Behandling mod diabetes ser ud til at beskytte mod udvikling af kronisk blodkræft
Lægemidlet metformin har en beskyttede effekt overfor sjældne kræftformer, der får stamcellerne i knoglemarven til at vokse ukontrolleret.
Personer, der tager metformin mod type 2-diabetes, er mindre tilbøjelige til at udvikle kroniske myeloproliferative neoplasier (MPN), der er nogle sjældne kræftformer, som får stamceller i knoglemarven til at vokse uhæmmet. Opdagelsen, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Blood Advances, sætter fokus på, om behandling med metformin kan beskytte mod udvikling af visse typer kræft.
Metformin er et lægemiddel, der bruges til at behandle forhøjet blodsukker hos personer med type 2-diabetes. Stoffet øger effekten af insulin, reducerer hvor meget glukose der frigives fra leveren og hjælper kroppen med at optage glukose. Tidligere undersøgelser tyder på, at behandlingen medfører en lavere risiko for udvikling af visse kræftsygdomme.
"MPN er meget inflammatoriske sygdomme, og derfor interesserer den antiinflammatoriske effekt af metformin vores forskergruppe. Studiet er det første, der undersøger sammenhængen mellem metforminbrug og risikoen for MPN," siger Anne Stidsholt Roug, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Aalborg Universitet.
MPN'er er en gruppe sygdomme, der påvirker, hvordan knoglemarven producerer blodceller, hvilket resulterer i en overproduktion af røde blodlegemer, hvide blodlegemer eller blodplader, der kan føre til blødningsproblemer, en større risiko for slagtilfælde eller hjerteanfald og organskader.
Forskerne sammenlignede metforminbrug i årene 2010 til 2018 blandt danske patienter diagnosticeret med MPN med en matchet kontrolgruppe af danskere. Det viste sig, at i gruppen af patienter med MPN var der færre, der havde taget metformin (7,0 %), sammenlignet med kontrolgruppen (8,2 %). Kun 1,1 % af MPN-patienterne havde taget metformin i mere end fem år sammenlignet med 2,0 % af kontrolgruppen.
"Vi var overraskede over den markante sammenhæng, vi så i data. Vi så den stærkeste effekt hos personer, der havde taget metformin i mere end fem år sammenlignet med dem, der havde taget behandlingen i mindre end et år, hvilket giver god mening, for for MPN’er er sygdomme, der udvikler sig over en længere periode," siger Daniel Tuyet Kristensen, der er læge på Aalborg Universitetshospital og ph.d-studerende ved Aalborg Universitet.
Undersøgelsen viser, at metformin ser ud til at beskytte mod alle undertyper af MPN, men undersøgelsen tager ikke højde for forskelle i livsstilsfaktorer som rygning, fedme og kostvaner, der også kan påvirke kræftrisikoen. Desuden er der behov for yderligere forskning for bedre at forstå, hvordan metformin beskytter mod udviklingen af MPN.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Registerundersøgelse
Samarbejdspartnere: Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet.
Ekstern finansiering: Kræftens Bekæmpelse
Interessekonflikter: Nej
Nøgleord
Kontakter
Anne Stidsholt Roug
Aarhus Universitetshospital, Blodsygdomme
Overlæge, ph.d
Tlf. 2464 1016
annrou@rm.dk
Daniel Kristensen
Læge, ph.d.-studerende
Aalborg Universitetshospital
daniel.k@rn.dk
Billeder
Links
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Ny forskning tyder på at forekomsten af epilepsi er undervurderet14.11.2024 08:27:59 CET | Pressemeddelelse
Et studie viser, at 697 pr. 100.000 indbyggere i Danmark har epilepsi, heraf har 264 pr. 100.000 indbyggere epilepsi som følge af en skade på hjernen. Men internationalt tæller epilepsi efter hjerneskade ikke med i statistikkerne.
Aarhusianerne strømmer til Blodbankens Plasmacenter13.11.2024 08:12:07 CET | Pressemeddelelse
En indsats for flere plasmadonationer har i løbet af få måneder resulteret i 1/3 flere tapninger af livsvigtigt blodplasma.
Ny forskning fører til ændring i overvægtsindsatser til børn med svær overvægt13.11.2024 07:28:49 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus har medført ændringer i Aarhus Kommunes indsats til børn med svær overvægt. Aarhus Kommune arbejder nu på at tilbyde en længerevarende og mere fleksibel indsats til børn med svær overvægt.
AUH indleder forsøg på at kurere den kroniske sygdom hepatitis B8.10.2024 10:03:42 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitetshospital (AUH) har netop igangsat et klinisk forsøg, der skal undersøge effekten af et monoklonalt antistof i behandlingen af kronisk hepatitis B. Forsøget udføres i samarbejde med universitetshospitalet Charité i Berlin.
Livstilsændringer på recept: Kan vi helt fjerne type 2-diabetes?1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stort nationalt forskningsprojekt skal undersøge, om type 2-diabetes kan gå væk alene ved hjælp af vægttab og skræddersyede kost- og motionsændringer. Projektet er det hidtil største af sin slags i Danmark og støttes med lidt over 100 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum