Aarhus Universitet: Arts

Forskningsprojekt om kreolsk sprog modtager bevilling

Del

Et forskningsprojekt om det kreolske sprogs fødsel og udvikling af Peter Bakker fra Afdeling for Lingstivik på Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på knap 6,2 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Projektet er det første i verden, der følger et spontant kreeret sprog fra dets fødsel til dets fulde udvikling. 

Peter Bakker, lektor på lingvistik på Aarhus Universitet.
Peter Bakker, lektor på lingvistik på Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet

I det sene 1600-tal på øen St. Thomas i Dansk Vestindien opstod det første kreolske sprog i kommunikationen mellem slavegjorte afrikanere og europæiske kolonister. I dag er der cirka 100 kreolske sprog i verden, og det er fødslen og udviklingen af disse, som lektor på lingvistik Peter Bakker i sit forskningsprojekt med titlen 'Digital demography, creole creation, light on letters: unravelling the unique case of the genesis and development of Creole language of the Danish West Indies' vil undersøge. Ved hjælp af sproglig og demografisk data vil Peter Bakker sammen med tre postdocs kortlægge det kreolske sprogs grammatiske udviklinger og ordforråd.

Det er første gang i verden, at et videnskabeligt projekt følger et spontant kreeret sprog fra dets fødsel til dets fulde udvikling.

Med forskningsprojektet håber Peter Bakker at udbrede kendskabet til det nu uddøde kreolske sprog, ligesom at det måske kan føre til et paradigmeskifte inden for sprogforskning. 

"Det kunne føre til et paradigmeskifte, idet det er allerførste gang, at man kan rekonstruere et sprog fra dets fødsel i 1600-tallet og følge dets hurtige udvikling gennem tiden," siger Peter Bakker. 

Forskningsprojektet har modtaget en bevilling på knap 6,2 millioner af Danmarks Frie Forskningsfond. 

Læs mere på Danmarks Frie Forskningsfonds hjemmeside.

Yderligere oplysninger

Peter Bakker, lektor
Institut for Kommunikation og Kultur, Afdeling for Lingvistik, Kognitionsvidenskab og Semiotik 
Maillinpb@cc.au.dk
Telefon: +45 87162146

Mathias Holm Guldberg, kommunikationsmedarbejder
Aarhus Universitet - Institut for Kommunikation og Kultur 
Mail: magu@cc.au.dk
​​​​​​​Telefon: +45 22133137



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Dansk film er helt sin egen31.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny EU-forskningsrapport med titlen Small European Film Markets: Portraits and Comparisons tegner et billede af dansk film som en ener inden for europæisk film. Rapporten udspringer af Horizon Europe-projektet, CresCine (2023-2026), og blev lanceret sidste uge på filmfestivalen i Cannes. Rapporten sammenligner dansk film med seks andre små europæiske filmlande på en lang række parametre. De øvrige lande er Estland, Belgien (Flandern), Irland, Kroatien, Litauen og Portugal. Den primære periode for sammenligningerne er 2014-2022, mens nyere tendenser kommenteres undervejs.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye