Udenrigsministeriet

Regeringen hjælper med at få livstruende røg ud af hjem verden over

Del

Hvert år dør 3,7 millioner verden over for tidligt på grund af madlavning over åben ild eller brændefyrede komfurer. De bliver udsat for sundhedsskadelig røg fra madlavning baseret på trækul, brænde eller landbrugsaffald. Regeringen styrker nu arbejdet med at udbrede sundere og mere bæredygtige løsninger, også kaldet clean cooking, med 500 millioner kroner.

”Alt for mange mennesker er stadig tvunget til at lave mad over åben ild. Det er skidt for klimaet, og det er dybt sundhedsskadeligt. Især kvinder og børn er ramt af luftvejssygdomme og dør alt for tidligt. Det skal og kan vi gøre noget ved. Derfor prioriterer vi nu disse indsatser meget højt,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Et nyt dansk bidrag er annonceret på et topmøde om clean cooking i Paris i dag, med Tanzanias præsident og Norges statsminister som værter. Danmark annoncerer en styrket støtte på samlet 500 millioner kroner over de kommende fire år. Et første bidrag er 140 millioner kroner til Verdensbankens Clean Cooking Fond.

I Afrika alene dør over en halv million kvinder og børn årligt som følge af madlavning baseret på trækul og brænde, som skaber farlig røg og udleder CO2. I alt laver 2,3 milliarder mennesker verden over mad på ildsteder eller traditionelle komfurer, særligt i Afrika syd for Sahara. Hele 80 procent af Afrikas befolkning er udsat for den farlige røg. At tilberede tre måltider om dagen over åben ild svarer i nogle tilfælde til at ryge to pakker cigaretter dagligt. Desuden bruger en gennemsnitshusholdning syd for Sahara to timer hver dag på samle brænde. Den tid kunne kvinder og børn anvende på en anden måde – for eksempel at arbejde og optjene en indtægt eller uddanne sig.

Fonden arbejder med at udvikle markedet for mere effektive og renere komfurer. Det sker blandt andet med støtte til at udvikle nationale tilskudsordninger, så de fattigste får råd til at købe bedre men ofte lidt dyrere komfurer. Det udvikler et marked med lokale virksomheder, der leverer renere komfurer til en rimelig pris til blandt andet husholdninger, skoler og sundhedsklinikker. Danmark har eksempelvis støttet udrulningen af komfurer til 150 skoler i Rwanda.

Verdensbankens Clean Cooking Fond støtter også arbejdet med at udvikle nationale standarder for renere komfurer, og håndhæve standarder på markedet, så de skadelige modeller udfases.

Fonden vil levere clean cooking til 200 millioner mennesker, primært i Afrika.

Ud over sundhedsrisikoen, øger brug af biobrændsel til madlavning over åben ild globale udledninger af drivhusgas markant. Det gælder både selve afbrændingen, og træfældningen for at skaffe brænde til madlavning. Især tørre områder med en beskeden mængde træer og buske påvirkes kraftigt, binder derfor mindre CO2 og risikerer at blive lagt øde. Brugen af brændsel og trækul verden over bidrager årligt til skovrydning af et område på størrelse med Irland. Problemet er størst i Afrika, der står for mere end 60 procent af verdens trækulsproduktion.

”Indsatsen for renere madlavning er et godt eksempel på, at udviklings- og klimaindsatser går hånd i hånd. Vi kan redde liv ved at få mindre røg i køkkenet og samtidig mindske CO2-udledningerne. Det er oplagt, at vi fra dansk side engagerer os mere i den dagsorden,” siger Dan Jørgensen.

Ifølge IEA kan en transition til universel adgang ren energi til madlavning reducere globale udledninger 1.5 Gt CO2-eq i 2030, hvilket svarer den samlede udledning fra luft- eller søfart i 2022.

Baggrund

Clean cooking omfatter madlavning fra sikre og mere bæredygtige brændsler, som ikke forurener luften og gør folk i hjemmet syge. Det skal ses som kontrast til ildsteder eller traditionelle komfurer, som anvender biomasse som træ eller kul. Fire ud af fem indbyggere i Afrika laver stadig mad over åben ild eller på traditionelle ”komfurer”, som anvender forurenende brændstof.

Teknologiske løsninger på problemet eksisterer allerede og er let tilgængelige: Det kræver komfurer, der anvender mindre, sundere og mere bæredygtigt brændstof.

Derudover er omkostninger forbundet ved at løse problemet overkommelige, når man tager verdens ressourcer i betragtning. Der er brug for omkring 28 milliarder kroner (4 milliarder dollar) for at give samtlige indbyggere på det afrikanske kontinent adgang til renere og sikrere madlavning frem til 2030, vurderer det Internationale Energiagentur.

Regeringens nye bidrag kommer oven i Danmarks støtte til Verdensbankens Clean Cooking Fund. Her støtter regeringen i forvejen med 86 mio. kr. fra 2021-2025.

topmødet i Paris mødes ledere fra hele verden for at finde løsninger på udfordringerne inden for madlavning på det afrikanske kontinent. Værter for topmødet er Tanzanias præsident, Dr Samia Suluhu Hassan, Norges premierminister, Jonas Gahr Støre, Direktør for det International Energiagntur, IEA, Dr. Fatih Birol og formanden for den Afrikanske udviklingsbank, Dr. Akinwumi A. Adesina.

Verdensbankens Clean Cooking Fond søger at levere renere madlavning for 200 millioner mennesker, primært i Afrika. Fonden modtager offentlig støtte fra andre regeringer, og mobiliserer privat finansiering. Fonden hjælper med alt fra at rådgive om nationale tekniske standarder for komfurer, over kontrol af at standarderne overholdes, til at fastsætte tilskudsniveau og bidrage med tilskud, som gør komfurer mulige at få fingre i for de fattige befolkningsgrupper. Tilskuddene muliggør også en rentabel forretningsmodel for de lokale firmaer der producerer og/eller sælger komfurer.

Kontakt Udenrigsministeriets pressevagt – pressevagten@um.dk – for yderligere oplysninger.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd5.6.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind. Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til. ”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden. Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De perman

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye