Mangel på bind og tamponer i skolen får hver tiende elev til at skippe undervisning
Seks ud af ti menstruerende elever i Danmark er gået glip af undervisning på grund af deres menstruation. Ofte skyldes det kraftige menstruationssmerter, men for hver tiende handler det om noget så ærgerligt som manglende adgang til menstruationsbeskyttelse. Tre ud af fire elever ville også føle sig mere trygge i skolen, hvis de havde adgang til gratis menstruationsbeskyttelse. Men kun hver fjerde har tilgængelig menstruationsbeskyttelse på deres skole i dag. Det viser en ny Sifo-rapport, hvor en række danske skoleelever har svaret på en undersøgelse. Rapporten er udarbejdet på vegne af hygiejne- og sundhedsvirksomheden, Essity.
Hver tiende menstruerende elev – det svarer til ca. 17.000 danske unge[1], hvis man kigger på antallet af elever i menstruationsalderen i Danmark – er gået gået glip af undervisning, fordi de ikke havde adgang til menstruationsbeskyttelse i skolen. Rapporten, der er udarbejdet på vegne af Essity, fastslår også, at 76% af eleverne ville føle sig mere trygge i skolen, hvis de havde adgang til gratis menstruationsbeskyttelse. Selvom gratis menstruationsbeskyttelse i høj grad ville øge tryghedsfølelsen, siger 26% af eleverne, at deres skoler allerede tilbyder det i dag. I de tilfælde, hvor skolen rent faktisk tilbyder gratis menstruationsbeskyttelse, skal de fleste dog stadig besøge skolens sundhedsplejerekse for at få produkterne.
Toiletpapir som beskyttelse
Lidt over hver tiende menstruerende elev (14%) angiver, at de fik deres allerførste menstruation i skolen. At skolen er forberedt og støttende, når det kommer til at håndtere disse situationer, kan i nogle tilfælde være helt afgørende, især for de unge, hvis menstruationen kommer tidligere end forventet.
Samtidig er det tydeligt, at stigmatisering omkring menstruation stadig eksisterer, for hver tredje elev føler sig utryg ved at tale om menstruation i skolen. Dette er mest udtalt blandt de yngste elever i alderen 13-14 år, hvor seks ud af ti elever angiver, at de ikke er trygge ved at tale om menstruation. På trods af denne tilbageholdenhed, i forhold til at tale om menstruation med deres venner, oplevede mange elever, der fik menstruation uventet i skolen og ikke havde adgang til menstruationsbeskyttelse, at de var nødt til at løse situationen ved enten at spørge en veninde, gå til sundhedsplejersken eller bruge skolens toiletpapir som alternativ beskyttelse. Desuden har 6% af eleverne oplevet, at de måtte forlade skolen, fordi de skulle hente menstruationsbeskyttelse.
Medafsendere af rapporten er Essitys mærker Libresse og Tork. Nicolai Hartung, Customer Marketing Manager for Tork, kommenterer: ”Det, at så mange føler sig utilpas ved at tale om menstruation i skolen og ville føle sig mere trygge, hvis de fik tilbudt gratis menstruationsbeskyttelse, er en øjenåbner. Det er ikke kun et spørgsmål om hygiejne, men også en snak om lighed, værdighed og elevernes ret til fuldt ud at kunne deltage i deres uddannelse. Ingen elev skal gå glip af undervisning på grund af basale behov”.
Mest fravær på grund af menstruation på Sjælland
Syv ud af ti elever på Sjælland angiver, at de har misset undervisning på grund af deres menstruation, sammenlignet med seks ud af ti elever i hovedstaden og fem ud af ti elever i hhv. Midtjylland og Nordjylland. Størstedelen af dette fravær skyldes kraftige menstruationssmerter. Dog angiver næsten fire gange så mange elever på Sjælland (14%) sammenlignet med hovedstaden (4%) og Nordjylland (3%), at manglende menstruationsbeskyttelse er årsagen. Næsten halvdelen af eleverne på Sjælland angiver også, at de ikke er trygge ved at tale om menstruation i skolen. Det er flere end i Midtjylland, Syddanmark og hovedstaden. I Midtjylland og Syddanmark er det hver tredje elev, der ikke føler sig tryg ved at snakke om menstruation, og i hovedstaden gælder det for hver fjerde elev.
Asger Kjær Sørensen, formand for organisationen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, mener, at flere skoler burde tage deres elevers tryghed i betragtning, når de diskuterer spørgsmål, der vedrører menstruationsbeskyttelse og skoletoiletter. Han uddyber: “Adgangen til menstruationsprodukter i skolen er et af de vigtigste spørgsmål for mange elevråd rundt om i landet. At kunne føle sig sikker i skolen er en forudsætning for en vellykket skolegang – og her er adgangen til bind og tamponer vigtig”.
Få adgang til hele rapporten, besøg: www.mensiskolen.dk
______________________________________________________________________________________
De vigtigste resultater fra undersøgelsen:
87% har tilbagevendende menstruationer.
58% (netto) har misset undervisning på grund af deres menstruation. Geografisk fordeling: Sjælland: 69%, Hovedstaden: 62%, Midtjylland: 54% og Nordjylland: 48%.
50% af dem, der gik glip af undervisning, angiver, at det skyldes menstruationssmerter.
9% af dem, der gik glip af undervisning, angiver, at det skyldes manglende adgang til menstruationsbeskyttelse. Geografisk fordeling: Sjælland: 14%, Hovedstaden: 4%, Nordjylland: 3%.
76% ville føle sig noget eller meget mere trygge, hvis skolen tilbød gratis menstruationsbeskyttelse.
26% angiver, at deres skole tilbyder gratis menstruationsbeskyttelse, og bland disse svarer 20%, at det kun er tilgængeligt hos skolens sundhedsplejerske.
11% angiver, at de fik deres første menstruation i skolen. Blandt 13-årige er tallet 17%.
34% angiver, at de ikke føler sig trygge ved at tale åbent om menstruation i skolen. Blandt 13-årige er tallet 58%, og blandt 14-årige er tallet 61%. Geografisk fordeling: Sjælland: 48%, Midtjylland: 35%, Syddanmark: 34%, Hovedstaden: 26%.
44% har bedt en skolekammerat om menstruationsbeskyttelse, når de har fået menstruation uventet i skolen. 19% har brugt toiletpapir som midlertidig beskyttelse, og 11% har spurgt skolens sundhedsplejerske.
60% angiver, at det er vigtigt, at skolen tilbyder gratis menstruationsbeskyttelse.
Kilde: Essity/Tork
______________________________________________________________________________________
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført i Kantar Medias webpanel (Sifo-panelet) i perioden 2.-4. februar 2024. I Danmark er 524 piger i alderen 13-18 år blevet interviewet. Panelet er nationalt repræsentativt og rekrutteret ud fra tilfældig udvælgelse. Der er ingen selvrekruttering i Kantar Medias webpanel (Sifo-panelet).
[1] Beregnet på tal fra Danmarks Statistisk
Nøgleord
Kontakter
Emma MølhaveKompas Kommunikation
Tlf:51346151emmam@kompas.dkCamilla HultEssity
camilla.hult@essity.comBilleder
Om Essity
Essity er en førende global hygiejne- og sundhedsvirksomhed. Vi øger folks velvære gennem vores produkter og tjenester. Salget foregår i cirka 150 lande under de globalt førende brands TENA og Tork samt andre stærke brands som Actimove, JOBST, Knix, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Modibodi, Nosotras, Saba, TOM Organic, Tempo, Vinda og Zewa. Essity har omkring 48.000 ansatte. Nettoomsætningen i 2022 var cirka SEK 156 milliarder (EUR 15 milliarder). Hovedkontoret ligger i Stockholm og Essity er noteret på Nasdaq Stockholm. Essity nedbryder barrierer for øget velvære og bidrager til et sundt, bæredygtigt og cirkulært samfund. For mere information, besøg www.essity.com.
Følg pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation
Danske gør-det-selv-entusiaster tvivler på deres partnere: ”Jeg gør det bedst selv”9.12.2024 16:01:32 CET | Pressemeddelelse
Danskere har stor selvtillid, når det kommer til at udføre forskellige gør-det-selv-projekter i hjemmet – men er betydeligt mere skeptiske over for deres partners evner. Syv ud af ti mener, at de kan samle et møbel på egen hånd, mens kun fire ud af ti tror, at deres partner kan klare det. Tilsvarende mener seks ud af ti, at de selv kan male eller tapetsere, mens kun fire ud af ti har tillid til, at deres partner kan gøre det. Det fremgår af en ny YouGov-undersøgelse udført på vegne af gulvproducenten Pergo.
Adyen udvider partnerskabet med Zalando Payments for at forbedre betalingsoplevelsen i hele Europa14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Adyen, den foretrukne finansielle teknologiplatform for førende virksomheder, annoncerer udvidelsen af sit mangeårige strategiske partnerskab med Zalando, Europas førende online modeplatform med flere brands. Det styrkede samarbejde bekræfter Adyens rolle som en af Zalandos betalingspartnere på 15 europæiske markeder, samtidig med, at Adyen bliver den eksklusive betalingspartner for udvalgte lokale betalingsmetoder som Cartes Bancaires i Frankrig og Bancontact i Belgien. Som partner hjælper Adyen Zalando med at sikre, at deres kunder ubesværet kan betale med deres foretrukne betalingsmetoder, og opnå en problemfri betalingsoplevelse på shopping-platformen. Samarbejdet omfatter et fælles fokus på at forbedre sikkerheden og bekvemmeligheden ved online betalinger, med løbende forbedringer af 3D Secure-transaktioner som en del af rammerne for Payment Services Directive 2 (PSD2). Disse forbedringer understøtter både kundernes bekvemmelighed og øger Zalandos konverterings succes. Network Tok
Ny rapport undersøger effekter af vaccination mod rotavirus til børn i Danmark1.11.2024 07:03:02 CET | Pressemeddelelse
En ny sundhedsøkonomisk rapport fra Copenhagen Economics, udarbejdet for GSK, undersøger fordele og ulemper ved at indføre vaccination mod rotavirus i det danske børnevaccinationsprogram. Rotavirus er en af de mest udbredte mave-tarminfektioner hos små børn, og på trods af de alvorlige konsekvenser for både børn, forældre og samfund er vaccinen stadig ikke en del af vaccinationsprogrammet i Danmark.
Ny undersøgelse afslører behovet for at fremme inkluderende hygiejne for at forbedre arbejdsmiljøet29.10.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny global undersøgelse foretaget af Tork fremhæver et overraskende og alarmerende problem: Næsten halvdelen af de adspurgte (44 %) føler sig nervøse for at bruge offentlige toiletter – en bekymring, som også påvirker medarbejdere på deres arbejdsplads.
Hver tredje dansker er klar til at skære ned i abonnementstjenesterne23.10.2024 09:29:14 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra fintech-platformen Adyen viser, at 38% af danske forbrugere allerede har afmeldt eller planlægger at afmelde abonnementstjenester og - produkter. Det fremgår af Adyens Global Digital Report. I dag har 8 ud af 10 danskere mindst én abonnementstjeneste, og i gennemsnit har danskerne lidt over tre abonnementstjenester hver.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum