Tidlig operation bør tænkes ind som førstevalg i behandling af alvorlig tarmlidelse
Kronisk tarmbetændelse rammer millioner af unge mennesker på verdensplan. Ny forskning fra Aalborg Universitet udfordrer gængs praksis og viser, at nogle patienter med Crohns sygdom ville have stor gavn af at få fjernet den syge del af tarmen tidligt i sygdomsforløbet.
Antallet af danskere, der lider af kronisk tarmbetændelse, Crohns sygdom, er i kraftig vækst. Fra 1995 til 2016 er antallet af danskere med diagnosen tredoblet, og i dag lever ca. 20.000 med sygdommen. Det er ofte unge mennesker, der rammes, og det påvirker livskvaliteten betydeligt med symptomer som blødninger, mavesmerter og diarré. Ofte fører det også til kirurgisk fjernelse af dele af tarmen.
Nu kan det danske grundforskningscenter PREDICT på Aalborg Universitet (AAU) præsentere en række opsigtsvækkende resultater, der viser, at det i mange tilfælde ville være bedst for patienterne, hvis de allerede tidligt i deres sygdomsforløb blev opereret og fik skåret den syge del af tarmen af. Resultaterne er publiceret i det anerkendte, internationale tidsskrift Gastroenterology.
- Vores studie viser, at en tidlig operation kan være relevant som første behandling til patienter, der har fået diagnosen Crohns sygdom. Det er ikke gængs praksis. I dag bliver patienter ofte sat i medicinsk behandling, men det kan være forbundet med bivirkninger, samtidig med at mange alligevel ender med at blive opereret, hvis medicinen stopper med at virke, forklarer Kristine Allin, lektor og partner i PREDICT, der har lavet undersøgelsen i samarbejde med professor og centerdirektør Tine Jess.
Danske sundhedsdata er en gave til patienter verden over
Den nye undersøgelser viser, at halvdelen af de patienter, der har fået fjernet den syge del af tarmen inden for det første år efter, at de er blevet diagnosticeret, hverken har behov for yderligere operationer eller medicinsk behandling fem år senere.
- Vi ved, at tidlig og effektiv behandling af Crohns sygdom er afgørende for at forhindre sygdomsforværring og forbedre den langsigtede prognose. Så de nye resultater er meget afgørende for mange patienter, siger Tine Jess.
Resultaterne læner sig op ad konklusionen fra et tidligere, mindre studie, men indtil nu har der manglet solide data fra større patientgrupper for at kunne bekræfte hypotesen. Det er netop de data, forskerne nu har bragt frem i lyset.
- De danske sundhedsregistre er helt unikke på verdensplan. Vores studie er et skoleeksempel på, hvordan danske registerdata kan forbedre klinisk praksis internationalt til gavn for millioner af patienter, siger Kristine Allin
Undersøgelsens resultater |
|||
Blandt de patienter i undersøgelsen, der har fået fjernet den syge del af tarmen inden for det første år efter, at de er blevet diagnosticeret med Crohns sygdom, har halvdelen hverken behov for yderligere operationer eller medicinsk behandling fem år senere. Omvendt viser undersøgelse, at 18 procent af patienterne, der fra begyndelsen blev behandlet med medicin, havde brug for operation efterfølgende, mens 41 procent havde brug for anden medicinsk behandling. 47 procent havde brug for fortsat behandling med den medicin, de var startet på. |
|||
Kontakter
Kristine Højgaard AllinLektor, Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), AAU
Tlf:6170 3284allin@dcm.aau.dkTine JessCenterdirektør og professor, Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), AAU
Tlf:28576038jess@dcm.aau.dkNina HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Livø-anbragtes stemmer vakt til live i projekt fra Aalborg Universitet6.12.2024 05:25:00 CET | Pressemeddelelse
Næsten 3.000 stykker historisk graffiti på Livø Anstaltens kornloft giver et unikt indblik i livet for de 743 mænd, som fra 1911 til 1961 var tvangsanbragt på øen. Specialestuderende fra Aalborg Universitet har kortlagt og tematiseret alle tegninger og tekststykker.
Smerteundervisning kan give knæpatienter nyt håb28.11.2024 11:40:53 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere lever med kroniske smerter efter at have fået nyt knæ. Nu viser et forsøg fra Aalborg Universitet, at undervisning i smerteforståelse har en positiv effekt på patienternes smerter. Derfor bør smerteundervisning tænkes ind som et tilbud til de mange, der føler sig ladt i stikken.
Eksperternes råd om AI i gymnasiet25.11.2024 12:03:23 CET | Pressemeddelelse
Forud for Gymnasielærerdagen 2024 har tre eksperter fra Aalborg Universitet samlet en stribe gode råd til gymnasielærere og -elever, der skal navigere i en undervisning, hvor kunstig intelligens er et nyt fænomen.
Nyt Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet25.11.2024 10:05:32 CET | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget etablerer et Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet. Centeret skal blandt andet måle, om sundhedsreformen lever op til løfterne om ”tilgængelighed” og ”faglig kvalitet”.
Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet13.11.2024 09:47:24 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum