and salary advice, career guidance and access to professional networks and communities.

As a collective we support all our members in the industry across different disciplines – assisting each other for maximum impact.

Our shared goal is improving the working conditions for those employed within the games development industry. Ultimately by way of a collective agreement across games development companies: A creative agreement for a creative industry.

Grafik for gameworkers

Følg pressemeddelelser fra PROSA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PROSA

Undersøgelse blandt it-folk: Over en fjerdedel i it-branchen er på jobløn1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I dag fejres 1. maj – arbejdernes internationale kampdag. Men er der mere at kæmpe for? Eller har it-faget, som kan svøbe sig i et lunt tæppe af høje lønninger og et arbejdsmarked, der konstant kalder på flere it-folk, sejret ad helvede til? Næstformand i PROSA – Forbundet af It-professionelle, Curt Kjærsgaard Raavig, hæfter sig i dagens anledning ved et resultat fra en ny undersøgelse blandt PROSAs medlemmer, som viser, at 26,4 pct. af de it-professionelle er på jobløn.

PROSA anmoder justitsministeren om at opløse KL ved lov1.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

PROSA - Forbundet af It-professionelle har i dag, 1. april 2024, anmodet Justitsministeren om at ophæve Kommunernes Landsforening (KL) ved lov. Baggrunden for denne opsigtsvækkende anmodning skal findes i Datatilsynets nylige påbud til 53 kommuner omkring videregivelsen af skoleelevers personoplysninger til Google (kendt som Chromebook-sagen). Her har KL argumenteret for, at de ønsker at fortsætte kommunernes ulovlige brug af Chromebook og mener, der er et behov for lovliggørelse af forholdet gennem en indgriben fra Folketinget.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye