Social-, Bolig og Ældreministeriet

SOSU-skoler får 28 millioner kroner til særlig indsats for ufaglærte medarbejdere i ældreplejen

Del

Mere end hver fjerde medarbejder i ældreplejen har ikke en social- og sundhedsuddannelse. Med aftalen om en ny ældrereform har regeringen afsat ekstra midler til opkvalificering af ufaglærte medarbejdere i ældreplejen.

I april besøgte ældreminister Mette Kierkgaard (M) SOSU Østjylland i Aarhus. Skolen er en af landets 14 sosu-skoler, der får glæde af de i alt 28 mio. kr. til opkvalificering af ufaglærte. Foto: SOSU Østjylland
I april besøgte ældreminister Mette Kierkgaard (M) SOSU Østjylland i Aarhus. Skolen er en af landets 14 sosu-skoler, der får glæde af de i alt 28 mio. kr. til opkvalificering af ufaglærte. Foto: SOSU Østjylland

Ufaglærte medarbejdere skal i fremtiden kunne arbejde i ældreplejen eller sundhedsvæsenet, samtidig med at de tager en faglært uddannelse i mindre bidder.

Derfor har regeringen og et bredt flertal i Folketinget med aftalen om en ny ældrereform afsat syv mio. kroner årligt fra 2024 – 2027 til skræddersyede uddannelsesforløb på landets social- og sundhedsskoler.

Forløbene skal understøtte skolerne i planlægning og tilrettelæggelse af blandt andet AMU-forløb med henblik på at uddanne flere ufaglærte til social- og sundhedshjælpere.

Fra 2018 til 2022 steg andelen af ufaglærte i ældreplejen fra 17 procent til 26 procent i 2022. For at det ikke skal gå ud over kvaliteten af plejen er det vigtigt, at ufaglærte bliver klædt fagligt på.

- Gode og dedikerede medarbejdere er en hjørnesten i vores velfærdssamfund. I takt med at vi bliver flere og flere ældre, skal vi have rekrutteret og uddannet flere medarbejdere til ældreplejen. Derfor sikrer vi nu bedre muligheder for uddannelse til dem, som måske aldrig kom i gang eller fik en skæv begyndelse i uddannelsessystemet, siger ældreminister Mette Kierkgaard.

Fremskrivninger viser, at vi i 2035 vil mangle omkring 15.000 medarbejdere på ældreområdet. Regeringen har derfor igangsat en række tiltag for at gøre det mere attraktivt at arbejde i ældreplejen.

- Mange ufaglærte medarbejdere i ældreplejen gør en stor forskel. Men med en uddannelse inden for faget med i rygsækken vil de kunne endnu mere. Med skræddersyede uddannelsesforløb på social- og sundhedsskolerne får flere medarbejdere bedre mulighed for at uddanne sig til enten social- og sundhedsassistent eller -hjælper. Det er både til gavn for dem og for de ældre, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Social- og sundhedsassistenter og -hjælpere har fået et lønløft, der kan mærkes. Regeringen har gjort retten til at uddanne sig med 110 procent dagpenge permanent inden for brancher med mangel på arbejdskraft, herunder SOSU. Samtidig har regeringen indgået en aftale, der gør det muligt at sikre mere international arbejdskraft til blandt andet ældreområdet.

Fakta

  • Over en million danskere er i dag over 65 år, og i fremtiden vil gruppen af ældre kun vokse. Det er derfor afgørende, at vi får rekrutteret flere medarbejdere til ældreområdet.
  • Formålet med puljen er at opkvalificere ufaglærte medarbejdere i ældreplejen. Afholdelse af uddannelsesforløb og deltagelse for medarbejderne skal ske så let og fleksibelt som muligt for kommuner og private arbejdsgivere.
  • Der afsættes i alt 28 mio. kr. fra 2024 - 2027 til social- og sundhedsskolerne.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye