Stor ros til den nye aftale om at styrke videnstunge iværksættere
Aftalepartierne skal have stor ros for den nye iværksætterstrategi og for at sætte fokus på højtuddannede og specialiserede iværksættere. Dansk økonomi er dybt afhængig af forskningstunge og specialiserede eksportvirksomheder. Aftalen er et skridt på vejen til at få flere af disse virksomheder i fremtiden.
Danmark har brug for flere iværksættere. Ikke mindst specialiserede iværksættere, som ud fra forskning og viden kan udvikle deres ideer og skabe nye løsninger, som vi alle får gavn af. Det er bl.a. en forudsætning for at kunne håndtere den grønne omstilling. Og det er en forudsætning for at sikre fremtidens velstand og velfærd.
Derfor er det meget positivt, at aftalepartierne med iværksætterstrategien giver de videnstunge iværksættere bedre vilkår og nye muligheder for adgang til kapital, kompetencer og viden fra universiteterne.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz udtaler:
”Aftalepartierne skal have stor ros for iværksætterstrategien. Jeg noterer mig, at der er særligt fokus på at styrke vilkårene for videnstunge virksomheder. Det er udtryk for rettidig omhu. Dansk økonomi er alt overvejende drevet af videnstunge eksportvirksomheder og vi skal derfor sikre gode betingelser for vores videniværksættere, så de kan blive drivende i denne udvikling.”
Aftalepartierne har fokus på at sikre iværksættere opstartskapital og ser behov for at afsætte flere midler til vækstkautioner og vækstlåneordninger for at sikre, at opstartsvirksomhederne kommer ind i et positivt vækstforløb. Også denne prioritering ser Lisbeth Lintz positivt på:
”Det er positivt, at aftalepartierne vil fjerne nogle af de finansieringsmæssige barrierer, der for alvor kan stå i vejen for at etablere forskningstunge virksomheder, hvor der måske går nogle år, før indtægterne begynder at rulle ind.”
Iværksætterstrategien indeholder derudover en udvidet dagpengeret til iværksættere. Konkret lægges der op til, at tidligere indkomst kan tælle med i optjening af dagpengeretten. Dette har længe stået på ønskelisten i Akademikerne.
”Det er rigtig fint, at der lægges op til at udvide dagpengeretten til iværksættere. For mange højtuddannede vil det blive nemmere at etablere egen virksomhed. Ikke mindst i begyndelsen af deres arbejdsliv,” udtaler Lisbeth Lintz.
Med aftalen vil aftalepartierne målrette midler til universiteternes indsats for innovation og iværksætteri. Det er et vigtigt fokus, men det er et problem, hvis universiteterne skal finansiere indsatsen via basismidlerne. Det vil betyde færre midler til forskning.
”Det er godt, at aftalepartierne vil styrke universiteternes profil i forhold til innovation og iværksætteri. Universiteterne spiller i forvejen en vigtig rolle i den sammenhæng. Men jeg er bekymret for, om denne prioritering betyder, at der i sidste ende vil være færre midler til forskning,” udtaler Lisbeth Lintz.
Akademikerne ser frem til at deltage i arbejdet med realiseringen af iværksætterstrategien.
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb4.10.2024 06:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum