EjendomDanmark: Godt med klarhed om fremtidens krav til nybyggeri
Regeringen og et bredt flertal har i dag indgået en aftale om nye grænseværdier for, hvor meget CO2 der må udledes, når der opføres nye bygninger. EjendomDanmark hilser aftalen velkommen og glæder sig over, at der nu kommer klarhed over, hvilke rammer der kan bygges efter fra næste år.

Regeringen har netop indgået en ny aftale med SF, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sætter rammerne for, hvor meget CO2 der må udledes, når der bygges nyt fra januar 2025. Den forventes at have virkning fra begyndelsen af året i forbindelse med indførslen af bygningsreglementet for 2025 (BR25).
EjendomDanmark finder det positivt, at der endelig er indgået en politisk aftale om CO2-udledning til fremtidens byggeri.
”Der har længe været usikkerhed om, hvilke grænseværdier der ville gælde fra næste år. Det er naturligvis ikke godt for investeringslysten, så derfor er det positivt, at der nu igen er etableret klare rammer for byggeriet,” siger Peter Stenholm, Adm. direktør i EjendomDanmark
Derudover glæder organisationen sig over, at der tages et skridt imod et grønnere byggeri:
”I branchen har der længe været opbakning til en grøn retning for fremtidens ejendomme. Det er selvfølgelig altid en opvejning, hvor grænsen præcis skal ligge. I EjendomDanmark er vi dog på vores medlemmers vegne tilfredse med, at der lægges en ambitiøs linje fra politisk side, som dog også tillader markedet at følge med,” fortsætter Peter Stenholm
Konkret betyder aftalen, at det fremadrettet vil være tilladt i gennemsnit at udlede 7,1 kg CO2E/m2/år. Hertil kommer, at selve byggeprocessen må udlede 1,5 kg CO2E/m2/år. Grænseværdien er udtryk for et gennemsnit og vil være differentieret på tværs af forskellige bygningstyper. Aftalen indeholder også en fremskrivning af grænseværdien, så den gennemsnitlige værdi skal nedsættes med ca. 10 procent i 2027 og yderligere 10 procent i 2029.
Blikket rettet fremad
Aftalen om de nye grænseværdier for nybyggeri følger af den nationale strategi for bæredygtigt byggeri fra 2021. Udover at lægge grundstenen til dagens politiske aftale peger strategien også fremad og varsler, at der i 2027 skal fastsættes grænseværdier for CO2-udledningen ved renoveringer af de eksisterende ejendomme.
Her bliver forståelsen af disse grænseværdier, hvor byggematerialernes indlejrede CO2 indgår, og de økonomisk afledte konsekvenser af endnu større betydning for ejendomsbranchens udvikling i både de store byer og i provinsen:
”Det er glædeligt, at der lægges op til gennemgribende revidering af bygningsreglementet med fokus på regelforenkling og lettelser for bygningsejere. Det har mange i branchen længe efterspurgt. Samtidigt glæder jeg mig over at, der lægges op til at gennemføre analyse af de økonomiske konsekvenser af nye krav frem imod 2027,” siger Peter Stenholm.
Samtidig er energirenoveringer med vedtagelsen af det nye europæiske bygningsdirektiv røget højt op på lystavlen for mange ejendomsejere. Med det nye EU-direktiv forventes det, at der i de kommende år bliver stillet en del krav til energieffektiviteten i de eksisterende bygninger. Det kræver investeringer, og de kommer ikke af sig selv.
“Muligheden for at foretage investeringer i energirenoveringer spiller klart sammen med, hvilke krav der er til CO2 udledningen. Meget firkantede CO2 krav kan spænde ben for ønsket om at energieffektivisere i et stort omfang – og dermed utilsigtet hæmme investeringslysten særligt uden for de store byer,” siger Peter Stenholm.
Kontakter
Cecilie Lund VintherUnderdirektør
Tlf:21404675clv@ejd.dkEjendomDanmark er den samlende brancheorganisation for ejere og administratorer. Vi repræsenterer ejendomsbranchen, der skaber rammerne om danskernes liv, understøtter 137.000 arbejdspladser i Danmark, og som hvert år bidrager til BNP med 161 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Politisk flertal enige om at sikre bedre muligheder for digital kommunikation mellem lejer og udlejer2.7.2025 11:16:25 CEST | Pressemeddelelse
Et politisk flertal bestående af Regeringen, Det Konservative Folkeparti og SF er enige om at ændre lejeloven så digital kommunikation mellem lejer og udlejer i fremtiden bliver nemmere. EjendomDanmark har sammen med LLO længe samarbejdet med Social- og Boligministeriet for at finde en løsning.
Når feriekufferten gemmer på andet end minder: Undgå væggelus2.7.2025 07:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Væggelus rejser let med hjem fra ferien – og det kan blive en dyr fornøjelse. EjendomDanmark giver dig gode råd til, hvordan du undgår dem.
Sommerens Airbnb-udlejning kan koste dig dyrt: Her er, hvad mange glemmer26.6.2025 08:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Det kan virke oplagt at udleje boligen i ferien – men glemmer du regler og ansvar, kan det ende med en dyr lærestreg. EjendomDanmark deler fem ting, du skal være opmærksom på.
Private lejeboliger er populære som aldrig før: Storbyer driver rekordlav boligtomgang28.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport fra EjendomDanmark viser, at boligtomgangen er nede på 2,3 procent – det laveste niveau nogensinde. Det skyldes især udviklingen i Aarhus og København, hvor lejeboligen i høj grad er et attraktivt alternativ til en ejerbolig.
Huslejenævn: Flertal i Folketinget ønsker opgør med utidige regler om strafgebyr22.5.2025 10:35:52 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget har anerkendt, at der er brug for et genbesøg af den uhensigtsmæssige praksis, hvor et strafgebyr fra huslejenævnene stadig skal betales, selvom beslutningen omgøres i retten. EjendomDanmark har arbejdet intenst med emnet og ser frem til, at det nu skal indgå i kommende forhandlinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum