Regeringen hjælper med at få livstruende røg ud af hjem verden over
Hvert år dør 3,7 millioner verden over for tidligt på grund af madlavning over åben ild eller brændefyrede komfurer. De bliver udsat for sundhedsskadelig røg fra madlavning baseret på trækul, brænde eller landbrugsaffald. Regeringen styrker nu arbejdet med at udbrede sundere og mere bæredygtige løsninger, også kaldet clean cooking, med 500 millioner kroner.
”Alt for mange mennesker er stadig tvunget til at lave mad over åben ild. Det er skidt for klimaet, og det er dybt sundhedsskadeligt. Især kvinder og børn er ramt af luftvejssygdomme og dør alt for tidligt. Det skal og kan vi gøre noget ved. Derfor prioriterer vi nu disse indsatser meget højt,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.
Et nyt dansk bidrag er annonceret på et topmøde om clean cooking i Paris i dag, med Tanzanias præsident og Norges statsminister som værter. Danmark annoncerer en styrket støtte på samlet 500 millioner kroner over de kommende fire år. Et første bidrag er 140 millioner kroner til Verdensbankens Clean Cooking Fond.
I Afrika alene dør over en halv million kvinder og børn årligt som følge af madlavning baseret på trækul og brænde, som skaber farlig røg og udleder CO2. I alt laver 2,3 milliarder mennesker verden over mad på ildsteder eller traditionelle komfurer, særligt i Afrika syd for Sahara. Hele 80 procent af Afrikas befolkning er udsat for den farlige røg. At tilberede tre måltider om dagen over åben ild svarer i nogle tilfælde til at ryge to pakker cigaretter dagligt. Desuden bruger en gennemsnitshusholdning syd for Sahara to timer hver dag på samle brænde. Den tid kunne kvinder og børn anvende på en anden måde – for eksempel at arbejde og optjene en indtægt eller uddanne sig.
Fonden arbejder med at udvikle markedet for mere effektive og renere komfurer. Det sker blandt andet med støtte til at udvikle nationale tilskudsordninger, så de fattigste får råd til at købe bedre men ofte lidt dyrere komfurer. Det udvikler et marked med lokale virksomheder, der leverer renere komfurer til en rimelig pris til blandt andet husholdninger, skoler og sundhedsklinikker. Danmark har eksempelvis støttet udrulningen af komfurer til 150 skoler i Rwanda.
Verdensbankens Clean Cooking Fond støtter også arbejdet med at udvikle nationale standarder for renere komfurer, og håndhæve standarder på markedet, så de skadelige modeller udfases.
Fonden vil levere clean cooking til 200 millioner mennesker, primært i Afrika.
Ud over sundhedsrisikoen, øger brug af biobrændsel til madlavning over åben ild globale udledninger af drivhusgas markant. Det gælder både selve afbrændingen, og træfældningen for at skaffe brænde til madlavning. Især tørre områder med en beskeden mængde træer og buske påvirkes kraftigt, binder derfor mindre CO2 og risikerer at blive lagt øde. Brugen af brændsel og trækul verden over bidrager årligt til skovrydning af et område på størrelse med Irland. Problemet er størst i Afrika, der står for mere end 60 procent af verdens trækulsproduktion.
”Indsatsen for renere madlavning er et godt eksempel på, at udviklings- og klimaindsatser går hånd i hånd. Vi kan redde liv ved at få mindre røg i køkkenet og samtidig mindske CO2-udledningerne. Det er oplagt, at vi fra dansk side engagerer os mere i den dagsorden,” siger Dan Jørgensen.
Ifølge IEA kan en transition til universel adgang ren energi til madlavning reducere globale udledninger 1.5 Gt CO2-eq i 2030, hvilket svarer den samlede udledning fra luft- eller søfart i 2022.
Baggrund
Clean cooking omfatter madlavning fra sikre og mere bæredygtige brændsler, som ikke forurener luften og gør folk i hjemmet syge. Det skal ses som kontrast til ildsteder eller traditionelle komfurer, som anvender biomasse som træ eller kul. Fire ud af fem indbyggere i Afrika laver stadig mad over åben ild eller på traditionelle ”komfurer”, som anvender forurenende brændstof.
Teknologiske løsninger på problemet eksisterer allerede og er let tilgængelige: Det kræver komfurer, der anvender mindre, sundere og mere bæredygtigt brændstof.
Derudover er omkostninger forbundet ved at løse problemet overkommelige, når man tager verdens ressourcer i betragtning. Der er brug for omkring 28 milliarder kroner (4 milliarder dollar) for at give samtlige indbyggere på det afrikanske kontinent adgang til renere og sikrere madlavning frem til 2030, vurderer det Internationale Energiagentur.
Regeringens nye bidrag kommer oven i Danmarks støtte til Verdensbankens Clean Cooking Fund. Her støtter regeringen i forvejen med 86 mio. kr. fra 2021-2025.
På topmødet i Paris mødes ledere fra hele verden for at finde løsninger på udfordringerne inden for madlavning på det afrikanske kontinent. Værter for topmødet er Tanzanias præsident, Dr Samia Suluhu Hassan, Norges premierminister, Jonas Gahr Støre, Direktør for det International Energiagntur, IEA, Dr. Fatih Birol og formanden for den Afrikanske udviklingsbank, Dr. Akinwumi A. Adesina.
Verdensbankens Clean Cooking Fond søger at levere renere madlavning for 200 millioner mennesker, primært i Afrika. Fonden modtager offentlig støtte fra andre regeringer, og mobiliserer privat finansiering. Fonden hjælper med alt fra at rådgive om nationale tekniske standarder for komfurer, over kontrol af at standarderne overholdes, til at fastsætte tilskudsniveau og bidrage med tilskud, som gør komfurer mulige at få fingre i for de fattige befolkningsgrupper. Tilskuddene muliggør også en rentabel forretningsmodel for de lokale firmaer der producerer og/eller sælger komfurer.
Kontakt Udenrigsministeriets pressevagt – pressevagten@um.dk – for yderligere oplysninger.
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
Det danske EU-formandskab prioriterer sikkerhed og konkurrenceevne19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre præsenterer på et pressemøde i Landstingssalen på Christiansborg regeringens prioriteter og program for det danske EU-formandskab, som begynder den 1. juli 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum