Miljøstyrelsen sagsøges for brud på EU-lovgivningen om forbudte sprøjtegifte
Fire foreninger er gået sammen om en juridisk stævning mod Miljøstyrelsen, som anklages for at udstede dispensationer til brug af sundhedsskadelige sprøjtegifte i strid med EU-lovgivningen
Stævningen fokuserer på sprøjteproduktet Asulox, der aldrig har opnået godkendelse i EU, men alligevel har Miljøstyrelsen siden 2008 hvert år givet dispensation til brugen. Giften anvendes af landmænd i halvdelen (47) af landets kommuner, hvor der dyrkes spinatfrø.
Bag stævningen står foreningerne Frie Bønder – Levende Land, Landsforeningen Praktisk Økologi, Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis og Foreningen Gylle.dk. (Nederst i denne pressemeddelelse begrundes beslutningen om at udtage stævningen af talspersoner for de fire foreninger.)
Påvirker skjoldbruskkirtlen
Stævningen er rettet specifikt mod produktet Asulox. Det indeholder sprøjtegiften asulam, der udgør en ganske alvorlig sundhedsrisiko for både mennesker og miljø.
Asulam er kategoriseret som et hormonforstyrrende kemikalie, der efterligner eller blokerer naturlige hormoner. Kemikaliet kan have ødelæggende virkninger på den humane udvikling selv i ekstremt lave doser, bl.a. ved at påvirke skjoldbruskkirtlen hos mennesker, hvilket er den vægtigste begrundelse for EU-forbuddet. Stoffet kan også forårsage kræft eller hjerneskade på alle alderstrin.
Miljøpåvirkningerne omfatter meget giftige og langvarige bivirkninger for vandlevende organismer. Det fremgår af godkendelsen, at sprøjtegiften ikke må anvendes nærmere end fem meter fra §3-naturområder for at beskytte vilde planter, og det må heller ikke anvendes nærmere end fem meter fra vandmiljøet (vandløb, søer mv.) for at beskytte organismer, der lever i vand. Pattedyr og fugle påvirkes formentlig også, men effekten er ikke undersøgt.
Kartoffelgiften er også i fokus
Med stævningen sættes der også spørgsmålstegn ved Miljøstyrelsens gentagne dispensationer til kartoffelgiften Reglone siden totalforbuddet i 2018. Reglone blev sidste år anvendt i 63 af landets kommuner, hvor midlet anvendes til kemisk nedvisning af kartoffelplanter. Sprøjtemidlet er baseret på giftstoffet diquat, som blev totalforbudt i EU i 2019, fordi det kan give nerveskader og bl.a. kædes sammen med sygdommen Parkinsons.
Ifølge EU-reglerne kan de nationale miljømyndigheder give dispensation til et ikke godkendt pesticidmiddel i indtil 120 dage, men kun hvis der foreligger alvorlig fare, der truer en afgrøde, og som ikke kan bekæmpes på anden rimelig måde. Det understreges i EU-forordningen, at dispensationer er en undtagelse fra reglerne, og at en dispensation kan kun gives under særlige omstændigheder til en begrænset og kontrolleret anvendelse i nødsituationer.
I alt har Miljøstyrelsen modtaget otte ansøgninger i 2024 om dispensation til forbudte sprøjtegifte. Indtil nu er der givet dispensation til de fem, og ingen er blevet afvist. Alle fem har modtaget dispensation i mindst syv år eller længere.
Det juridiske arbejde med stævningen udføres af advokat Nikolaj Nielsen fra firmaet Kontra Advokater. Den vil i nærmeste fremtid blive forelagt miljøminister Magnus Heunicke som øverst ansvarlige for den ulovlige dispensationspraksis. Ministerens svar på stævningen vil afgøre sagens videre forløb ved en dansk domstol.
Kontakt:
Landsforeningen Praktisk Økologi, forkvinde Astrid Sandmark
mobil 26 23 02 82 mail: forkvinde@praktiskoekologi.dk
"Vi ved at mange naboer oplever at sprøjtemidler driver ind i deres haver, og det giver en utryghed, særligt når man gerne vil dyrke sin have økologisk. De af vores medlemmer som bor i det åbne land og en naboer til de marker, hvor de her midler bliver brugt er med rette meget bekymret for, hvad det har af påvirkning."
Frie Bønder – Levende Land, formand Ole Kjærulff Davidsen
mobil 26 84 90 90 mail: olekdavidsen@gmail.com
”Der aftegner sig desværre et mønster af, at danske myndigheder underimplementerer EU's forordninger, når det drejer sig om landbrug og miljø. I tilfældet med dispensationer fra forbud imod påviseligt livsfarlige gifte er det særligt forkasteligt, da det sætter den enkelte landmand i et umuligt dilemma: Enten sætter hun eller han sit og andres helbred på spil, eller også gælder det virksomheden, når andre, mindre standhaftige kolleger får en uretmæssig konkurrencefordel. Med sin kompensationspraksis gavner Miljøstyrelsen ikke landbruget - tværtimod.”
Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis, daglig leder Lars Myrthu-Nielsen
mobil 62 24 43 24 mail: lmn@eco-net.dk
"FULDT STOP FOR GIFT - vi skal tænke helt forfra!"
Foreningen Gylle.dk, redaktør Kjeld Hansen
mobil 26215326 mail: kjeld@baeredygtighed.dk
”Vi har valgt dette skridt, fordi vi finder det både uacceptabelt og risikabelt, at Miljøstyrelsen helt åbenlyst blæser på EU-lovgivningen og tillader en så aggressiv sprøjtegift, der kan påføre både mennesker og miljø alvorlige skadevirkninger. Vi finder det også stærkt betænkeligt, at miljøminister Magnus Heunicke forholder sig passivt til styrelsens lovbrud, selvom han udmærket godt ved, hvad der foregår.”
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkAstrid Sandmark
Tlf:26 23 02 82forkvinde@praktiskoekologi.dkLars Myrthu-Nielsen
Tlf:62 24 43 24lmn@eco-net.dkOleKjærulff Davidsen
Tlf:26 84 90 90olekdavidsen@gmail.comBilleder
Vedhæftede filer
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Nye vinde kan være hårde for fugle på træk over Middelhavet23.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Flere fugleforskere mener, at klimaforandringer måske er med til, at der er færre nordiske fugle, der yngler nu. En fuglestation i Grækenland fortæller om tusindvis af trætte og døde fugle, der er blevet slået ud af den hårde modvind, når de trækker nordpå om foråret. Også i Sverige siger de, at det skiftende vejr kan spille en rolle.
Se her – hvor der er fundet PFAS-gifte i din kommune!22.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
De sidste fire år er der blevet taget over 15.000 miljøprøver for PFAS rundt omkring i Danmark, og resultaterne ligger frit tilgængelige på Miljøportalen. Men det er ikke altid nemt for folk flest at finde dem. Med det her interaktive kort håber vi at gøre det lettere at forstå, hvordan PFAS er spredt i Danmark
Kampen om Gudenåen21.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Siden man byggede Tangeværket i 1921, har der været diskussion om at blokere Gudenåen, men selv efter over hundrede års debat, tør politikerne stadig ikke tage tyren ved hornene. I stedet for at tage fat på problemet, har de igen oprettet en arbejdsgruppe…
Vinterens fuglefattige skov med kragetæer20.1.2025 05:55:00 CET | Aktuelt
Snefald giver anledning til sporjagt, og i årets allerførste dage bød muligheden sig til. I statsskovene lige syd for sjællandske Kirke Hvalsø var der kortvarigt vintereventyr med sne, og frosten var begyndt at størkne stiernes muddersøle. Men der var påfaldende fugletomt og tyst - kun en ravns dybe og klangfulde ”korrp” bar lige akkurat til fra en fjernere skovpart
Vild med pesticider?17.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Når de fleste forskere siger, at pesticider er et problem, burde medierne virkelig sørge for at give os den rigtige info, når de vælger klummer og meningsindhold. Det ville jo hjælpe med at få en bedre og mere demokratisk samtale i offentligheden
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum