Billund Kommune

Ambitiøst klimaprojekt skal sænke udledningerne fra landbruget

Del

Som led i klimapartnerskabet mellem Billund Kommune og Jysk Landboforening får fem fremsynede landmænd de næste tre år erfaringer med, hvilke klimatiltag der virker for den enkelte bedrift, i forhold til om produktionen er med planter, malkekvæg eller grise.

Fremsynede landmænd får de næste tre år erfaringer med, hvilke klimatiltag der virker for den enkelte bedrift.
Fremsynede landmænd får de næste tre år erfaringer med, hvilke klimatiltag der virker for den enkelte bedrift.

Landbruget står for 61 % af Billund Kommunes samlede udledning af CO2e og forvalter samtidig store dele af kommunens åbne land. Derfor er det vigtigt at finde lokale løsninger, der reducerer landbrugets klimapåvirkning.

"Formålet med projektet er at finde lokalt tilpassede løsninger, som mindsker landbrugets klimapåvirkning i bred forstand", fortæller Niels Laursen, formand for Jysk Landboforening, "og undervejs i projektet formidle resultaterne, så flere landmænd kan få indsigt i de opsamlede erfaringerne og få inspiration til selv at sætte ind med klimatiltag."

Billund Kommune og Jysk Landboforening står bag projektet, som er en del af det klimapartnerskab, parterne indgik sidste år i forbindelse med Billund Kommunes klimaplan.

"Landbruget er et stort og vigtigt erhverv i Billund Kommune. Derfor er det afgørende, at vi som kommune støtter op om landbrugets grønne omstilling. Vi glæder os til at skyde gang i dette fælles projekt, hvor vi sammen skal blive klogere og inspirere til en lokalt grønnere fødevareproduktion," siger Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune.

Projektet består i, at rådgivere fra SAGRO med faglig ekspertise udarbejder et årligt klimaregnskab for hver bedrift ud fra værktøjet ESGreenTool og på den baggrund guider landmændene i retning af, hvilke tiltag det kan give mening at tage i brug. Dertil kommer, at vidensdeling er et vigtigt fokus i projektet, hvor de deltagende landmænd stiller deres data og erfaringer til rådighed for kommunens øvrige landmænd.

"Vi kører allerede tilsvarende projekter med landbrug i Esbjerg og Varde, så det giver rigtig god mening at Billund er kommet med, så vi får flere relevante data, som midt- og sydvestjyske landbrug kan spejle sig i", siger Stine Bundgaard, projektansvarlig i SAGRO.

Ambitionerne fejler ikke noget. Alle de deltagende parter sigter efter konkrete reduktioner og læring, og hvor den indsamlede viden og erfaring skal virke som ringe i vandet rundt blandt alle landbrug i Billund Kommune.  

Senere på året inviterer Billund Kommune landmændene i kommunen til et landbrugsmøde, hvor man bl.a. kan høre mere om klimaprojektet, og hvor der bliver rig mulighed for dialog mellem landbruget og kommunen.

Kontakt

  • Billund Kommune kan kontaktes via kommunikationschef Mia Josiassen
    tlf. 20 25 20 86 eller mail mjos@billund.dk
  • Stine Bundgaard, projektansvarlig ved SAGRO, kan kontaktes på tlf. 40 29 58 85 eller mail sbp@sagro.dk 
  • Malene Myllerup, projektleder ved SAGRO, kan kontaktes på Tlf. 96 29 66 39 eller mail mmy@sagro.dk   
  • Niels Laursen, formand for Jysk Landboforening, kan kontaktes på tlf. 51 27 22 15 eller mail niels@hedebois.dk   

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Billund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Billund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye