En chatbot kan få unge til at spise sundere
Daglige beskeder på mobilen om sundhed kan måske ændre unges kostvaner, viser et nyt studie fra Statens Serum Institut.
Hvor meget vand skal man drikke i løbet af en dag? Hvilken frugt indeholder flest fibre? Hvorfor er mælk sundt?
Vil man have unge til at spise sundere, kan daglige beskeder på mobilen med information om sund kost være et billigt og effektivt redskab. Det viser et stort studie fra Statens Serum Institut (SSI), der er lavet i samarbejde med forskere fra Harvard University.
”Det er et vigtigt studie. Tidligere forskning har peget i denne retning, men nu har vi endelig kunnet afprøve det på en relativt stor gruppe, og det ser ud til at virke”, siger Sjurdur Frodi Olsen, der er professor på SSI og har ledet studiet, der netop er blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift PLOS Medicine.
De unge, der deltog i studiet, fik forbedret deres kostvaner i seks måneder efter programmets start, og tog også mindre på i vægt i samme periode. Halvandet år efter havde virkningen dog aftaget.
Billigt og effektivt værktøj
Studiet bygger på data fra flere end 3300 unge mellem 14 og 15 år, der blev tilmeldt et sms-baseret læringsprogram, og gennem enten fire eller 12 uger modtog daglige sms-beskeder med fakta om sunde kostvaner kombineret med quizzer.
Forskernes overordnede formål var at finde en måde til at forbedre de 14-15-åriges kostvaner, særligt i forhold til at mindske indtaget af drikkevarer med sukker og øge indtaget af frugt, grønt og fisk
”Selvom resultaterne er nye, så er selve studiet gennemført for mange år siden, og dengang var det oplagt at sende sms’er. I dag kunne det laves som push beskeder eller som en app”, forklarer Sjurdur Frodi Olsen.
”Men studiet peger på, at et relativt simpelt tiltag som et læringsprogram på mobilen kan virke. Det er en billig og effektiv måde at ramme et stort antal unge på eller til brug i en fedmeepidemi sammenlignet med eksempelvis behandling gennem en diætist”, siger han. Forskerne ønsker nu at undersøge, om der ses effekt på de unges motionsvaner; der indgik nemlig også oplysninger om Sundhedsstyrelsens anbefalinger om motionsvaner i læringsprogrammet.
Projektet er støttet af Nordea-fonden.
Nøgleord
Kontakter
Sjurdur Frodi OlsenStatens Serum Institut
Tlf:22289568Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Opdateret covid-19-vaccine giver markant beskyttelse til ældre21.11.2024 12:31:46 CET | Nyhed
En ny stor nordisk undersøgelse ledet af Statens Serum Institut (SSI) viser, at den opdaterede covid-19-vaccine fra efteråret 2023 effektivt beskytter ældre mod alvorlig sygdom.
Diabetesmedicin reducerer dødeligheden markant for hjertesvigtpatienter7.11.2024 13:39:31 CET | Nyhed
En ny omfattende dansk registerundersøgelse ledet af forskere fra Statens Serum Institut viser, at behandling med såkaldte SGLT2-hæmmere nedsætter risikoen for død med 25 procent for patienter med hjertesvigt.
Fiskefrikadeller med listeria igen årsag til sygdomsudbrud2.11.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret færdiglavede fiskefrikadeller som årsag. Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage fra butikkerne og forbrugere.
Nyt stort studie: Trygt for piger og drenge at få HPV-vaccination23.10.2024 14:57:34 CEST | Pressemeddelelse
Den nye HPV-vaccine øger ikke risikoen for autoimmune- og inflammatoriske lidelser, fastslår forskere fra Statens Serum Institut (SSI).
Længerevarende udmattelse efter covid-19 er mindre udbredt end frygtet9.10.2024 08:08:00 CEST | Pressemeddelelse
Udmattelse som senfølge efter smitte med covid-19 er mindre udbredt end frygtet, viser nyt studie fra Statens Serum Institut. Udviklingen ses især efter, at vaccinationerne blev indført, og at omikron-varianten blev den fremherskende covid-19-variant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum