Innovationsfonden

Intelligent monitorering af patienterne gøres smartere – og flyttes op til øret

Del

Innovationsfonden investerer knap 30 mio. kr. i et nyt privat-offentligt samarbejde, som skal sikre et trygt og effektivt forløb efter større operationer og under akut medicinsk sygdom. Løsningen er baseret på videreudviklinger af førende danske teknologier; dels af patientvenlig monitorering af vitale parametre fra øret og dels af et monitoreringssystem med intelligent fortolkning af vitale parametre. 

Eske K. Aasvang (t.v.) og Christian S. Meyhoff (t.h.) fra Anæstesiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital er de bærende kræfter bag den kliniske forskning i WARD-projektet
Eske K. Aasvang (t.v.) og Christian S. Meyhoff (t.h.) fra Anæstesiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital er de bærende kræfter bag den kliniske forskning i WARD-projektet Foto Louise A. Poulsen

En patientvenlig og multimodal sensor i øret, koblet med en intelligent datadreven beslutningsstøtte, skal i fremtiden hjælpe personalet med at overvåge risikopatienter for at kunne gribe ind i tide, hvis patientens tilstand forværres, reducere invaliderende og omkostningstunge komplikationer og ikke mindst give patienterne øget tryghed. Det er perspektivet i det offentligt-private ONWARD-projekt, som netop har fået en investering på knap 30 millioner kroner fra Innovationsfonden til at videreudvikle det lovende WARD-system til helt trådløst at monitorere patienternes tilstand med nye sensorer og kunstig intelligens (AI).

Omkring 30 procent af alle patienter, som gennemgår større operationer eller indlægges med akut medicinsk sygdom, oplever, at der tilstøder en alvorlig komplikation, og hvis man kan opdage tegn på disse komplikationer tidligere end i dag, kan man forebygge skader på patienterne og reducere omkostningerne. Nøglen er en løbende monitorering af vitale parametre såsom blodtryk, iltmætning og puls, hvor afvigelser giver tidlig advarsel om forværring af patienternes tilstand. Det forklarer professor og overlæge Eske K. Aasvang fra Anæstesiologisk afdeling på Rigshospitalet og professor og overlæge Christian S. Meyhoff fra Anæstesiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, som er de bærende kræfter bag den kliniske forskning i WARD-projektet.

 

Hjernens aktivitet og vitale parametre måles patientvenligt i øret

Med multimodal måling fra øret kan man tilføje nye fysiologiske mål om patienters kropsfunktion, som potentielt kan forbedre de nuværende kropssensorer. De eksisterende trådløse kropssensorer er ikke optimalt designet til let og kontinuerlig overvågning, især ikke til at registrere vitale parametre som blodtryk og iltmætning kontinuerligt døgnets 24 timer.

- Vi har dokumenteret, at WARD-systemet til monitorering af indlagte patienter kan reducere antallet af komplikationer, nedsætte antallet af unødige alarmer og spare værdifuld arbejdskraft. Men sensorkomfort er en udfordring, så vi tror på, at vi ved øret kan måle patienternes vitale parametre med høj præcision, siger Eske Kvanner Aasvang.

- Muligheden for at videreudvikle vores ørecentrerede målesystem til også at måle vitale parametre i samarbejde med førende klinikere til gavn for patienter og sundhedsudbydere, er præcis det, der tiltrækker os ved projektet, forklarer Richard Tøpholm, administrerende direktør i T&W Engineering. Han fortsætter:

- Vi ønsker at understøtte visionen om et patientcentreret og datadrevet sundhedsvæsen, og vi sigter mod at udvikle et målesystem, der kan følge patienten fra hospital til hjemmet. Hvis vi kan udvikle en patientvenlig målemetode, der kontinuerligt opsamler patienters vitale parametre, herunder hjernefunktion, vil man kunne opbygge meget bedre individualiserede sundhedsprofiler.

 

Forbedret fortolkning af data

Hvis man dog ukritisk sætter kontinuerlige sensorer på alle patienter, så vil der komme alt for mange alarmer – og falske alarmer giver alarmtræthed og større risiko for patienterne.

- Vi arbejder derfor i ONWARD på at videreudvikle WARD-teknologien med et helt nydesignet monitoreringssystem med en kunstig intelligent-assistent, der kan give sundhedspersonalet endnu bedre feedback om patienternes tilstand. Selvom kontinuerlige sensorer fanger op til 20 gange flere afvigelser end personalet i dag kan gøre med manuelle målinger, så er optimal brugervenlighed vigtig for implementeringen – både på hospitalet og efter udskrivelse, siger Christian S. Meyhoff.

Eksperter i WARD 24/7 ApS vil derfor videreudvikle en AI-løsning til monitorering af patienterne, som sikrer stadig og sikker reduktion af alarmer.

- Vi er meget begejstrede for muligheden for at fortsætte vores privat-offentlige samarbejde med de to store hospitaler – og nu også en af spydspidserne indenfor dansk medtech: T&W Engineering. WARD-CSS er netop helt unik, fordi det er udviklet i tæt samarbejde med sygeplejersker og læger, og et levende eksempel på, hvordan dansk life science kan byde ind med avancereret teknologi, selv store internationale spillere kun kan drømme om at udvikle, siger Betina Langemark, CEO, WARD 24/7 ApS.

Fakta

  • Innovationsfondens investering: 29,5 mio. kr.
  • Samlet budget: 42,5 mio. kr.
  • Varighed: 4 år
  • Officiel titel: ONWARD - Optimized Novel Wireless Assessment of Respiratory and circulatory Distress

ONWARD-projektet

ONWARD drives i et offentligt-privat samarbejde, med en ambition om at transformere patientovervågning og forbedre sundhedsresultater globalt.

Projektet varer fire år og har et samlet budget på 42,5 mio. kr., hvoraf de 29,5 mio. kr. kommer fra Innovationsfondens Grand Solution-bevilling. Bevillingen skal bruges til at udvikle og teste et nyt AI-design og et multisensorisk bærbart system, som fungerer på en diskret og smidig måde for patienterne. ONWARD viderebygger to af Innovationsfondens tidligere Grand Solutions-bevillinger, dels til T&W Engineering og til WARD, som blev grundlagt på Bispebjerg Hospital, DTU Sundhedsteknologi og Rigshospitalet. Ambitionen er at udvikle et verdensførende klinisk supportsystem, der nedbringer komplikationer og giver overblik og ro for personalet. Systemet vil også gøre det nemmere at patienterne følges af sundhedspersonalet i eget hjem.

Samarbejdspartnerne er:

  • Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet: Kliniske eksperter fra de to hospitaler har banet vejen for et AI-understøttet klinisk support system (WARD-CSS), som nu er klar til implementering i Danmark og internationalt.
  • T&W Engineering: En internationalt førende dansk producent af medicinsk udstyr, der udvikler patientvenlige multisensoriske kropsnære målesystemer og AI-assisteret fortolkning af rå sensordata til langvarig og kontinuerlig generering af vitale parametre, herunder vurdering af hjernefunktion.
  • WARD 24/7 ApS: Et dansk spin-out firma fra WARD-projektet, som har specialiseret sig inden for AI-drevet fortolkning af vitale tegn, kommunikation til sundhedspersonalet og udviklingen af IT-infrastruktur til sundhedsapplikationer.

 

Kontakter:

Billeder

Eske K. Aasvang (t.v.) og Christian S. Meyhoff (t.h.) fra Anæstesiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital er de bærende kræfter bag den kliniske forskning i WARD-projektet
Eske K. Aasvang (t.v.) og Christian S. Meyhoff (t.h.) fra Anæstesiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital er de bærende kræfter bag den kliniske forskning i WARD-projektet
Foto Louise A. Poulsen
Download

Om Innovationsfonden

Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.

Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

VetInspector revolutionerer fjerkræinspektion for øget produktivitet og dyrevelfærd20.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Et nyt og banebrydende forsknings- og innovationsprojekt tager fat på at modernisere inspektionen af fjerkrækød med målet om at styrke dyrlægers indsats og præcisionsredskaber til sporing af dyresundhed og -velfærd. Projektet, der åbner op for præventive tiltag mod sygdom og forbedring af dyrevelfærden på landmandens niveau, modtager en investering på 9 millioner kroner fra Innovationsfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye