Man forsøgte at stoppe ham, men de musikalske rødder stak dybt i den portugisiske muld

Del

Med portugisiske sange viser Paul Hillier og vokalensemblet Coro Casa da Música, hvorfor Fernando Lopes-Graça endnu har stor betydning for portugisisk musik og kultur, når deres album udkommer den 14. juni 2024.

Det var både Fernando Lopes-Graças nyskabende blanding af portugisisk folkemusik ind i den klassiske musiks formsprog og hans åbne, vedvarende modstand mod diktaturet Estado Novo under António de Oliveira Salazar, der vækkede dyb genklang i det portugisiske folk.

Paul Hillier og vokalensemblet Coro Casa da Música har nu indspillet a cappella-værker, der understreger, hvorfor Fernando Lopes-Graça har central relevans for det 20. århundredes portugisiske musik og kultur.

Man forsøgte at stoppe ham

Gennem en lang periode af sit liv blev Fernando Lopes-Graça (1906-1994) forstyrret i sit musikalske virke på grund af sit politiske standpunkt. Som medlem af Det Kommunistiske Parti stod han i opposition til Salazars regime. I de 36 år, diktaturet regerede, havde Lopes-Graça regelmæssige konfrontationer med myndighederne og flere ophold i fængslet. I løbet af 1950’erne afskedigede regimet ham fra sin lærerstilling, nationale orkestre fik forbud mod at opføre hans værker, og man fratog ham rettighederne til sine værker.

… men de musikalske rødder stak dybt i den portugisiske muld

Efter en løsladelse i 1937 rejste Lopes-Graça til Frankrig og begyndte studier på Sorbonne med lærer Charles Koechlin på trods af, at hans stipendiat var annulleret af det portugisiske politiske politi. Ikke desto mindre dannede Lopes-Graça et stærkt musikalsk bånd til sit hjemland. Ligesom Bartók i Ungarn, som han ofte sammenlignes med, ændrede hans tilgang til komposition sig markant, da han fik øjnene op for portugisiske sanges traditioner. Han begyndte at harmonisere populære portugisiske sange og dykkede blandt andet dybt ned i hver regions særegenheder og accenter, som man kan høre i de tre regionale sange fra 1970’erne på dette album.

Lopes-Graça er i dag kendt for sit distinkte kompositoriske sprog, hvor folkemusikalsk materiale blandes ind i en traditionel klassisk form – og samtidig udforsker grænsen til atonalitet. Kombinationen af stilarterne gik igen i hans store værkproduktion, men er særlig bemærkelsesværdig i vokalmusikken.

 

Portugisiske sange

Værkerne på albummet her er skabt fra midten af 1940'erne og indtil, at Portugal blev fri af diktaturet i midten af 1970’erne. De kombinerer lyrik fra folkeviser til samtidig poesi. Tre sange for kor (1946) er eksempler på Lopes-Graças tidlige studier af folkemusik. I dem sætter han lyd på ordene fra tre samtidige digtere, herunder en kollega i kommunistpartiet, José Gomes Ferreira. Der er også tonesatte digte af den berømte portugisiske digter Luís Vaz de Camões fra det 16. århundrede. Man kan også høre to julekantater, hvor man måske kan kende den ene, Do Varão nasceu a vara, der deler melodi med den kendte, engelske carol Angels from the realms of glory (på dansk: Kom, Guds englekor i kæde).

Efter Nellikerevolutionen i 1974 kom en officiel anerkendelse af Lopes-Graças betydning for portugisisk kultur gennem flere statslige hyldester, hvor han stadig står som en central skikkelse. I år fejrer Portugal 50-året for revolutionen, så på trods af, at sangene først udkommer i 2024, er det måske det helt rigtige år for denne udgivelse!

Medvirkende

Den herboende engelske dirigent Paul Hillier har arbejdet med en lang række førende kammerkor i Europa. Han har modtaget to GRAMMY-priser for udgivelser med Theatre of Voices og Ars Nova Copenhagen. Hillier er tidligere udgivet på Naxos Danmark med netop Ars Nova Copenhagen samt med National Chamber Choir of Ireland

I 2009 modtog han en invitation fra Casa da Música, Portugals store nationale musikhus, om at deltage i at forme husets kor, og Hillier blev hoveddirigent indtil 2019: ”a very enjoyable 10 years,” tilføjer han.

Kammerkoret Coro Casa da Música består af 18 medlemmer. Portugisisk musik er et hovedfokus i korets repertoire – men også uropførelser af andre fremtrædende nutidige komponister er en del af deres programmer sammen med værker af nøglefigurer fra det 20. og 21. århundrede, herunder Schoenberg, Stockhausen, Ligeti og Cage. Blandt de verdenspremierer, Coro Casa da Música har opført, er selvfølgelig de genopdagede korværker af Lopes-Graça, indspillet på dette album.

Canções portuguesas udkommer 14. juni, men allerede i morgen, 17. maj, udkommer singlen:  Senhora do Livramento

For at se dette indhold fra www.youtube.com, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Canções portuguesas album trailer

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Coro Casa da Música & Paul Hillier
Coro Casa da Música & Paul Hillier
Download
Paul Hillier
Paul Hillier
Download
Coro Casa da Música & Paul Hillier
Coro Casa da Música & Paul Hillier
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Naxos Denmark ApS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naxos Denmark ApS

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye