Borneo-elefanten er nu officielt truet
Med i omegnen af 1.000 elefanter tilbage på Borneo bliver den helt unikke underart nu for første gang klassificeret som truet. Det er særligt produktion af palmeolie, der udgør en trussel mod elefanterne, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
For få årtier siden var der flere tusinde elefanter på den sydøstasiatiske ø Borneo. I dag er der kun i omegnen af 1.000 elefanter tilbage i øens regnskove.
For første gang har den internationale naturbevarelsesorganisation IUCN vurderet Borneos elefanter, og den er ifølge WWF Verdensnaturfonden desværre som forventet: De er truet.
Når elefanterne er truet, så påvirker det hele regnskoven, fortæller Sofie Tind Nielsen, der er WWF Verdensnaturfondens ekspert i skov.
"Borneos elefanter kaldes ”skovens gartner”, for de er meget vigtige for hele økosystemet i regnskoven. De spreder frø og laver lysninger som fremmer vigtig ny beplantning i skoven. Når elefanterne forsvinder, påvirker det derfor hele skoven og dens robusthed," siger Sofie Tind Nielsen.
Palmeolie truer elefanterne
Elefanterne på Borneo er særligt truet af skovrydning på grund af palmeolieproduktion. Over 80 procent af verdens palmeolie produceres i Indonesien og Malaysia, og en stor del af denne på Borneo.
"Regnskoven på store dele af Borneo er ødelagt af palmeolieproduktion, og den tilbageværende regnskov er meget fragmenteret. Det er enormt kritisk for elefanter, der har behov for at kunne bevæge sig over større afstande," siger Sofie Tind Nielsen.
Skal elefanternes fortsatte eksistens sikres på Borneo, kræver det ifølge eksperten en bæredygtig palmeolieproduktion, der beskytter elefanternes tilbageværende levesteder og skaber korridorer for elefanterne gennem palmeolieplantagerne. Som forbruger her i Danmark kan man også hjælpe Borneos elefanter ved at gå efter produkter med bæredygtigt certificeret palmeolie.
Om Borneo-elefanten:
- Borneos elefanter er en underart til den asiatiske elefant
- Elefanterne på Borneo er verdens mindste elefanter og kaldes også pygmæ-elefanter
- Det var i mange år teorien, at elefanterne kom til Borneo i 1700-tallet, men det har senere vist sig, at elefanterne kom til øen for mere end 300.000 år siden
Nøgleord
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Se billederne: 4. klasse hjalp udenrigsministeren med at plante træer med WWF og VELUX Gruppen1.11.2024 11:07:00 CET | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og 4. klasse på Dyvekeskolen på Amager plantede fredag træer for at sætte fokus på natur og klima i børnehøjde både i Danmark og i Uganda. I denne uge har i alt 1.200 skoleklasser i hele landet plantet træer. Aktiviteten finder sted i forlængelse af Børnenes U-landskalender.
I denne uge planter 1.200 danske skoleklasser træer til støtte for Uganda29.10.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
I uge 44 vil elever i hele landet plante 1.200 hjemmehørende træer på skolerne rundt om i landet. For hvert træ, der plantes i Danmark, planter WWF og VELUX Gruppen ti gange så mange træer på skoler i Uganda.
Ny rødliste-vurdering: Nu er pindsvinet ’nær truet’28.10.2024 16:02:01 CET | Pressemeddelelse
IUCN’s rødliste opjusterer pindsvinets status til ’nær truet’ i en ny vurdering, der offentliggøres i dag. Arten mangler levesteder, fordi naturen har alt for trange kår, lyder det fra pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden.
I dag starter COP16: Biodiversitetstopmødet skal sikre mere natur – også i Danmark21.10.2024 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
To år efter Naturens Parisaftale mødes hele verden igen til biodiversitetstopmøde, der skal sikre, at målet om 30 procent beskyttet natur i 2030 nås. WWF Verdensnaturfonden efterlyser en dansk handlingsplan for biodiversitet, der modsvarer vores globale ansvar for at vende naturkrisen.
Ny rapport: Verdens bestande af vilde dyr er faldet 73 procent siden 197010.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På blot et halvt århundrede er naturens dyrebestande reduceret med trefjerdedele. Det dokumenterer WWF’s videnskabelige flagskibsrapport, der er udarbejdet af verdens førende forskere i biodiversitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum