Rundetaarn

Selskabet for Naturlærens Udbredelse fejrer 200 års jubilæum med udstilling i Rundetaarn

Del

Fra 17. august til 20. oktober markerer Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) sit 200 års jubilæum. Det sker i Rundetaarn med en udstilling om forskningens betydning for vores hverdag, særlige skoleforløb for naturfagene og en række foredrag med talere fra videnskabens verden – heriblandt astrofysiker Anja C. Andersen, professor dr.med. Liselotte Højgaard og museumsinspektør ved Steno Museet, Hans Buhl.

Fra forsker til folk
Fra forsker til folk Pressebillede: JAC Studios. Originalfoto: Des Moines Register.

SNU blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 for at gøre de nyeste opdagelser inden for fysik og kemi tilgængelige for alle. Gennem 200 år har SNU formidlet naturvidenskab og teknologi til den danske befolkning. Nu fejrer selskabet jubilæum i Rundetaarn, der i århundreder var et centrum i dansk videnskabs historie i kraft af Københavns Universitets observatorium på toppen og det tidligere Universitetsbibliotek på etagen over Trinitatis Kirke.

"Vi glæder os over, at videnskab og lærdom finder tilbage til Rundetaarn, der oprindeligt blev bygget til universitetets lærde. Efterårets udstilling præsenterer nogle af Danmarks betydningsfulde videnskabsfolk og SNUs vigtige arbejde for at formidle naturlæren og bringe den i øjenhøjde med flere", udtaler Jeanette Bursche, direktør i Rundetaarn.

Fra Ørsted til Andersen
Flere store forskere og formidlere har stået i spidsen for SNU gennem tiden, heriblandt H.C. Ørsted selv, havforskeren Martin Knudsen, atomfysikeren Niels Bohr og astrofysikeren Anja C. Andersen, der i dag er selskabets præsident. 

"Det er en stor glæde at kunne fremvise eksempler på hvordan grundforskning skaber konkrete ændringer i vores hverdag, og SNUs rolle i forbindelse med disse. For menneskehedens bæredygtige udvikling er afhængig af vores evne og vilje til konstant at lære verden og os i den bedre at kende", udtaler Anja C. Andersen.

Fra forsker til folk
Med udgangspunkt i fem danske videnskabspersoner viser jubilæumsudstillingen “Fra forsker til folk” hvordan forskning har skabt konkrete ændringer i vores hverdag – fra Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme, der gav os elektricitet overalt i samfundet og muliggør vindmøller og elbiler, til Niels Bohrs atommodel, der har ført til nye diagnosemetoder, atomkraft og vores moderne elektronik.

Foredragsprogram
Udstillingen ledsages også af en række foredrag i Rundetaarns Bibliotekssal:

  • 19. august kl. 20 – Liselotte Højgaard: Fra fortidens forskere til nutidens nuklearmedicin
  • 26. august kl. 20 – Anja C. Andersen: Fra Ole Rømer til Andreas Mogensen
  • 2. september kl. 20 – Hans Buhl: Poulsen, Pedersen og buesenderen
  • 9. september kl. 20 – Asbjørn Drachmann: Danmark som udviklingscentrum for fremtidens kvanteteknologier
  • 16. september kl. 20 – Jørgen Schou: Martin Knudsen – Danmarks pioner i vakuumfysik
  • 23. september kl. 20 – Karl Anker Jørgensen: Livets naturlige drejning - og hvorfor går Rundetaarns Sneglegang højre om
  • 7. oktober kl. 20 – Morten Meldal: Alt omkring os er kemi

For skoler: Book et klassebesøg i udstillingen
Skole- og gymnasieklasser har mulighed for at booke et særligt forløb i udstillingen, der primært henvender sig til naturfagene i 7.–9. klasse samt 1.–3.g i gymnasiet og andre ungdomsuddannelser. 

Klasserne opdeles i hold, vises rundt i udstillingen, deltager i fysikforsøg og løser opgaver, der er udviklet til at dække dele af det almindelige pensum.

Pladser kan bookes her.

SNUs jubilæumsudstilling "Fra forsker til folk" præsenteres af Rundetaarn i Bibliotekssalen mellem den 17. august og 20. oktober.


Udstillingen og SNUs 200 års jubilæum er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Ellehammerfonden, Knud Højgaards Fond, Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond, William Demant Fonden, Carlebergfondet, Ticra Fond, Torkil Holms Fond, Topsoe og Ørsted.

Nøgleord

Kontakter

Anja C. AndersenAstrofysiker og præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse

Tlf:51483688anja@nbi.ku.dk

Links

Om Rundetaarn

Med sin karakteristiske Sneglegang er Rundetaarn et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker. Tårnet blev opført af Christian IV til Københavns Universitets observatorium i 1642. Rundetaarn rummer i dag også skiftende udstillinger, koncerter og andre aktiviteter i Bibliotekssalen halvvejs oppe i tårnet på etagen over Trinitatis Kirke.

Følg pressemeddelelser fra Rundetaarn

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rundetaarn

Storsmilende sweatre, støv og slikkende tunger: En generation af nordiske designere indtager Rundetaarn9.2.2024 14:41:04 CET | Pressemeddelelse

En generation af skandinaviske stemmer kommer til udtryk, når vandreudstillingen Generation WHY åbner i Rundetaarn. Her giver 36 nordiske kunsthåndværkere og designere form til Generation Y's følelser, oplevelser og holdninger gennem potente værker, der bearbejder personlige og eksistentielle temaer med sikker hånd i alt fra træ, tekstil og glas til digital kodning og støv fra fejebakken.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye