Aarhus Universitet Natural Sciences

Beviserne hober sig op: Mennesket stod bag udryddelsen af store pattedyr

Del

Menneskets jagt, ikke klimaet, spillede en afgørende rolle i udryddelsen af store pattedyr gennem de sidste ca. 50.000 år. Det konkluderer forskere fra Aarhus Universitet i en review artikel efter at have analyseret over 300 videnskabelige artikler.

Forhistoriske mennesker jager en uldhåret mammut. Stadig mere forskning viser, at denne art – og mindst 46 andre arter af megaherbivorer – blev udryddet af mennesker.
Forhistoriske mennesker jager en uldhåret mammut. Stadig mere forskning viser, at denne art – og mindst 46 andre arter af megaherbivorer – blev udryddet af mennesker. Gravering af Ernest Grise, affotograferet af William Henry Jackson Fra Getty's Open Content Program

Debatten har raset i årtier: Var det mennesker eller klimaforandringer, som udryddede de mange arter af store pattedyr, fugle og krybdyr, der er forsvundet fra Jorden de sidste 50.000 år?

Med store menes her dyr, der vejede mindst 45 kg. – de kaldes megafauna. Mindst 161 arter af pattedyr blev udryddet i perioden. Det er så mange, som der foreløbig er fundet rester af.

Værst er det gået ud over de allerstørste af dem. De landlevende planteædere, der vejer over et ton. Megaherbivorerne.

For 50.000 år siden fandtes der 57 arter af megaherbivorer. Kun 11 af dem eksisterer endnu. Disse 11 arter er også gået voldsomt tilbage i antal – blot ikke så meget, at de er helt udryddet.

Nu konkluderer en forskergruppe fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Ecological Dynamics in a Novel Biosphere (ECONOVO) på Aarhus Universitet, at de mange forsvundne arter blev jaget til udryddelse af mennesker.

Mange forskellige forskningsfelter

Det gør de i en review-artikel, som er inviteret af og offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cambridge Prisms: Extinction. En review-artikel er en artikel, der sammenfatter og analyserer allerede publiceret forskning indenfor et forskningsfelt.

I dette tilfælde har forskerne fra Aarhus Universitet inddraget flere forskningsfelter – både studier, der direkte handler om de store dyrs uddøen som f.eks.:

  • Hvornår uddøde arterne
  • Dyrenes fødevalg
  • Krav til klima og levested
  • Genetiske estimater for fortidige bestandsstørrelser
  • Spor efter menneskers jagt

og en bred vifte af studier inden for andre emneområder, som er nødvendige for at forstå fænomenet som f.eks.:

  • Klimahistorien over de sidste 1-3 mio. år
  • Vegetationshistorien de sidste 1-3 mio. år
  • Udvikling og dynamik i faunaen over de sidste 66 mio. år
  • Arkæologiske data om menneskets ekspansion og levevis, f.eks. fødevalg

Klimaforandringer spillede en mindre rolle

De dramatiske klimaændringer i den seneste mellemistid og istid (den periode, som kaldes sen pleistocæn, for 130.000 til 11.000 år siden), påvirkede helt sikkert bestande og udbredelser af både store og små dyr og planter verden over. Men der sås kun stor uddøen blandt de store dyr, og især blandt de allerstørste.

En vigtig observation er, at de forrige og mindst lige så dramatiske is- og mellemistider over de sidste par millioner år ikke forårsagede et selektivt tab af megafauna. Især i begyndelsen af istidsperioden medførte de nye kolde og tørre forhold stor uddøen i visse regioner, f.eks. træer i Europa.  Men altså ingen selektiv uddøen af de store dyr.

"De store og meget selektive tab af megafauna over de sidste 50.000 år er unikt for de sidste 66 millioner år. Tidligere perioder med klimaforandringer førte ikke til store, selektive udryddelser, hvilket taler imod en vigtig rolle for klimaet i megafaunaens uddøen," siger professor Jens-Christian Svenning. Han leder ECONOVO og er artiklens hovedforfatter. Han tilføjer: “Et andet markant mønster, der taler imod en rolle for klimaet, er, at den nylige uddøen af megafauna ramte lige så hårdt i klimatisk stabile områder som i ustabile områder.”

Effektive jægere og sårbare kæmper

Arkæologer har fundet fælder beregnet til meget store dyr, og isotopanalyser af fortidsmenneskers knogler og proteinrester fra spydspidser viser, at de jagede og spiste de allerstørste pattedyr.

Jens-Christian Svenning tilføjer:

"De tidlige moderne mennesker var effektive jægere af selv de allerstørste dyrearter, og havde helt klart evnen til at reducere bestandene af store dyr. Disse store dyr var og er særligt sårbare for overudnyttelse, fordi de har lange drægtighedsperioder, får ganske få unger ad gangen, og er mange år om at blive kønsmodne.”

Analysen viser, at menneskers jagt på store dyr som mammutter, mastodonter og kæmpedovendyr var udbredt og konsekvent over hele verden.

Den viser også, at arterne uddøde på meget forskellige tidspunkter og med forskellig hastighed rundt om i verden. I nogle lokale områder gik det ret hurtigt, andre steder tog det over 10.000 år. Men alle steder er det sket efter, at det moderne menneske ankom, eller for Afrikas vedkommende menneskets kulturelle fremkomst.

…i alle typer miljø

Arter uddøde på alle kontinenter undtagen Antarktis og i alle økosystemtyper, fra tropisk skov og tropisk savanne til middelhavs- og tempereret skov og steppe til arktiske økosystemer.

”Mange af de uddøde arter kunne trives i forskellige typer af miljøer. Derved kan deres uddøen ikke forklares ved, at klimaændringer fik en bestemt økosystemtype til at forsvinde, som f.eks. mammutsteppe – som også kun husede et fåtal af megafaunaarter,” forklarer Jens-Christian Svenning. “Langt de fleste af arterne fandtes under tempererede til tropiske forhold og burde faktisk have haft fordel af opvarmningen ved sidste istids afslutning”.

Konsekvenser og anbefalinger

Forskerne påpeger, at tabet af megafauna har haft dybtgående økologiske konsekvenser. Store dyr spiller en central rolle i økosystemer ved at påvirke vegetationens struktur (f.eks. balance mellem tæt skov og åbne områder), spredning af frø og omsætning af næringsstoffer, og deres forsvinden har resulteret i markante ændringer i økosystemstrukturer og funktioner.

"Vores resultater understreger behovet for aktive bevarings- og restaureringsindsatser. Ved at genindføre store pattedyr kan vi hjælpe med at genoprette økologiske balancer og støtte biodiversiteten, som jo netop er udviklet i økosystemer, der var rige på megafauna," siger Jens-Christian Svenning.

_____________________________________________________________________

FAKTA:
Tallene over uddøde og overlevende arter kommer fra den frit tilgængelige database PHYLACINE 1.2.1, der kortlægger pattedyrs udbredelse og artsliste over alle eksisterende og uddøde pattedyr gennem de sidste 129.000 år. Du kan læse mere om den her.

Kontakter

Professor Jens-Christian Svenning
Institut for Biologi, Økoinformatik og Biodiversitet
Aarhus Universitet

Mail: svenning@bio.au.dk
Mobil: 2899 2304

Peter GammelbyPressekoordinatorFakultetssekretariatet – Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet

Tlf:2114 2956gammelby@au.dk

Billeder

Jens Christian Svenning ved et fossileret skelet af et kæmpedovendyr, Lestodon armatus, udstillet i Natural History Museum, New York
Jens Christian Svenning ved et fossileret skelet af et kæmpedovendyr, Lestodon armatus, udstillet i Natural History Museum, New York
Else Magård, Aarhus Universitet Må kun anvendes i redaktionel sammenhæng
Download
Figuren viser, hvordan udryddelsen af store pattedyr i sen kvartærtid er relateret til deres kropsstørrelse. Øverst kan du se den globale procentdel af arter, der er uddøde, fordelt på deres kropsstørrelse. Den nederste del opdeler det efter kontinent. De sorte tal repræsenterer det samlede antal arter, der levede i denne periode, inklusive dem, der stadig findes, og dem, der er uddøde. De røde tal viser de arter, der er uddøde.
Figuren viser, hvordan udryddelsen af store pattedyr i sen kvartærtid er relateret til deres kropsstørrelse. Øverst kan du se den globale procentdel af arter, der er uddøde, fordelt på deres kropsstørrelse. Den nederste del opdeler det efter kontinent. De sorte tal repræsenterer det samlede antal arter, der levede i denne periode, inklusive dem, der stadig findes, og dem, der er uddøde. De røde tal viser de arter, der er uddøde.
ECONOVO / Cambridge Prisms: Extinction Må kun anvendes i redaktionel sammenhæng
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Byparker er effektive værn mod farlig varme – men de mangler i de byer, hvor varmen er farligst6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Grønne områder kan redde menneskeliv, ikke mindst i byer, hvor de kan køle overfladetemperaturen ned med omkring 3°C, både ved at give skygge og ved fordampning. Men byer i det globale syd, hvor varmen bliver mest ekstrem og livstruende, er ikke nær så velforsynede med grønne områder som byer i det globale nord. Det viser et nyt internationalt studie med deltagelse fra AU.

Forskere vil genbruge nylon ved hjælp af enzymer fra bakterier10.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto, vil nedbryde nylonaffald ved hjælp af enzymer fra bakterier. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen, har modtaget 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden for at omdanne nylon til genanvendelige materialer.

Gennembrud: Zink kan gøre afgrøder mere klimarobuste27.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Denne banebrydende opdagelse kaster ikke blot lys over planters komplekse vækstmekanismer, men har også potentiale til at øge afgrødeudbyttet, især i bælgplantebaseret landbrug.

Planters kommunikation med bakterier er afgørende for sundt mikrobiom og bæredygtig plantevækst15.5.2024 09:33:33 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i opbygningen af et sundt mikrobiom omkring plantens rødder. Dette samarbejde understøtter ikke kun plantens næringsoptagelse, men påvirker også, hvilke bakterier der trives nær rødderne. Resultaterne, offentliggjort i Nature Communications, peger på betydningen af denne symbiose for bæredygtig plantevækst og landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye