Udenrigsministeriet

Danmark støtter etableringen af et Røde Kors felthospital i Gaza

Del

Den humanitære situation i Gaza er katastrofal. Mere end 34.900 civile har mistet livet, og mere end 78.500 er sårede. Den svære situation betyder også, at smitsomme sygdomme spreder sig hurtigere end normalt.

Sundhedssystemet er på kanten af kollaps som følge af igangværende kamphandlinger og mangel på sikkerhed, forsyninger og personale. Ifølge FN er kun 12 af Gazas omkring 36 hospitaler delvist funktionsdygtige.  Derfor har Danmark støttet etableringen af et felthospital i Gaza.

”Det er en forfærdelig situation, som civile i Gaza står i. Mens krigen raser, stiger behovet for medicinsk hjælp og behandling. Sundhedsvæsenet i Gaza er blevet udhulet i en sådan grad, at de syge og sårede har meget svært ved at få hjælp. Derfor har vi hjulpet Røde Kors med at etablere et felthospital. Hospitalet og dets lægefaglige personale er et vigtigt skridt i at forbedre vilkårene for den hårdt trængte civilbefolkning.”, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Danmark har støttet Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) med 5 millioner kroner til etableringen og driften af felthospitalet i Gaza. Andre tidligere danske bidrag til den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) bidrager også til driften af hospitalet.

”Behovet for adgang til behandling i Gaza er akut. Mere end 78.500 er sårede og størstedelen af hospitalerne fungerer ikke længere. Derfor er det vigtigt, at Røde Kors har etableret et felthospital i Gaza. Men der er behov for langt mere. Danmark fortsætter presset på Israel for at lukke langt mere nødhjælp ind i Gaza, ligesom vi fortsætter presset for etableringen af en humanitær våbenhvile hurtigst muligt,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Hospitalet vil have 60 sengepladser og vil kunne tilse mellem 200 -250 patienter om dagen og tilbyde både traumebehandling for syge og sårede såvel som med kirurgisk, medicinsk, pædiatrisk og obstetrisk behandling.

”Felthospitalet er en livsvigtig støtte til mennesker, i en desperat situation. Det er blevet til i et stort samarbejde på tværs af hele Røde Kors-bevægelsen, som vi er stolte af at tage del i og bidrage til. Udover felthospitalet fortsætter vi også vores arbejde på andre sundhedsfaciliteter, ambulancekørsel og nødhjælpsindsats,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

Røde Kors i Danmark bidrager med personale, telte til de udstationerede sygeplejersker og læger på felthospitalet samt et vandrensningssystem, der benytter sig af omvendt osmose til at rense saltvand til rent drikkevand til felthospitalet.

Baggrund

Der er over 2 millioner syge og sårede civile i Gaza og deres adgang til medicinsk hjælp og behandling er stærkt begrænset. Kun 12 af Gazas i alt 36 hospitaler er delvist funktionsdygtige. Herudover er omkring 71 pct. af sundhedscentrene i Gaza ude af funktion. Derudover er der akut mangel på medicin og brændstof til at holde de tilbageværende faciliteter kørende.

Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) har været tilstede i Palæstina siden 1967 og samarbejder med de nationale Røde Kors og Røde Halvmåne-organisationer. Ud over fokus på humanitært diplomati bidrager ICRC med levering af medicinsk udstyr, facilitering af ambulancehjælp, lægefaglig støtte til hospitaler og sundhedsklinikker til behandling af sårede og syge, vandforsyning, psykosocial støtte og nødhjælp til den krigsramte civilbefolkning. Danmark har støttet Internationalt Røde Kors arbejde i Palæstina med 58 mio. kr. siden konfliktens start den 7. oktober 2023.

For pressehenvendelser, kontakt pressevagten på pressevagten@um.dk eller +45 61 97 92 47.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd5.6.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind. Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til. ”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden. Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De perman

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye