Aarhus Universitetshospital

210 eksperter fra 17 lande til transplantationskongres i Aarhus

Del

Transplantationsspecialister på Aarhus Universitetshospital tager 29.-31. maj 2024 i Aarhus imod kolleger fra 17 lande til den 31. kongres i Scandinavian Transplantation Society.

Den 31. nordiske transplantationskongres foregår på Helnan Marselis Hotel i Aarhus og har 210 deltagere fra 17 lande.
Den 31. nordiske transplantationskongres foregår på Helnan Marselis Hotel i Aarhus og har 210 deltagere fra 17 lande.

Hvert andet år mødes specialister i organtransplantation fra både Skandinavien og fra en række andre lande for at drøfte de nyeste udviklinger indenfor transplantation af organer som nyrer, hjerter, lunger og lever. Denne gang er det specialister på Aarhus Universitetshospital, der har organiseret Congress of the Scandinavian Transplantation Society og er værter for 210 kolleger fra i alt 17 lande.

Et af de store emner på kongressen er status og erfaringer med donation efter cirkulatorisk død (DCD), som blev gjort mulig i Danmark i 2023, og som i første omgang er indført på de fire store universitetshospitaler; Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Rigshospitalet. Donation efter cirkulatorisk død vokser kraftigt i hele Norden, hvor der allerede gennemført omkring 150 DCD-transplantationer, og DCD forventes at give et betydeligt bidrag til flere organer til gavn for de patienter, som står på venteliste til transplantation.

Et andet stort emne er brugen af nye teknologiske muligheder for at beskytte et organ i den tid der går, mellem organet tages ud af donoren, til det sættes ind i modtageren. I dag er er der udviklet maskiner, som kan cirkulere kold eller varm væske og evt. medicin gennem organet i ventetiden, hvilket ser ud til at beskytte organerne bedre uden for kroppen og tillader længere transporttid inden transplantation.

Et tredje stort emne er, hvordan transplantationslæger kan udnytte avanceret viden om immunforsvaret til at hjælpe transplanterede patienter med at holde et transplanterede organ i live så længe som muligt med så få bivirkninger for patienten som muligt, samt hvordan lægerne kan gribe ind og behandle i tilfælde af komplikationer.

Transplantation af andet end organer tages denne gang op som et særligt emne, fordi Aarhus Universitetshospital i kraft af Den Danske Hornhindebank og Center for Fækal Mikrobiota Transplantation (CEFTA) har særligt ekspertise i transplantation af væv, celler og afføring.

Scandinavian Transplantation Society blev stiftet i 1983 i Aarhus for at stimulere samarbejde om forskning og udveksling af ideer til udvikling af transplantation i de skandinaviske lande.

Kontakter

Professor Hans Eiskjær, Hjertesygdomme. Tlf.: 3092 2347. Mail: hanseisk@rm.dk.
Cheflæge Lars Ilkjær, Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi, Tlf.: 3092 2394. Mail: larsilkj@rm.dk
Ledende overlæge Pernille Koefoed-Nielsen, Blodbank og Immunologi, Tlf.: 2966 5227. Mail: pernkoef@rm.dk
Overlæge Karin Skov, Nyresygdomme. Tlf.: 4046 0275. Mail: kariskov@rm.dk

Vedhæftede filer

Links

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.

Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.  

Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

Bedre hjælp til børn og unge med BED2.7.2024 14:11:36 CEST | Pressemeddelelse

Binge Eating Disorder (BED) er den mest udbredte spiseforstyrrelse, men få kender lidelsen - især når det gælder børn og unge. Nationalt Center for Overvægt lancerer nu et screeningsværktøj og informationsmaterialer til at understøtte praktiserende læger i at forstå og opdage BED hos børn og unge. Projektet, finansieret af Sundhedsstyrelsen, inkluderer også viden og videoer til pårørende og de unge om BED, og hvordan de får hjælp.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye