Ny evaluering: EU’s grønne indkøbskriterier er et vigtigt værktøj til bæredygtig digitalisering

Del

Digitaliseringsstyrelsen har i en ny evaluering af EU’s Grønne offentlige indkøbskriterier (GPP) udgivet nye anbefalinger til, hvordan offentlige myndigheder kan gøre indkøb af digitale ydelser grønnere og mere bæredygtige.

Digitalisering i bred forstand udleder i dag mere CO2 end den samlede flyindustri og forventes frem mod 2030 at fordoble sit strømforbrug til ca. 13 procent af det globale strømforbrug. Danmark har derfor forpligtet sig til at øge andelen af grønne offentlige indkøb af digitale ydelser og produkter. Men det kan være en udfordring for offentlige myndigheder at anvende grønne krav i offentlige indkøb, samt at få overblik over deres eventuelle økonomiske og konkurrencemæssige konsekvenser.

Derfor har Digitaliseringsstyrelsen netop gennemført evalueringen ”Køb grønt når du køber it”, der anbefaler, at offentlige myndigheder anvender EU’s Grønne offentlige indkøbskriterier (Green Public Procurement – GPP) for indkøb af datacenterrelaterede ydelser og produkter. 

Evalueringen finder, at GPP-kriterierne er meget brugbare i offentlige indkøb, og at en øget anvendelse vil bi-drage til at gøre offentlig indkøb af dataopbevaring og –behandling mere grøn. Ensartede, objektive og internationalt funderede krav er et vigtigt skridt mod at gøre digitalisering mere grøn, hvor leverandørernes byrder samtidigt mindskes, når det offentlige stiller ensartede krav, som i tillæg spejler øvrige EU-afrapporteringskrav.

Jeg har en ambition om, at Danmark skal være et grønt digitalt foregangsland. Det kræver, at den offentlige indkøbsmuskel trænes grønnere og går forrest i at sætte en grønnere retning for markedet for opbevaring og behandling af data. Grønne krav kan være et afgørende konkurrenceparameter på det digitale marked. Derfor er EU’s GPP-kriterier et vigtigt værktøj til at gøre digitaliseringen grønnere samtidigt med, at det bidrager til at mindske leverandørernes dokumentationsbyrder”, siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Hvad er GPP-kriterierne?

EU's Green Public Procurement-kriterier for datacentre, serverrum og cloudservices blev offentliggjort af EU-kommissionen i 2020 i form af et kriteriedokument. Dokumentet er tænkt som et indkøbsværktøj, der skal guide offentlige myndigheder i den konkrete kravudvælgelse og -formulering. Kriteriedokumentet er opdelt på en sådan vis, at offentlige indkøbere, baseret på deres indkøbssituation og ambitionsniveau, præsenteres for konkrete grønne kravformuleringer, som kan sættes direkte ind i et givent udbuds- og kontraktmateriale.

Du kan læse mere om evalueringen her. 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

Løsning på Chromebook-sagen og det videre arbejde med problemstillingen27.6.2024 15:34:01 CEST | Pressemeddelelse

I forlængelse af Datatilsynets afgørelse fra 30. januar 2024 i ’Chromebook-sagen’ om en række kommuners manglende hjemmel til videregivelse af personoplysninger til afledte formål, noterer regeringen sig, at KL’s dialog med Google og Datatilsynet har resulteret i en kontraktuel løsning, som regeringen forventer håndterer den specifikke udfordring med Chromebooks på skoleområdet. Det er positivt for kommuner, undervisere og elever, at der er skabt klarhed om anvendelsen af det digitale redskab forud for, at næste skoleår begynder til august. Regeringen har igangsat et arbejde med at finde løsninger på den bredere og mere generelle problemstilling, som Chromebook-sagen giver anledning til i forhold til videregivelse af data til afledte formål. I forbindelse med Chromebook-sagen anviser Datatilsynet tre mulige måder, behandlingerne af personoplysninger kan bringes i overensstemmelse med lovgivningen på: Tekniske løsninger, kontraktuelle løsninger eller lovgivningsløsninger. Regeringen men

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye