Ny uddannelse skal styrke et bæredygtigt og plantebaseret landbrug
Afgrøderne på de danske marker skal i langt højere grad tilbage på spisebordet i stedet for primært at blive brugt som dyrefoder. Kandidater fra Aarhus Universitets nye uddannelse skal være med til at finde ud af, hvordan vi dyrker fremtidens fødevarer, samtidig med at vi tager hensyn til både landbrug, klima og miljø.
Fremtidens fødevarer skal i langt højere grad skal være plantebaserede, hvis vi ønsker at passe på klimaet, miljøet og biodiversiteten både lokalt og globalt. Det kræver, at vi gentænker den måde, vi producerer fødevarer på i dag. Det siger professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, der er en af landets mest anerkendte klimaforskere:
”I Danmark har vi fået skabt en planteproduktion, der har foder som omdrejningspunkt. Nu er det tid til at vende bøtten, så vores afgrøder i langt højere grad også anvendes direkte i fødevareproduktionen.”
Til dagligt er Jørgen E. Olesen institutleder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitets campus nær Viborg. Her åbner til sommer en ny uddannelse i Plante- og fødevarevidenskab.
”Når vi skal have udviklet fremtidens fødevarer og bedre måder at dyrke dem på i et klima under hastig forandring, har vi brug for specialister, der ved en masse om afgrøder, plantebaseret protein og bæredygtige dyrkningsmetoder. Vi har brug for unge mennesker, der kan se potentialerne ved planter som grundlaget for det, vi skal spise, men også til brug i fremtidens materialer, fossilfri energi og meget andet, siger Jørgen E. Olesen.
Tæt på erhvervet og jord under neglene
En af de ting, som de studerende på Plante- og fødevarevidenskab kommer til at have fokus på, er, hvordan landbruget i fremtiden kan gå bedre i spænd med det omgivende samfund. For når hensynet til landbrug, natur og klima synes at kollidere i debatterne om f.eks. CO2-udledende lavbundsjorde, iltsvind i de indre danske farvande, metan-bøvsende køer og svindende biodiversitet, er der brug for specialister, der kan se sagen fra flere sider og udvikle nye løsninger.
”Den nye uddannelse i Plante- og fødevarevidenskab skal hjælpe os med at håndtere den grønne omstilling og tage hånd om samspillet mellem landbrug og natur. Det kræver, at de studerende får en dyb forståelse for plante- og fødevareproduktion, men også for bæredygtighed og udfordringer og muligheder ved de nye teknologier, vi udvikler”, siger Bo Vangsø Iversen, der er lektor ved Institut for Agroøkologi og uddannelsesansvarlig for den nye uddannelse.
Den nye uddannelse åbner på AU’s nye campus, AU Viborg, hvor forskerne i mange år har haft deres forsøgsmarker og laboratorier. Derfor kommer de studerende på Plante- og fødevarevidenskab hurtigt til at få jord under neglene.
”Plante- og fødevarevidenskab bliver en uddannelse, der bygger på nærhed til alt det, de studerende læser om, men også til de erhverv, de skal ud at være en del af efter studiet. Derfor vil vores studerende også opdage, at der ikke er én løsning på problemerne, der er mange forskellige løsninger – og der er brug for at finde endnu flere. Vi har derfor udviklet en uddannelse, der giver brede kompetencer til at understøtte fremtidens landbrug og planteproduktion, siger Jørgen E. Olesen
Om Plante- og fødevarevidenskab
På Plante- og fødevarevidenskab får de studerende grundlæggende viden om planter som grundlaget for fremtidens bæredygtige produktion af fødevarer, foder og energi. De får indsigt i, hvordan vi bruger vores ressourcer optimalt og dermed bidrager til at løse nogle af samfundets store udfordringer ved hjælp af for eksempel plantebaseret protein til mad, nye fødevareteknologier og produktion af biogas.
Nøgleord
Kontakter
Jørgen E. OlesenInstitutlederInstitut for Agroøkologi
Tlf:40821659jeo@agro.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad14.1.2025 08:36:56 CET | Pressemeddelelse
Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed.
Nyudnævnt professor vil forhindre os i at få allergi14.1.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
For ti år siden ankom Edzard Spillner til Aarhus Universitet for at forske i allergi. Et årti senere er han professor og leder sin egen forskningsgruppe med flere lovende allergi-patenter i rygsækken.
Regenerativt landbrug er en bevægelse fyldt med både håb og bekymring - forstå hvorfor13.1.2025 09:33:40 CET | Pressemeddelelse
Regenerativt landbrug præsenteres i øjeblikket som løsningen på mange af landbrugets klimaproblemer. Men der er ingen konsensus om, hvad det dækker over, og der er stor usikkerhed om, hvad effekterne vil være.
Aarhus-professor: Græs og biogas er den eneste vej til mere økologi inden 20306.1.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.
Ny forskning: Med CO2-ædende bakterier kan vi rense skorstensrøg og genbruge kulstoffet i nye produkter19.12.2024 09:59:58 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet viser, hvordan vi kan gøre det langt billigere at indfange og samtidig omdanne CO2 fra vores industrier til brugbare produkter. Den nye forskning er netop publiceret i Nature Communications.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum