Region Sjælland

Mere forskning for de fleste

Del

Det skal være lettere for alle faggrupper at forske i Region Sjælland, og regionens forskere skal være eksperter i det, som flest fejler. Det er nogle af elementerne i en ny forskningsstrategi.

Forskning fra Region Sjælland skal gøre en forskel for flest mulige borgere.

Derfor skal forskerne fremover lægge endnu mere vægt på at forske og blive førende specialister i de sygdomme, som flest fejler for eksempel diabetes, KOL, kræft og psykiatriske lidelser. Det skal blandt andet ske gennem et øget fokus på den borgernære forskning.

Det er et af de centrale elementer i en ny forskningsstrategi, som Regionsrådet netop har vedtaget.

- Vi mener det alvorligt, når vi siger, at Region Sjælland er til for borgerne. Vi skal ikke forske for forskningens skyld, men for borgernes, udtaler regionsrådsformand Heino Knudsen og fortsætter:

- Vores dygtige, modige og nysgerrige forskere skal udøve endnu mere forskning tæt på og med udgangspunkt i borgerne, og forskningen skal kunne bruges meget hurtigt til mere forebyggelse, bedre behandling og flere sunde leveår for flest muligt.

Forskning bekæmper ulighed

Region Sjælland har på mange områder færre medarbejdere til at tage sig af borgerne sammenlignet med resten af landet.

Og den borgernære forskning bliver derfor endnu vigtigere i de kommende år, hvor regionen samtidig får flere ældre og flere borgere med kroniske sygdomme og multisygdomme.

- Det er afgørende, at forskningen kan medvirke til at udvikle regionens sundhedsvæsen som helhed med blik for, hvordan vi kan tilbyde bedre og mere bæredygtige behandlinger til flere, så tæt på som muligt. Derfor er det også vigtigt, at vores forskningsprojekter rækker ud over sygehusene og inddrager andre sektorer for eksempel det nære sundhedsvæsen i kommunerne, hvilket der allerede er en række gode eksempler på, siger Jens Ravn, formand for Udvalget for forebyggelse, det præhospitale område, forskning og innovation.

For eksempel forskes der lige nu på Sjællands Universitetshospital i, hvordan overgangene fra hospital til hjem kan blive bedre for borgere over 65 år (Bridging Safe Elderly Care). Blandt andet med henblik på at undgå unødige genindlæggelser.

Den tværfaglige og tværsektorielle forskning er desuden helt central på det nyåbnede Center for Sundhedsforskning i Nykøbing Falster, som har et særligt fokus på netop ulighed.

Lettere at forske for alle faggrupper

Et andet element i den nye forskningsstrategi er at gøre det nemmere for regionens medarbejdere at udøve forskning. Det er blandt andet planen, at der skal oprettes flere delestillinger, hvor arbejdstiden deles mellem forskning og klinisk arbejde.

Som noget nyt vil der blive endnu større fokus på at oprette delestillinger for sygeplejersker, fysioterapeuter og andet sundheds- og socialfagligt personale.

- Muligheden for at udøve forskning er en væsentlig faktor i forhold til at tiltrække og holde fast i dygtige medarbejdere inden for alle faggrupper, siger lægefaglig koncerndirektør Jesper Gyllenborg og fortsætter:

- Vi vil derfor blandt andet skabe mere tid til, at flere ansatte kan komme til at forske. Flere delestillinger skal, udover at gøre det mere attraktivt at arbejde i Region Sjælland, også sikre, at forskningen har tæt tilknytning til den kliniske hverdag og dermed til borgernes reelle problemstillinger.


FAKTA: Forskningsstrategiens fem temaer

Strategien har fem temaer og de underliggende indsatser er valgt på baggrund af en række workshops med borgere, forskere og politikere.

Strategien vil nu blive omsat til konkrete handlinger.
 
1. Forskning for de fleste
Vi forsker i det, de fleste fejler, og det der kommer flest borgere til gavn. Den borgernære forskning skal give borgerne endnu bedre behandlinger, mere lighed i sundhed og flere sunde leveår.

2. Partnerskaber for mere lighed i sundhed
Samarbejde gør Region Sjællands forskning stærkere. Vores forskning går på tværs af
sygehuse, sociale institutioner, sektorer og faggrupper og underbygger et helhedsorienteret
sundhedsvæsen. Vi indgår partnerskaber med forskningsinstitutioner, erhvervsliv og
patientforeninger, så vi kan skabe mere lighed i sundhed og gøre sundhedsvæsenet bæredygtigt.

3. Mere inddragelse, anvendelse og formidling
Borgerne er med i alle faser af forskningen i Region Sjælland. Det sikrer, at vores forskning er
relevant og giver værdi for borgerne. Vi vil arbejde for, at de gode resultater fra forskningen
implementeres og spredes.

4. Forskerkarrierer tæt på borgerne
Vi skaber attraktive forskningsmiljøer i alle dele af social- og sundhedsvæsenet i Region Sjælland.
Borgernær forskning og flere delestillinger skal give gode karrieremuligheder og være med til at
tiltrække og tilknytte dygtige medarbejdere, der drives af ønsket om at forske tæt på og sammen med vores borgere.

5. Et solidt fundament for vækst i forskningen
Region Sjælland tilbyder en stærk og sammenhængende forskningsstøtte og en solid
forskningsfinansiering, så forskerne kan fokusere på deres forskning, og så flere medarbejdere
motiveres til at forske. Forskning skal have høj prioritet overalt i organisationen.

Hele den nye forskningsstrategi kan læses i vedhæftede.

Kontakter

Heino Knudsen, regionsrådsformand, 51 14 54 96
Jens Ravn, udvalgsformand, 51 54 08 82
Jesper Gyllenborg, koncerndirektør, 60 77 06 07

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

Region Sjælland: Økonomiaftale udvikler sundhedsvæsnet og sætter spot på ulighed1.6.2024 10:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Med aftalen om regionernes økonomi for 2025 gives et samlet løft på næsten 2 mia. kr. ekstra til driften samt 600 mio. kr. til allerede i år at tøjle stigende udgifter. Regionsrådsformand Heino Knudsen glæder sig over en god aftale med regeringen og er særligt tilfreds med, at det er lykkes at få en pulje på 100 mio. kr. med i aftalen til at bekæmpe ulighed i sundhed i Region Sjælland og Region Nordjylland.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye