Gylle.dk

Miljøstyrelsen fik sine kritikere til at tro på et totalforbud mod Reglone

Del

Begejstringen var stor, da SEGES/Landbrugsinfo 14. juni kunne offentliggøre Miljøstyrelsens nej til landbrugets ansøgning om endnu et års anvendelse af den omdiskuterede diquatgift Reglone. Nu viser det sig ikke at være sandt. Diquat kan fortsat anvendes af danske agroproducenter

De helt store avistyper var fundet frem 22. juni, hvor forsiden af weekendudgaven af Information bekendtgjorde, at ”Sundhedsrisiko stopper fire års dispensationer til forbudt sprøjtemiddel”. Påstanden var falsk. Skærmbillede
De helt store avistyper var fundet frem 22. juni, hvor forsiden af weekendudgaven af Information bekendtgjorde, at ”Sundhedsrisiko stopper fire års dispensationer til forbudt sprøjtemiddel”. Påstanden var falsk. Skærmbillede

Siden 2019 har sprøjtegifte med indhold af aktivstoffet diquat været forbudt overalt i EU-landene, men Miljøstyrelsen har hvert år givet de danske agroproducenter dispensation til at sprøjte med den stærke gift, der har forskningsmæssig evidens for at kunne forårsage blandt andet Parkinsons Sygdom.

Af samme grund har Parkinsonforeningen henvendt sig flere gange til Miljøstyrelsen og tryglet om et forbud mod de diquatbaserede sprøjtegifte. I en pressemeddelelse 19. juni gav foreningen udtryk for sin begejstring over forbuddet:

” I Parkinsonforeningen er vi rigtig glade for, at Miljøstyrelsen på baggrund af de opdaterede beregninger har valgt at droppe dispensationen til Reglone. (…) Parkinsonforeningen sendte i foråret 2024 to breve til Miljøstyrelsen, hvor vi udtrykte bekymring for, at de fortsat gav dispensation til brugen af Reglone. Flere videnskabelige undersøgelser har peget på en mulig sammenhæng mellem diquat og udvikling af Parkinsons sygdom. I 2023 blev diquat desuden identificeret som ét af ti aktive stoffer, der har en direkte giftvirkning på dopaminproducerende celler i hjernen, hvilket er de celler, der er involveret i Parkinson.”

De helt store avistyper blev dog først fundet frem 22. juni, hvor forsiden af weekendudgaven af Information bekendtgjorde, at ”Sundhedsrisiko stopper fire års dispensationer til forbudt sprøjtemiddel”.

Blandt de interviewede i den store forside-artikel, der fortsatte inde i avisen, var DN-præsidenten Maria Reumert Gjerding, som heller ikke lagde bånd på sin begejstring over kursskiftet i Miljøstyrelsen, som hun betragtede som en indrømmelse fra systemets side:

”Miljøstyrelsen affejede sidste år vores kritik af dispensationerne som forfejlet og mente, at man sagtens kunne fortsætte dispensationerne, fordi stoffet blev brugt sikkert. Nu er man så vendt på en tallerken og mener ikke længere, at det er sikkert,”  tolkede DN-præsidenten, der åbenbart ikke var klar over, at Miljøstyrelsen agtede at fortsætte med sine dispensationer.

Information havde også indhentet en kommentar fra miljøminister Magnus Heunicke (S), som var helt på linje med kritikerne. Heunicke skrev i sit svar:

”Når Miljøstyrelsen ikke kan vise sikkerhed for menneskers sundhed, så skal der naturligvis ikke udstedes dispensationer. Jeg ønsker ikke, at der bliver brugt Reglone i Danmark, og vi skal væk fra at give dispensationer og i stedet få udviklet alternativer til Reglone.”

Tilsyneladende var ministeren ikke klar over, at Miljøstyrelsen dagen før havde fornyet den årlige dispensation til at anvende diquat i frøproduktion af purløg.

Miljøordfører Carl Valentin (SF), som tidligere har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke i samråd og stillet en række spørgsmål til dispensationerne, var heller ikke klar over, at sagen stadig stod åben. I interviewet med Information glædede han sig over, at der nu bliver sat en stopper for Miljøstyrelsens gentagne dispensationer:

”Det er fuldstændig fremragende, at det ikke bliver godkendt, for vi har været bekymrede i mange år. Samtidig giver det en lidt underlig fornemmelse i maven, at man nu vurderer, at det ikke er sikkert, efter at have vurderet det modsatte i mange år. Det viser jo, at de her vurderinger ikke er så sikre, som mange måske tror. Og det understreger, at det her ikke bare bør være en myndighedsbeslutning, men en politisk beslutning.”

Heller ikke hos Gylle.dk havde vi kunne forestille os, at forbuddet mod diquat-midler ikke var totalt. Ganske vist understrege vi i vores omtale 14. juni, at der var tale om forbud mod ”kartoffelgiften”, men vi overså, at Miljøstyrelsen stadig havde nok en Reglone-ansøgning under behandling, nemlig til nedvisning af spinat og purløg til frø. Og der gav man dispensation.

Den uanseelige meddelelse, som alle overså, blev fremlagt i Miljøstyrelsens nyhedsbrev vedrørende bekæmpelsesmidler i Danmark, fredag den 21. juni kl. 15.07. Heri hedder det ganske kortfattet:
”Produktet Reglone (disp. nedvisning purløg fra 21. juni til 1. september 2024), registrerings-nr. 1-305 er blevet godkendt og er nu tilgængeligt for salg på det danske marked.”

Kontakter

Links

Om Gylle.dk

Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.

Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".

Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!

GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.

Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!

Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk

Uligheden er blevet så stor nu, at det går ud over demokratiet.19.7.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Demokratisk sindede mennesker kan naivt mene, at under en procent af befolkningen næppe kan spille den store rolle i demokratiet, men de tager fejl. Landbrugets gæld og de oppustede værdier, der er skabt af offentlig støtte, giver magt, og staten står i en næsten umulig opgave, hvis eller når den vil købe en væsentlig del af jorden for at sikre klima og natur. Uligheden nu er blevet så stor, at den påvirker hele samfundet og også den politiske beslutningsproces

Bregentved-ejerne skal betale 26 millioner støttekroner tilbage til staten på grund af ulovlig CVR-fidus18.7.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Efter påbud fra EU er fødevareminister Jacob Jensen (V) nu tvunget til at kræve 26,7 millioner kroner i ulovlig udbetalt landbrugsstøtte tilbage fra Bregentved Gods, der er en af landets største og rigeste agroindustrier. De store beløb fik godsets ejere udbetalt ved at udnytte den såkaldte CVR-finte, som den daværende Venstre-fødevareminister Esben Lunde Larsen vendte det blinde øje til

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye