Statens Serum Institut

En chatbot kan få unge til at spise sundere

Del

Daglige beskeder på mobilen om sundhed kan måske ændre unges kostvaner, viser et nyt studie fra Statens Serum Institut.

Må ikke genanvendes

Hvor meget vand skal man drikke i løbet af en dag? Hvilken frugt indeholder flest fibre? Hvorfor er mælk sundt?

Vil man have unge til at spise sundere, kan daglige beskeder på mobilen med information om sund kost være et billigt og effektivt redskab. Det viser et stort studie fra Statens Serum Institut (SSI), der er lavet i samarbejde med forskere fra Harvard University.

”Det er et vigtigt studie. Tidligere forskning har peget i denne retning, men nu har vi endelig kunnet afprøve det på en relativt stor gruppe, og det ser ud til at virke”, siger Sjurdur Frodi Olsen, der er professor på SSI og har ledet studiet, der netop er blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift PLOS Medicine.

De unge, der deltog i studiet, fik forbedret deres kostvaner i seks måneder efter programmets start, og tog også mindre på i vægt i samme periode. Halvandet år efter havde virkningen dog aftaget.

Billigt og effektivt værktøj

Studiet bygger på data fra flere end 3300 unge mellem 14 og 15 år, der blev tilmeldt et sms-baseret læringsprogram, og gennem enten fire eller 12 uger modtog daglige sms-beskeder med fakta om sunde kostvaner kombineret med quizzer.  

Forskernes overordnede formål var at finde en måde til at forbedre de 14-15-åriges kostvaner, særligt i forhold til at mindske indtaget af drikkevarer med sukker og øge indtaget af frugt, grønt og fisk

”Selvom resultaterne er nye, så er selve studiet gennemført for mange år siden, og dengang var det oplagt at sende sms’er. I dag kunne det laves som push beskeder eller som en app”, forklarer Sjurdur Frodi Olsen. 

”Men studiet peger på, at et relativt simpelt tiltag som et læringsprogram på mobilen kan virke. Det er en billig og effektiv måde at ramme et stort antal unge på eller til brug i en fedmeepidemi sammenlignet med eksempelvis behandling gennem en diætist”, siger han. Forskerne ønsker nu at undersøge, om der ses effekt på de unges motionsvaner; der indgik nemlig også oplysninger om Sundhedsstyrelsens anbefalinger om motionsvaner i læringsprogrammet.

Projektet er støttet af Nordea-fonden.

Nøgleord

Kontakter

Sjurdur Frodi OlsenStatens Serum Institut

Tlf:22289568

Om Statens Serum Institut

Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.

Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.

Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.

Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye