Nye tal: 200.000 danskere har oplevet ikke at have råd til nok mad
En undersøgelse fra Kirkens Korshær og Epinion viser, at 3-5 % af danskerne lider basale afsavn. Blandt andet har 239.000 danskere oplevet, at der det seneste år har været situationer, hvor de ikke havde råd til nok mad.

Kirkens Korshær og Epinion har sammen undersøgt afsavn blandt danskerne. Og resultaterne er foruroligende.
4 % af danskerne (svarende til 191.000 personer) oplever i høj grad, at deres økonomiske situation forhindrer dem i at opfylde basale behov.
5 % af danskerne (svarende til 239.000 personer) har oplevet, at der i løbet af året har været situationer, hvor de ikke har fået nok mad, fordi de ikke havde råd. Og 5 % oplever ugentligt, at nogen i deres husstand springer et hovedmåltid over, fordi de ikke har råd.
De tal bekymrer chef for Kirkens Korshær, Jeanette Bauer:
- Det er stærkt bekymrende, at der i Danmark er mennesker, som ikke har råd til det mest basale, herunder mad. Men vi i Kirkens Korshær er ikke overraskede over tallene. I vores sociale arbejde møder vi hver dag mennesker, som mangler det basale. Og vi ser, hvordan det skaber mistrivsel og smerte hos både børn og voksne.
For mange er fattige
Undersøgelsen viser bl.a. også, at 3 % af danskerne ugentligt har oplevet ikke at have råd til at kunne holde hjemmet tilstrækkeligt opvarmet. Ligesom 5 % af danskerne ugentligt har været bekymret for ikke at have råd til at blive boende, hvor de bor.
Overordnet set er det 3-5 % af danskerne, der gennem det seneste år svarer, at de har oplevet basale afsavn. Det svarer til mellem 140.000-239.000 danskere.
Det stemmer overens med andre undersøgelser på området. Ifølge Danmarks Statistik lever 3,7 % af danskerne (eksklusive studerende) i relativ fattigdom. Og Levevilkårsundersøgelsen 2023 anslår, at 139.000 husstande oplever ikke at have råd til kød, kylling, fisk eller tilsvarende vegetarret hver anden dag.
For Jeanette Bauer understreger tallene, at der er brug for politisk handling for at komme fattigdom til livs:
- Fattigdommen i Danmark er mindre end andre steder. Men den gør stadig ondt på folk. Det er uacceptabelt. Derfor arbejder vi i Kirkens Korshær for en fattigdomslov, som forpligter Folketinget til at leve op til vores internationale forpligtelse om at halvere andelen af fattige i Danmark inden 2030. Der er akut brug for, at politikerne kommer meget stærkere på banen.
Fakta
- Undersøgelsen er foretaget i foråret blandt 2.144 repræsentativt udvalgte danskere.
- 3 % af danskerne (svarende til 144.000 personer) har i løbet af det seneste år oplevet...
- at deres husstand ugentligt har manglet penge til at købe nødvendige dagligvarer som fødevarer og husholdningsartikler.
- at de ugentligt ikke har kunnet holde hjemmet tilstrækkeligt opvarmet, fordi de ikke har haft råd.
- at nogen i deres husstand ugentligt ikke har kunnet deltage i sociale sammenhænge og fritidsaktiviteter eller invitere venner og familie hjem, fordi de ikke havde råd.
- 4 % af danskerne (svarende til 191.000 personer)...
- har i løbet af det seneste år oplevet, at de har undladt at betale regninger eller husleje, fordi de ikke havde råd.
- oplever i høj grad at deres økonomiske situation forhindrer dem i at opfylde basale behov.
- 5 % af danskerne (svarende til 239.000 personer) har i løbet det seneste år oplevet...
- at nogen i deres husstand ugentligt har sprunget et hovedmåltid over, fordi de ikke havde råd.
- ugentligt at være bekymret for ikke at have råd til at blive boende, hvor de bor nu.
- at der har været situationer, hvor de ikke har fået nok mad, fordi de ikke havde råd.
- Den statistiske usikkerhed ligger mellem på 0,7 % (+/-) og 0,9 % (+/-).
Nøgleord
Kontakter
Pressechef Jeanette Ellen Bauer, tlf. 52 88 18 00, j.bauer@kirkenskorshaer.dk
Tobias Sonne OlsenPressekonsulent
Tlf:29321372tso@kirkenskorshaer.dkBilleder

Kirkens Korshær har 450 ansatte og 9000 frivillige, som blandt andet driver varmestuer, herberger og genbrugsbutikker med glæde. Vores arbejde er baseret på det kristne menneskesyn og støttes af stat og kommuner, men finansieres grundlæggende af private midler, doneret af mennesker, som tror på den store værdi af de små, gode øjeblikke.
Følg pressemeddelelser fra Kirkens Korshær
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kirkens Korshær
Regeringen tager et vigtigt skridt for de mest udsatte16.5.2025 11:18:25 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil med sin værdighedsreform oprette "Gadens Huse" i en række byer. Det er et rigtig skridt for de mest socialt udsatte i Danmark, mener Kirkens Korshær, der tidligere har foreslået en lignende model med supervarmestuer rundt om i landet.
TV2-dokumentar sætter fokus på udenlandske hjemløse: Kirkens Korshær efterlyser politisk handling6.5.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dokumentar viser, at udenlandske hjemløse lever i dyb fattigdom – Kirkens Korshær kræver politisk handling og humane løsninger.
Nyt stofindtagelsesrum i Nordvest: En vigtig sejr for liv og værdighed10.4.2025 08:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Erfaring fra andre byer skal nu gavne stofbrugere i Københavns Nordvestkvarter, hvor Kirkens Korshær åbner mobilt stofindtagelsesrum i tæt tilknytning til Herberget i Hillerødgade.
Frost, blæst og regn: Mennesker i hjemløshed kæmper for at holde varmen – de må ikke tabe11.2.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når først vejret bliver ubarmhjertigt, koldt og vådt, er det endnu vigtigere at huske på, at vi har medborgere, som ikke har mulighed at lukke døren og tænde for varmen. Regnen, blæsten og frosten er deres hjem. Men sådan behøver det ikke være.
18 organisationer i opråb: Lovændring vil skabe mere hjemløshed9.12.2024 13:10:00 CET | Pressemeddelelse
Mens vi med den ene hånd bekæmper hjemløshed, planlægger Folketinget med den anden hånd at vedtage et lovforslag, som risikerer at skabe mere hjemløshed. Det er uacceptabelt – og stik mod de politiske løfter – mener 18 organisationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum