Green Power Denmark

Ny opgørelse: Vores elforbrug er milevidt fra klimamål

Del

EU’s klimamål kræver et elforbrug på 4.500.000.000.000 kilowatt-timer i 2030. Men en opgørelse fra Green Power Denmark viser, at i Danmark og resten af Europa går det trægt med at bruge den klimavenlige strøm – især i opvarmningen og industrien. Derfor foreslår den grønne erhvervsorganisation blandt andet, at EU sætter bindende mål for elektrificering.

Elforbruget skal mangedobles for, at Danmark og EU kan nå sine klimamål og Power-to-X-ambitioner. I 2030 skal elforbruget i Danmark og EU op på henholdsvis 94 og 4.500 terrawatt-timer (TWh), hvor det i dag ligger på henholdsvis 36 og 3.080 TWh.

Men det går for langsomt med at erstatte kul, olie og naturgas med grøn strøm i opvarmning, industri og transport. Det viser en ny opgørelse fra Green Power Denmark.

Forbruget af el i Danmark er kun øget med 1 TWh, siden et bredt flertal i Folketinget i 2020 satte klimamålet. Det svarer til to procent af den nødvendige direkte og indirekte elektrificering frem mod 2030. I EU er elforbruget faldet.  

- Elektrificeringen er i gang. Men lige nu tøffer vi afsted på en knallert, hvor vi ellers burde sidde i den hurtigste elbil med speederen helt i bund. Vi skal trykke på den store power knap, så vi fjerner CO2 i opvarmning, industri og transport og samtidig sikrer uafhængighed af fossile brændsler. Alt, der kan elektrificeres, skal elektrificeres, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og fortsætter:

- I Danmark er vi knalddygtige til at udvikle grøn teknologi og producere CO2-fri strøm. Vi har alle muligheder for at blive Europas power house. Men det sker kun, hvis nogen bruger strømmen, og i øjeblikket truer det lave elforbrug udbygningen af vindmøller og solceller. Vi skal have produktion og forbrug til at spurte om kap – ellers kommer vi alt for sent i klimamål, og andre lande løber med de grønne investeringer.

Opvarmning og industri hænger i bremsen
Opgørelsen fra den grønne erhvervsorganisation viser, at det især halter med at sætte grøn strøm til opvarmning og industri. I 2023 blev der installeret knap 4.000 nye naturgasfyr med en levetid på op mod 20 år, og Energistyrelsen skønner, at der i 2035 fortsat vil være 140.000 husholdninger, som varmer op med et naturgasfyr.

I industrien har andelen af el i det samlede energiforbrug stort set været uændret siden 2020. Ifølge opgørelsen fra Green Power Denmark er den kun steget med 0,4 procentpoint - fra 38,2 procent i 2020 til 38,6 procent i 2022. Det samlede tekniske potentiale for elektrificering af danske virksomheder i industrien ligger ellers på 92 procent af energiforbruget.

- Udviklingen flugter på ingen måde med vores klimaambitioner og den sikkerhedspolitiske situation, vi befinder os i. Det kalder på et nyt politiske fokus på at bruge den grønne strøm – både i Danmark og i EU. Der er behov for et klokkeklart signal fra politikerne om, at vi skal stoppe med at futte fossile brændsler af, siger Kristian Jensen.

EU skal sætte bindende mål for elektrificering
Den grønne erhvervsorganisation foreslår, at den kommende Europa-Kommission inden for de første 100 dage lancerer en handlingsplan for elektrificering. Den skal indeholde bindende mål for andelen af el af det samlede energiforbrug i EU i 2030 og 2040, samt en indikator, der kan skubbe på udviklingen i de klimaplaner, som medlemslandene melder ind til Europa-Kommissionen.

Derudover anbefaler Green Power Denmark, at den danske regering og Folketinget sætter slutdato for salg af nye naturgasfyr i 2025, lukker for gasnettet gerne før 2035 samt fordobler varmepumpepuljen. Og så skal elektrificeringen af industrien accelereres ved at give et skattemæssigt fradrag til virksomheder, som etablerer fuldt elektrificeret produktion i såkaldte grønne knudepunkter. Det kan konkret ske via et forhøjet afskrivningsgrundlag for elektriske investeringer.

- Der er ingen tvivl om, at mange husstande og virksomheder gerne vil elektrificere. Men flere tøver med at tage skridtet, da det kan være en stor økonomisk investering her og nu. Derfor bør politikerne hjælpe og tilskynde husstande og virksomheder til at træffe det grønne og elektriske valg. Det handler om CO2-reduktioner, arbejdspladser og forsyningssikkerhed, siger Kristian Jensen.

Topmøde med fokus på et elektrisk Danmark og Europa
Green Power Denmarks Topmøde, som finder sted i dag, sætter fokus på, hvordan vi skaber et elektrisk Danmark og Europa. Her stiller den grønne erhvervsorganisation spørgsmålet til de danske spidskandidater til Europa-Parlament under valgkampens første store klima- og energipolitiske debat med deltagelse af:

  • Christel Schaldemose, S
  • Sigrid Friis, RV
  • Niels Flemming Hansen, K
  • Kira Marie Peter-Hansen, SF
  • Henrik Dahl, LA
  • Stine Bosse, M
  • Anders Vistisen, DF
  • Morten Løkkegaard, V
  • Kristoffer Storm, DD
  • Per Clausen, EL
  • Jan Kristoffersen, Alt.

Kontakter

Links

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Green Power Denmark: Permanent forhøjet forskningsfradrag er godt for Danmark20.6.2024 09:54:40 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen vil forhøje fradraget for forskning og udvikling til 120 procent. Fradraget gør det mere attraktivt for virksomhederne at investere i udvikling af nye grønne teknologier, som vi skal leve af i fremtiden. Men det er ærgerligt, at regeringen ikke bruger mere af det velvoksne råderum til et fradrag på 130 procent, som tidligere var den politiske ambition, mener Green Power Denmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye