Nivaagaards Malerisamling

Nyt Marstrand-værk af kunstnerens mor - og fornemt besøg af El Greco i samlingen

Del

Fra lørdag den 22. juni kan der på Nivaagaards Malerisamling opleves et nyt værk af Wilhelm Marstrand: Portræt af Petra Ottilia Marstrand, kunstnerens moder. Samtidig har museet den store ære at vise værket Hyrdernes tilbedelse af El Greco - et hovedværk i Willumsens samling, der generøst er udlånt til Nivaagaards Malerisamling af Willumsens Museum, mens museumsbygningen i Frederikssund renoveres. 

El Greco, Hyrdernes tilbedelse, ca. 1568-1569, Willumsens Museum
El Greco, Hyrdernes tilbedelse, ca. 1568-1569, Willumsens Museum

Nivaagaards Malerisamling har mere end 40 værker af Wilhelm Marstrand (1810-1873), som er den mest repræsenterede kunstner i museets samling og en nær ven af museets stifter Johannes Hage og hans familie i samtiden. Det nyerhvervede portræt af kunstnerens mor er doneret til museet af Adam Grandjean, kunstnerens tipoldebarn, og indgår nu i den nye ophængning af kunstsamlingen, som gæsterne kan opleve fra lørdag den 22. juni.

Wilhelm Marstrand var 25 år, da han malede det lille portræt af sin mor i 1835. Petra Ottilia Marstrand (1778-1847) var en stærk karakter, hvilket også er tydeligt at aflæse i portrættet, hvor hendes blik er rettet ud mod sønnen, lettere overbærende, og armene lagt over kors. Marstrand havde allerede her markeret sig på den danske kunstscene med sine ofte humoristiske skildringer af det københavnske folkeliv. Det efterfølgende år modtog han et rejsestipendium, der førte ham på en flerårig dannelsesrejse rundt i Europa.

På Nivaagaards Malerisamling glæder man sig samtidig over at kunne vise et af hovedværkerne i J.F. Willumsens samling, El Grecos Hyrdernes tilbedelse, ca. 1568-1569, mens Willumsens Museum renoveres. 

Da J.F. Willumsen i 1911 købte værket Hyrdernes tilbedelse af en kunsthandler i Firenze, var han overbevist om, at det var et ungdomsværk af den græske maler El Greco, malet i Venedig – og eksperter har bekræftet Willumsens formodning. El Greco (1541-1614) blev genopdaget i begyndelsen af 1900-tallet, beundret for sin ekspressive stil og anset for at være den moderne kunsts forfader. I flere af Willumsens malerier ses en direkte påvirkning af den græske kunstner.

Der er gratis adgang til museets samling den 22.-23. juni kl. 11-17, og halv pris på entre den 25.-27. juni, mens den kommende særudstilling gøres klar i de øvrige sale.

Lørdag den 29. juni åbner udstillingen Mælkeveje - koen i kunst og kultur, der gennem 50 kunstværker og kulturgenstande udfolder koen og dens betydning for dansk identitet og fortællingen om Danmark som landbrugsland - og inviterer hele familien til at skabe egne ko-værker i sommerferieværkstedet MUUH! 

null
Wilhelm Marstrand, Portræt af Petra Ottilia Marstrand, kunstnerens moder, 1835. Nivaagaards Malerisamling

Billeder

El Greco, Hyrdernes tilbedelse, ca. 1568-1569, Willumsens Museum
El Greco, Hyrdernes tilbedelse, ca. 1568-1569, Willumsens Museum
Download
Wilhelm Marstrand, Portræt af Petra Ottilia Marstrand, kunstnerens moder, 1835. Nivaagaards Malerisamling
Wilhelm Marstrand, Portræt af Petra Ottilia Marstrand, kunstnerens moder, 1835. Nivaagaards Malerisamling
Download

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Invitation til pressevisning: Mælkeveje - koen i kunst og kultur18.6.2024 13:56:12 CEST | Pressemeddelelse

Fredag 28. juni kl. 11 Direktør ved Nivaagaards Malerisamling, Andrea Rygg Karberg, byder velkommen. Projektkurator Lise Villemoes Grønvold fortæller om særudstillingen. Mulighed for fotografering og interviews Denne sommer fejres koen og dens vigtige plads i dansk kunst- og kulturhistorie, når Nivaagards Malerisamling den 29. juni åbner dørene til udstillingen Mælkeveje – koen i kunst og kultur og familieværkstedet MUUH! i hele sommerferien. Legesyge kalve, uskyldige malkepiger - og klimasyndige bøffer… Koen var urmoder i nordisk mytologi, nationalsymbol i guldalderen og ophav til det, der i årtier var Danmarks største eksportvare: smør. Nu har koen fået en kontroversiel plads i den kollektive bevidsthed som centrum for debatter om metanudledninger og dyrevelfærd. Gennem 40 kunstværker og kulturgenstande udfolder denne særudstilling koen og dens betydning for dansk identitet og fortællingen om Danmark som landbrugsland. Udstillingen viderefører museets interesse for relationen mellem

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye