Naturligt stof fra granatæbler kan forbedre behandling af Alzheimers
Et stof, der naturligt forekommer i blandt andet granatæbler, jordbær og valnødder har vist sig at kunne hjælpe på hukommelse og forbedre behandlingen af Alzheimers sygdom. Det viser et nyt studie på mus fra Københavns Universitet.

Et stof, der naturligt forekommer i blandt andet granatæbler, jordbær og valnødder har vist sig at kunne hjælpe på hukommelse og forbedre behandlingen af Alzheimers sygdom. Det viser et nyt studie på mus fra Københavns Universitet.
Glemsomhed, problemer med at finde ord og forvirring over tid og sted. Det er nogle af de mest almindelige symptomer på Alzheimers sygdom.
Nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget, at en hel almindelig frugt kan hjælpe.
”Det naturligt forekommende stof, Urolithin A, der blandt andet findes i granatæbler, kan hjælpe hukommelse og andre konsekvenser af demens. Det ser vi i musemodeller med Alzheimers,” siger Vilhelm Bohr, der er adjungeret professor ved Institut for Cellulær og Molekylær Medicin på Københavns Universitet og professor ved National Institute on Aging i USA.
Det er gode nyheder for patienter med demenssygdomme, der i dag er svære at behandle.
”Perspektiverne er ret gode for mennesker, selvom det er et mussestudie. Der er indtil videre lovende forskning for stoffet i muskler, og der er også igangsat kliniske studier på mennesker.”
Stoffet hjælper på hjernefunktion
Tidligere har forskerne opdaget, at et molekyle, det såkaldte nikotinamidribosid (NAD supplementering), er vigtig, når det handler om neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons. Det hjælper nemlig aktivt med at fjerne dårlige mitokondrier fra hjernen.
”Mange, der har neurogenerative sygdomme, får nedsat funktion af mitokondrierne kaldet mitofagi. Det betyder, at hjernen har svært ved at fjerne dårlige mitokondrier, så de ophober sig, og det giver problemer i hjernefunktionen. Hvis man kan stimulere mitofagi-processen, hvor dårlige mitokondrier bliver fjernet, så kan man få nogle meget positive resultater.”
Deres nye resultater viser så, at det stof, der findes i granatæbler, Urolithin A, er lige så effektivt som NAD supplementering til at fjerne de dårlige mitokondrier i hjernen.
Kan måske virke forebyggende
Forskerne er ikke langt nok i deres forskning til at kunne svare på, præcis hvor meget Urolithin A, der skal til for at det kan hjælpe på hukommelsen og på symptomer ved blandt andet Alzheimers.
”Vi har ikke et klart billede af dosis endnu. Men man kunne forestille sig, at det er mere end et granatæble om dagen, og det findes også i pilleform, så vi arbejder klinisk med at finde de rigtige mængder,” siger Vilhelm Bohr.
Han håber desuden, at det på sigt er noget, man kan give forebyggende uden betydelige bivirkninger.
”Fordelen ved at arbejde med et naturligt stof, er at der er mindre risiko for bivirkninger. Med NAD har vi efterhånden flere studier, der peger på, at der ikke er alvorlige bivirkninger. Der er lidt mindre viden om Urolithin A, men der er som nævnt igangsat kliniske studier,” siger han og fortsætter:
”Hvis vi skal spise et eller andet, der hen ad vejen gør det mindre sandsynligt, at vi får Alzheimers, hvilket der er meget snak om, så skal vi sikre os, at det ikke er noget, der har betydelige bivirkninger.”
Studiet ”Urolithin A improves Alzheimer’s disease cognition and restores mitophagy and lysosomal functions” er udgivet i Alzheimers and Dementia.
Nøgleord
Kontakter
Sascha Kael RasmussenPressemedarbejder
Tlf:93565168sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dkOm Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Fra Stevns til Månen: Dansk-ledet rummission skal kortlægge Månens overflade17.12.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet skal stå i spidsen for den første danske månemission. Missionen skal kortlægge Månens overflade i hidtil uset detaljegrad, som skal gøre det sikkert at lande og etablere baser på Månen i fremtiden.
Your Christmas decorations may be hiding a tiny bit of badger and toad16.12.2025 09:27:05 CET | Press release
Researchers at the University of Copenhagen have discovered that moss acts as a natural trap for environmental DNA. This discovery opens the door to using moss as a simple, gentle and inexpensive method of monitoring biodiversity – from birds and mammals to fungi, insects and microbes.
Din juledekoration gemmer måske på en lillebitte smule grævling og skrubtudse16.12.2025 09:17:58 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at mos fungerer som en DNA-fælde i naturen. Og den opdagelse åbner for mos som en enkel, billig og skånsom metode til at holde øje med biodiversiteten – fra fugle og pattedyr til svampe, insekter og mikrober.
Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”15.12.2025 10:29:09 CET | Pressemeddelelse
Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme frøsamlinger udgør.
Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige5.12.2025 06:18:59 CET | Pressemeddelelse
Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum