Københavns Universitet      -        Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Ny leder til planteforskningen

Del

Professor Morten Petersen er udpeget som ny leder på Institut for Plante og Miljøvidenskab på Københavns universitet. Med sig har han stor forsknings- og ledererfaring.

”Jeg elskede bare hele den biologiske verden.”

Morten Petersen, nyudpeget institutleder på Institut for Plante og Miljøvidenskab på SCIENCE-fakultetet på Københavns Universitet, tøver ikke et sekund med svaret på, hvorfor han valgte at læse biologi efter gymnasiet. Interessen var og er så dyb, at han efter en ph.d. i 2001 tog hul på en forskerkarriere, der i 2014 gjorde ham til professor i biologi.

Fra 2015 til 2021 var Morten Petersen leder af sektionen for Functional Genomics på Biologisk Institut på Københavns Universitet. Den post frasagde han sig, da han i 2021 blev næstformand og siden formand for Forskningsrådet for Teknologi og Produktion under Danmarks Frie Forskningsfond, DFF. Fra 2018 til og med 2023 har han passet sin rådsfunktion ved siden af jobbet som forsker og underviser.

Fra 1. august venter så helt nye udfordringer som leder af et af de største institutter på Københavns Universitet. Et institut, som Morten Petersen har lært at kende gennem forskningssamarbejder og gennem sin tid som rådsmedlem i DFF.

Et institut med en stærk profil

”Som medlem af DFF har jeg læst mange fondsansøgninger fra forskere på Institut for Plante og Miljøvidenskab. Det har dels givet virkelig god indsigt i den forskning, der foregår, men også et indtryk af bredden i forskningen,” forklarer Morten Petersen og fortsætter:

”Instituttet har en stærk profil inden for både grundforskning og anvendt forskning i forhold til grønne løsninger. Det skal vi også have fremover og styrke vores profil inden for miljø, bioteknologi og landbrugsvidenskab med et særligt fokus på bæredygtighed. Vi skal have et mangfoldigt forsknings- og undervisningsmiljø med plads til kreativitet og skæve ideer. Det er helt nødvendigt for, at vi kan tiltrække de dygtigste talenter og sikre et arbejds- og uddannelsessted med trivsel, stærke samarbejder og fortsat succes.”

Privat bruger Morten Petersen tiden sammen med familien og på aktiviteter, der giver luft til hjernen: Lange gåture, træning og små ture med sin båd rundt i Københavns Havn. Og så er der bogklubben.

”Jeg er med i en lille bogklub, hvor medlemmerne er studievenner helt tilbage fra da vi begyndte på biologistudiet. Det er mere end 30 år siden. Gode relationer er uvurderlige – privat, men også arbejdsmæssigt. Derfor vil jeg også som institutleder understøtte et inkluderende, åbent og ærligt arbejdsmiljø, hvor vi har lyst til at gøre tingene sammen,” Siger Morten Petersen

Dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Katrine Krogh Andersen, ser frem til det kommende samarbejde med Morten Petersen:

”Morten har stor forskningsmæssig indsigt og solid ledererfaring, og han er dybt optaget af uddannelsen af de kommende generationer. Jeg er sikker på, at hans erfaringer og kompetencer koblet med hans entusiasme og videbegærlighed bliver givende for et stort institut, hvis forskning er helt central for de kommende mange års arbejde med grøn omstilling og bæredygtighed. Jeg ser meget frem til at byde ham velkommen ind i fakultetets ledelsesteam.”

Morten Petersen afløser Svend Christensen, der fortsætter sin karriere på instituttet som professor i Crop Science. Svend Christensen har været leder af Institut for Plante og Miljøvidenskab siden 2008.

Kontaktpersoner:

Professor

Morten Petersen

Email: shutko@bio.ku.dk

Tlf.: 3175 7660

Kommunikationschef

Birgitte Lyhne

blb@science.ku.dk

Tlf.: 9356 5864

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Old aerial photos give scientists a new tool to predict sea level rise3.7.2025 08:00:00 CEST | Press release

Researchers from the University of Copenhagen have gained unique insight into the mechanisms behind the collapse of Antarctic ice shelves, which are crucial for sea level rise in the Northern Hemisphere. The discovery of old aerial photos has provided an unparalleled dataset that can improve predictions of sea level rise and how we should prioritise coastal protection and other forms of climate adaptation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye