Kandidatudvalget sender en presbold tilbage til politikerne
Et år efter at SVM-regeringen sammen med SF, Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne indgik aftale om reform af kandidatuddannelserne, er Kandidatudvalgets delrapport i dag blevet offentliggjort.
Kandidatreformens store ambition er at skabe flere åbne døre, knytte universiteterne tættere til erhvervslivet og ikke mindst forbedre mulighederne for livslang læring. Med delrapporten i hånden må man konstatere, at der fortsat udestår svar på en række centrale spørgsmål om fremtidens kandidatlandskab. Forligspartierne har ikke fået den køreplan, de kunne drømme om, men der er stadig tid og handlemuligheder.
”Der er meget på spil for de unge, samfundet og erhvervslivet med kandidatreformen, så delrapporten giver mig en del panderynker. Vi er langt fra målet og de gode ambitioner om tættere kobling til erhvervslivet og stærkere prioritering af livslang læring. Det skal tages alvorligt, for ellers risikerer vi, at reformen slår os tilbage på viden og kompetencer,” siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.
Som Akademikerne læser delrapporten, er de reformøkonomiske rammer og hensynet til arbejdsudbud en af hovedårsagerne til, at tiden begynder at blive knap for reformen.
”Min opfordring er, at forligskredsen tager bestik af delrapporten og får rettet op på præmisserne i reformen, så arbejdsudbud og reformøkonomi ikke alene kommer til at definere fremtidens uddannelseslandskab,” siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.
En af Akademikernes bekymringer ved delrapporten er, at reformens ambition om at omlægge 20 pct. kandidatuddannelser til erhvervskandidater og 10 pct. til den afkortede 75 ECTS-kandidat synes meget langt væk. Ifølge delrapporten kan 7 pct. udbydes som erhvervskandidater, mens 23 pct. afkortes.
”Det har aldrig været meningen, at hver fjerde kandidatuddannelse skal afkortes. Derfor skal der gøres alt for at sikre, at de gode perspektiver i en erhvervskandidat bliver realiseret. Det er Akademikerne klar til at spille aktivt ind i, ligesom jeg ved, at erhvervslivet er det. Det kræver mere fleksible rammer og mere fokus på, hvad der faktisk kan lade sig gøre i virkeligheden og ikke i regnearket,” siger Lisbeth Lintz.
Sidste del af Kandidatudvalgets arbejde bliver afgørende, hvis reformen skal lykkes, som den er tænkt. Det indebærer ifølge Akademikerne, at forligskredsen bør tage udvalgets bekymringer alvorligt, men også at de centrale aktører på universitetsområdet bliver inddraget i den sidste fase.
”Vi tror på, at erhvervskandidaten og livslang læring kan og skal spille en større rolle i uddannelseslandskabet. Det er nu, vi har chancen for i fællesskab at finde holdbare, attraktive modeller. Den må vi ikke lade forpasse,” siger Lisbeth Lintz.
Kontakt:
Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, 24888442
Akademikerne varetager interesser for cirka 500.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb4.10.2024 06:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum