Alexandra Instituttet

Salling Fondene donerer 4,8 mio. kr. til forskning i at sikre retailbranchen mod cyberangreb

Del

Det stigende trusselsbillede med hackerangreb mod danske butikker får Salling Fondene til at skyde millionbeløb ind i et samarbejde med Aarhus Universitet og Security Tech Space, som skal gøre retailbranchen mere robust overfor cyberangreb.

Identitetstyveri, databrud og ransomware-angreb, hvor kriminelle forlanger løsesummer for at frigive data, er blevet hverdag for mange danske butikskæder. Det er på den baggrund, at Købmand Ferdinand Sallings Mindefond donerer 4,8 mio. kr. ind i et 3-årigt samarbejde med Security Tech Space og Aarhus Universitet, som skal gøre retailbranchen mere robust over for det stigende trusselsniveau.

Flere undersøgelser peger på, at over 70 procent af retailbranchen har været udsat for angreb, og at der er et stort behov for bedre cybersikkerhed i branchen, forklarer Anders Hagh, bestyrelsesformand i Købmand Ferdinand Sallings Mindefond og CEO i Salling Group. Koncernen blev selv berørt af et cyberangreb i 2021, som betød, at flere medarbejdere ikke kunne stemple ind og ud, som de plejede.

“Der har været flere aktuelle cases, som med tydelighed viser os, at branchen bliver hårdt ramt af cyberangreb. For at vi kan bevare den styrkeposition, som vi har i Danmark med mange internationalt førende virksomheder indenfor retail, er det vigtigt, at vi fremtidssikrer os i en usikker verden og ikke hviler på laurbærerne. Ved at bruge den nyeste sikkerhedsteknologi inden for området kan vi sikre os, at vi i endnu højere grad fremtiden kan levere varer til tiden og minimere snyd, når der handles, forklarer han. 

Skal fremtidssikre detailhandlen

Her er det ifølge Anders Hagh oplagt at indgå et samarbejde med Aarhus Universitet, der er førende i verden inden for cybersikkerhed, og som har stået bag flere spinoff-virksomheder, der kommercielt udnytter avancerede teknologier til bl.a. sikker beregning af data. 

“Vi håber, at samarbejdet med Security Tech Space og Aarhus Universitet kan føre til lignende succeshistorier, som kan være med til at udbrede brugen af it-sikkerhedsteknologi inden for retail. Det kan være med til at give Aarhus en ny styrkeposition på området,” forklarer han.

Donationen er givet til oprettelse af to nye forskertalentstillinger ved Institut for Datalogi, Aarhus Universitet. I projekterne er der fokus på udvikling af sikker ny teknologi til fremtidens retail. Det gælder lige fra supply chain og lagerkontrol til CRM, betalingsbehandling og analyse. To af de teknologier, der skal anvendes til at skabe større sikkerhed, er Multi-Party Computation (MPC) og ekstra sikker brugerautentificering.

“Multi-Party Computation gør det muligt at lave beregninger på data fra en række parter, uden at de enkelte får adgang til hinandens data. Man kan f.eks. gennemføre en auktion uden at byderne får adgang til de individuelle budmønstre. De får kun resultatet af beregningen – nemlig det højeste bud. Og med ekstra sikker brugerautentificering kan vi sikre, at man altid ved hvem man kommunikerer og handler med globalt, dette mindsker muligheder for snyd og identitetstyveri.” forklarer professor og institutleder Kaj Grønbæk fra Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.

Det glæder Peer H. Kristensen, der er direktør i Security Tech Space, at vi kan kombinere den styrkeposition, som vi har inden for retail i Aarhus med den verdensklasseforskning, som vi har inden for cybersikkerhed. Det er et samarbejde, som i sidste ende vil komme kunderne til gavn.

“Det er godt set af Salling Fondene, at der er synergi i det samarbejde, og at de også vil være med til at styrke den satsning inden for området, som Aarhus Kommune har sat i søen. Den stærke faglighed på cybersikkerhed kan være med til at styrke den allerede stærke retailbranche.”

Fakta - Fremtidens cybersikre retailbranche

Aarhus er et kraftcenter inden for handel med virksomheder som Salling Group, Jysk, Søstrene Grene, Hummel og Bestseller. Men undersøgelser peger på, at der er et presserende behov for øget cybersikkerhed i retailbranchen. Omkring 77 procent af de globale detailhandlere blev i 2021 kompromitteret af ransomware-angreb, hvilket gør sektoren til en af de hårdest ramte ifølge Sophos (2021).

Aarhus har også en styrkeposition inden for it- og kommunikation, som i de seneste år har vokset hurtigere og skabt mere værdi end i nogen andre byer i Danmark. Aarhus huser flere førende virksomheder, der arbejder med teknologier og løsninger til beskyttelse mod cybertrusler. Det bliver bakket op af en analyse, som Deloitte lavede i 2023, der viser, at Aarhus har en forsknings-og markedsmæssig styrkeposition inden for cybersikkerhed. 

Aarhus Universitet er en central aktør i denne styrkeposition med sin forskning og uddannelse inden for datalogi, der tiltrækker talenter fra hele verden. Universitetet er nr. 2 i verden inden for kryptografi og en række andre højt specialiserede discipliner indenfor it-sikkerhed. Det er med udgangspunkt i de to styrkepositioner, at Security Tech Space sammen med Aarhus Universitet ønsker at etablere to projekter, der styrker cybersikkerhed indenfor handel. 

Det første projekt er baseret på Multi-Party Computation (MPC), som kan sikre økonomiske beregninger og analyse med fortrolige og forretningskritiske data. Teknologien muliggør sikker behandling af store mængder data i et distribueret miljø. MPC bruger en særlig type distribueret kryptering, der tillader beregninger uden at nogen nogensinde kan få adgang til dataene i klar tekst.

Det andet projekt fokuserer på nye metoder til ekstra sikker brugerautentificering, der er mere vidtgående og lettere at bruge - end blot password og brugernavn - og samtidigt gør det sværere at kompromittere sikkerheden. Dette kan minimere svindel ved online handel og skabe større tillid.

Begge projekter gennemføres i tæt samarbejde med virksomheder fra retailbranchen. Formålet er at skabe forskning, der enten kan anvendes af virksomheder i form af nye løsninger, eller evt. på sigt etablering af nye virksomheder, der kan skabes ud fra resultaterne.

Kontakt vedr. denne pressemeddelelse:

Aarhus Universitet: Professor og insitutleder Kaj Grønbæk, tlf. 21495634  

Security Tech Space: Direktør Peer H. Kristensen, tlf. 51977999

Salling Fondene: Fondschef, Trine Skjoldborg, tlf. 23705590

Alexandra Instituttet

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet Visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

Vi er Danmarks eneste Godkendte Teknologiske Service-institut specialiseret i it og digitalisering.

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Global producent af klimaudstyr til landbruget har fået hjælp til at finde fælles fodslag inden for IoT-sikkerhed25.10.2024 12:06:07 CEST | Pressemeddelelse

Der er mange spørgsmål, der melder sig, når man som producent digitaliserer og kobler de fysiske produkter til nettet. Hvem har ansvaret og hvordan gør man cybersikkerhed til en integreret del af hele produktudviklingen. De spørgsmål fik SKOV, der har specialiseret sig i at fremstille køle- og ventilationsanlæg til svine- og fjerkræstalde, hjælp til ved at deltage i et af de udviklingskurser i cybersikkerhed, som Industriens Fond udbyder i samarbejde med Alexandra Instituttet.

Alexandra Instituttet har bragt Danmark foran digitalt i 25 år26.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når Alexandra Instituttet fylder et kvart århundrede den 27. august, er det et klart bevis på, at missionen med at skabe forretning med anvendt it-forskning er lykkedes. Udover at stå bag forskning, der har ført til flere digitale løsninger og spin out virksomheder, så har Alexandra Instituttet frem for alt ageret teknologisk sparringspartner for et utal af virksomheder og hjulpet dem med at styrke deres konkurrenceevne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye