Aarhus Universitet Natural Sciences

Gennembrud: Zink kan gøre afgrøder mere klimarobuste

Del

Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Denne banebrydende opdagelse kaster ikke blot lys over planters komplekse vækstmekanismer, men har også potentiale til at øge afgrødeudbyttet, især i bælgplantebaseret landbrug.

Forskerholdet er samlet i Aarhus Universitets laboratorier.
Forskerholdet er samlet i Aarhus Universitets laboratorier. Helene Eriksen

Forskere fra Aarhus Universitet har opdaget, at zink spiller en afgørende rolle i kvælstoffiksering hos bælgplanter. Zink optages fra jorden gennem plantens rødder og fungerer som et signal inde i planten, der hjælper den med at tilpasse sig forskellige miljøforhold som tørke og høj temperatur. I bælgplanter regulerer zink kvælstoffikseringen, hvor planten samarbejder med jordbakterier for at omdanne kvælstof fra luften til en form, som planten kan bruge til vækst.

Et særligt protein kaldet FUN (Fixation Under Nitrate) registrerer zinkniveauerne og regulerer kvælstoffikseringen, så planten kan udnytte kvælstoffet bedre under forskellige forhold. Med andre ord hjælper zink planten med at styre fiksering af kvælstof, så den kan tilpasse sig forskellige vækstbetingelser og blive mere robust.

Den nye viden om zink kan ændre måden, vi dyrker afgrøder på, fordi planterne kan gøres mere klimarobuste. Det vil sige, at planten kan få en øget tolerance over for ekstremt vejr, hvilket ikke blot kan sikre et mere stabilt afgrødeudbytte, men også reducere behovet for kunstgødning og muliggøre dyrkning af bælgplanter på nye, tidligere uegnede arealer.

”Bælgplanter kan indgå i et samarbejde med jordbakterier, som fikserer kvælstof fra luften i rodknolde. Rodknoldene er dog følsomme over for miljømæssige påvirkninger som temperatur, tørke, oversvømmelse, jordens saltindhold og høje koncentrationer af kvælstof i jorden,” uddyber adjunkt og hovedforfatter i studiet, Jieshun Lin.

En forståelse af hvordan zink og FUN påvirker kvælstoffikseringen kan derfor gøre forskerne i stand til at udvikle nye strategier til at øge afgrødeudbyttet. Dette kan føre til reduktion af behovet for kunstgødning, som medfører både miljømæssige og økonomiske omkostninger.

Forskere fra Aarhus Universitet har, i samarbejde med Polytechnic University of Madrid og European Synchrotron Radiation Facility i Frankrig, opdaget, at bælgplanter bruger zink som et sekundært signal til at integrere miljømæssige faktorer og regulere kvælstoffikseringen mere effektivt. Det betyder, at zink fungerer som en signalvej, der hjælper planten med at styre, hvordan den forbedrer fikseringen af kvælstof i forskellige omgivelser. I en videnskabelig artikel som netop er bragt i Nature, viser forskerne, at FUN er en ny type zinksensor, som afkoder zinksignaler i rodknoldene og regulerer kvælstoffikseringen.

Det er helt enestående at opdage zinks rolle som en sekundær signalvej i planter. Det er et vigtigt mikronæringsstof, som aldrig før er blevet betragtet som et signal. Efter at have screenet over 150.000 planter lykkedes det os at identificere zink-sensoren FUN, som kaster lys over denne fascinerende del af plantebiologien,” forklarer Jieshun Lin.

Forskningsresultaterne viser, at FUN er en vigtig transkriptionsfaktor, der styrer nedbrydningen af rodknolde, når jordens kvælstofkoncentration er høj eller miljøbetingelserne ikke er optimale:

FUN bliver reguleret af en speciel mekanisme, der direkte overvåger mængden af zink i plantens celler. Vores studie viser, at FUN inaktiveres af zink, hvilket gør at mange hundrede FUN-proteiner går sammen og danner nogle trådformede strukturer, såkaldte protein-filamenter. Disse strukturer af FUN-proteinerne befries til den aktive form, når zinkniveauerne er lave,” forklarer professor Kasper Røjkjær Andersen.

Set fra et landbrugsmæssigt perspektiv kan brug af naturlig kvælstoffiksering være en gavnlig egenskab, fordi det øger tilgængeligheden af næringsstof for både bælgplanter, samdyrkede og fremtidige afgrøder, der er afhængige af det kvælstof, der efterlades i jorden efter bælgplanterne er dyrket.

Derfor danner forskningsresultaterne grundlag for videre forskning, der giver nye måder at håndtere vores landbrugssystemer på og som kan reducere brugen af kvælstofgødning og dens påvirkning af miljøet.

Forskerne undersøger nu mekanismerne bag hvordan zinksignaler skabes og afkodes af FUN. De ser frem til at anvende de nye opdagelser på bælgplanter som hestebønne, sojabønne og ærter.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Jieshun Lin viser rodknolden på en Lotus japonicus. Foto: Helene Eriksen
Jieshun Lin viser rodknolden på en Lotus japonicus. Foto: Helene Eriksen
Download
Lotus japonicus. Foto: Helene Eriksen
Lotus japonicus. Foto: Helene Eriksen
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Planters kommunikation med bakterier er afgørende for sundt mikrobiom og bæredygtig plantevækst15.5.2024 09:33:33 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i opbygningen af et sundt mikrobiom omkring plantens rødder. Dette samarbejde understøtter ikke kun plantens næringsoptagelse, men påvirker også, hvilke bakterier der trives nær rødderne. Resultaterne, offentliggjort i Nature Communications, peger på betydningen af denne symbiose for bæredygtig plantevækst og landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye