Det er ikke forbrugernes skyld, at supermarkederne altid har konventionelt kød på tilbud
Bekvemt er det at placere ansvaret for dyrevelfærd hos forbrugerne, når man selv er lovgiver. Men for forbrugerne er det vanskeligt at navigere i de forskellige former for dyrevelfærd

Mange ministre med ansvar for fødevarer og landbrug har gennem tiden yndet at lægge skylden for den dårlige dyrevelfærd over på forbrugerne. Fødevareminister Jacob Jensen (V) er ingen undtagelse.
Forbrugerne kan bare efterspørge og betale for kød med »højere dyrevelfærd«, siger ministeren, men det er den samme gamle traver igen og igen: Både politikerne og supermarkederne undlader at tage ansvaret på sig – og for den sags skyld også de forgældede landmænd, som ikke for alvor er parate til at ændre de hæslige systemer grisene lever under.
Fødevareministeren glemmer bekvemt at forholde sig til, at massive reklamer for billigt kød er langt mere dominerende i supermarkederne end reklamerne for det dyrere økologiske kød. I min egen Kvickly er økologisk gris aldrig på tilbud, og det konventionelle er til hver en tid langt lettere at finde og ofte sat ned i pris.
Bortset fra det er det skæbnen for langt de fleste svin at de eksporteres til udlandet så hvilken indflydelse de danske forbrugere har på det, forbliver en gåde.
For forbrugerne er de forskellige former for dyrevelfærd vanskelige at navigere i, men alligevel er det her fødeminister Jacob Jensen som sædvanlig placerer skylden, og han har overhovedet ikke blik for dyrenes behov, kun produktionen, eksporten og de evigt skyldige forbrugere.
Markedet for forskellige former for 'dyrevelfærd' bliver ikke bedre af, at landmændene selv er virkelig dårlige til at fortælle om de forbedringer for grisene, som enkelte af dem rent faktisk forsøger sig med. For eksempel de få landmænd, der har investeret i at have løse søer i farestalden frem for at have dem i bøjler. Dem hører vi ikke meget fra.
Det ser ud til, at landmænd hellere vil underspille deres forbedringer for dyrene end lægge sig ud med de naboer, som gør, det de altid har gjort. Tænk, hvis vi skulle komme til at fremhæve, hvorfor vi laver disse forbedringer – det er jo næsten som at sige, at de andre ikke gør det godt nok.
Grisenes dårlige velfærd bliver ikke bedre af, at vi har en minister, som tydeligvis ikke aner, hvad han taler om, når han siger, at han går »voldsomt op i dyrevelfærd«. Det er sort snak, og dét er han til gengæld virkelig god til. Imens spises millioner af grise af med et elendigt liv – fattigt på stimuli, men rigt på kedsomhed og mangel på plads.
Kontakter
Inger AnnebergSeniorforsker, emerita ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab
Tlf:21 74 57 08info@ingeranneberg.dkBilleder



Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum